Krigen i Ukraine

Missilnedslag var ikke bevidst og ikke russisk, siger Polen

Det bliver formentlig ikke aktuelt at igangsætte NATO's artikel 4, siger Polens premierminister.

Missilnedslaget i Polen tirsdag var ikke et bevidst angreb, og der er ingen beviser for, at missilet var affyret af Rusland.

Det siger den polske præsident, Andrzej Duda, på et pressemøde ifølge nyhedsbureauet Reuters.

- Der er absolut intet, der indikerer, at det her var et bevidst angreb mod Polen, siger han og tilføjer, at der formentlig er tale om et uheld.

Et ukrainsk missil

Det er ikke officielt bekræftet, hvor missilet stammer fra, men ifølge Polens præsident er det "højst sandsynligt" affyret af Ukraine i et forsøg på af afværge russiske angreb.

- Det er meget sandsynligt, at det var et missil brugt som luftværn. At det blev brugt af Ukraines forsvarsstyrker, siger han ifølge Reuters.

Det samme siger NATO's generalsekretær Jens Stoltenberg på et andet pressemøde onsdag. Han understreger dog, at Ukraine på ingen måde er skyld i nedslaget.

- Det var ikke Ukraines skyld, men Rusland har ansvaret, fastslår han.

Tirsdag lød meldingen fra Polen, at det var Rusland, der stod bag missilnedslaget, som kostede to polske statsborgere livet.

Men det blev der hurtigt sået tvivl om.

Onsdag morgen sagde Joe Biden, at det var "usandsynligt", at missilet var affyret af Rusland. Ifølge hans oplysninger er der tale om et ukrainsk luftforsvarsmissil.

Det samme siger Rusland – og nu et samlet NATO.

Artikel 4 ikke aktiveret

Den polske premierminister Mateusz Morawiecki siger på pressemødet, at det formentlig ikke bliver aktuelt at igangsætte NATOs artikel 4, som meldingen ellers lød tirsdag, at man overvejede.

Artikel 4 kan anvendes, hvis et NATO-land mener, at deres territoriale integritet, politiske uafhængighed eller sikkerhed er truet.

Premierministeren påpeger dog, at der vil være en øget tilstedeværelse af Polens allieredes luftvåben som følge af missilnedslaget.