Udland

Trump vil være præsident igen – men hans gamle støtter tøver

Mange republikanere opfatter Donald Trump som fortidens mand. De vil hellere se fremad med en ny og frisk præsidentkandidat.

Natten til onsdag annoncerede den tidligere præsident Donald Trump sit kandidatur til posten som USA's præsident i 2024.

- Det sker for at gøre USA stort og glorværdigt igen, lød det, da han annoncerede nyheden ved sit hjem Mar-a-Lago.

Få måneder tilbage ville Donald Trumps kandidatur være en altoverskyggende nyhed USA og ikke mindst i det republikanske parti.

Men efter stribevis af nederlag til Trump-støttede kandidater ved det netop overståede midtvejsvalg, ser gassen ud til at være gået af ballonen for den tidligere republikanske præsident.

Både tidligere støtter i medierne såvel som profiler i det republikanske parti, er begyndt at vende Trump ryggen, skriver magasinet The Hill.

Hans tidligere yndlingskanal, Fox News, der nu har distanceret sig fra Donald Trump, valgte at klippe væk fra hans tale undervejs.

Og Trumps republikanske rivaler lader sig ikke skræmme af nyheden.

- Vi har brug for ledere, der ser fremad. Ikke nogen, der kigger i bagspejlet og kalder sig et offer, siger for eksempel Donald Trumps tidligere udenrigsminister, Mike Pompeo, med en henvisning til Donald Trumps påstande om, at han blev snydt for valgsejren i 2020.

Mike Pompeo har selv planer om at stille op som præsidentkandidat, og han slår fast, at den beslutning ikke vil blive ændret, bare fordi Donald Trump nu siger, at han stiller op.

Trump har ikke den samme energi

Det er også meget tvivlsomt, om Donald Trump kan gentage sin sejrrige kampagne fra 2016, hvor han fejede alle andre republikanske kandidater til side, vurderer Birgitte Borup, der er udlandsredaktør på Berlingske:

- Hans rådgivere har på forhånd lagt op til, at det bliver en kampagne ligesom i 2016. Men det er der ikke meget, der tyder på. Energien er til dels væk. Dengang stillede han op som en anti-establishment kandidat. I dag er han jo establishment, siger hun til TV 2.

Og det har hans modstandere fra dengang også bemærket. Dengang hed forhåndsfavoritten før det republikanske primærvalg Jeb Bush, men Donald Trump knuste ham fuldstændigt.

Blandt andet ved at give Jeb Bush øgenavnet ”the low energy candidate” (lav-energi kandidaten, red.)

I dag svarede Jeb Bush så igen ved at skrive på Twitter:

"Hold da op for en lav-energi tale af Donald. Det er på tide med nogle nye ledere!"

"Fortidens stemme"

Hos Donald Trumps tilhængere på Det Republikanske Partis højrefløj er opbakningen stadig stærk.

Men ifølge TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz, er Trumps autoritet i andre dele af partiet svækket efter midtvejsvalget i sidste uge, hvor det ikke lykkedes Trump at få sine foretrukne kandidater valgt:

- Der var ikke en eneste af de kandidater til guvernørposter eller Senatet, som han anbefalede, der har vundet. Det er det tydeligste bevis på, at han er fortidens stemme. Han er ikke længere vinderopskriften, siger Jesper Steinmetz.

Det betyder, at andre republikanske politikere nu tør lægge afstand til ideen om, at Donald Trump skal være præsidentkandidat igen:

- At gentage et nederlag er simpelthen dumt. Det er en ren foræring til demokraterne. Det er på tide at lukke det kapitel, siger for eksempel den afgående guvernør i Maryland, Larry Hogan, til The Hill.

En anden republikansk politiker, medlem af Repræsentanternes Hus, Mike Simpson fra Idaho, er egentlig tilhænger af Donald Trump.

Men han har fået sine forbehold:

- Efter min mening var hans politik god. Jeg har bare ikke brug for al det drama, som vi fik med i købet, siger han ifølge The Guardian.

Et nyt republikansk håb

Den lunkne modtagelse af Donald Trumps kandidatur skyldes også, at mange i Det Republikanske Parti mener, at de har en meget bedre kandidat på hånden.

Nemlig guvernøren i Florida, Ron DeSantis, der vandt en overbevisende valgsejr ved midtvejsvalget. Vel at mærke uden Donald Trumps hjælp.

Tværtimod har Trump haft travlt med at nedgøre Ron DeSantis og har allerede fundet på et øgenavn til sin konkurrent:

”Ron DeSanctimonious” – hvilket betyder noget i retning af ”Skinhellige Ron”.

Til gengæld har Ron DeSantis sikret sig vigtig opbakning fra en kant, der tidligere støttede Donald Trump.

Det er den store mediemogul Robert Murdoch, der ejer både Fox News, tabloidavisen New York Post og forretningsavisen Wall Street Journal.

The Guardian skriver, at Murdochs mediekoncern har gjort det klart for Donald Trump, at man ikke vil støtte hans forsøg på genvalg. Men at man vil støtte DeSantis, hvis han stiller op.

I forbindelse med midtvejsvalget har New York Post hyldet Ron DeSantis på forsiden med kælenavnet Ron DeFuture (altså fremtidens mand, red.).

Donald Trump har til gengæld været på forsiden som Humpty Dumpty (ægget, der falder ned fra muren, går i stykker og ikke kan reddes, red.).

New York Post kalder manden “der saboterede det republikanske midtvejsvalg” for Trumpty Dumpty.