TV 2 møder migrantarbejdere i Qatar: - Jeg græder næsten hver dag
Reformer i Qatar, der skulle hjælpe forholdene for landets migrantarbejdere, eksisterer ifølge ekspert kun på papiret.
- De vil have, at vi skal arbejde som dyr. De vil ikke have, at man holder pause. De vil have, at vi arbejder ti timer i træk uden hvil.
Ordene kommer fra 'Felix'. Han er ghanesisk migrantarbejder i starten af 30´erne, spinkel af bygning, og han har arbejdet i Qatar i det seneste år. Felix er ikke hans sande navn, men frygten for, hvad der vil ske med ham, hvis det bliver opdaget, at han taler med TV 2, er til gengæld helt reel.
Felix er en af tre unge mænd fra Ghana, som har valgt at give interview til TV 2s tv-hold i en hotelsuite i Qatar. De fortæller enstemmigt om horrible arbejdsforhold, usle indkvarteringer og om arbejdsgivere, der i flere tilfælde tilbageholder lønnen og forhindrer arbejderne i at skifte job.
TV 2 har ikke haft mulighed for at dobbelttjekke deres forklaringer, men deres oplevelser er i tråd med det, som andre migrantarbejdere har berettet over for menneskerettighedsorganisationer og eksperter.
Tog lån for at komme til Qatar
Da Felix besluttede sig for at rejse til Qatar, var det med drømmen om at tjene penge til at kunne tage en uddannelse som advokat. Og det var med ambitionen om hurtigt at kunne tilbagebetale de 10.000 kroner, hans mor havde måttet låne for at kunne betale en agent for at få ham til landet.
- Jeg kom hertil, fordi jeg blev lovet et rengøringsjob, men jeg blev i stedet placeret i et byggefirma. Jeg græder næsten hver dag. Jeg er akademiker, og jeg har slet ikke kroppen til at kunne arbejde på den måde, fortæller den spinkle ghaneser.
Felix beretter også om arbejdsuger med seks titimers dage, hvor der blandt andet skal slæbes 50 kilo tunge sække med cement op til fjerde etage ofte i den stegende ørkenhede.
Månedslønnen lyder på godt 2400 kroner, og det beløb skal række til både mad, wifi og opsparing, men huslejen får han betalt.
- Jeg blev tilbudt et job som sikkerhedsvagt, men mit firma vil ikke lade mig skifte job. Jeg får at vide, at jeg skal tage det i arbejdsretten, men de har tre gange nu afvist min sag uden nogen forklaring, lyder det fra manden.
Millioner af migranter får Qatar til at køre rundt
Der er mere end to millioner migrantarbejdere i Qatar, og kun lidt over 300.000 qatarske statsborgere. Migranterne arbejder med byggeri og som chauffører, ekspedienter, kontrollører i metroen, tjenere på restauranter og sikkerhedsvagter foran de tårnhøje skyskrabere.
De fleste af dem kommer fra fattigere lande med dårligere lønvilkår end i ørkenstaten. De er rejst til landet med en drøm om at arbejde og tjene penge på bedre vis end i deres hjemlande, men det er ikke for alle, at den drøm står mål med virkeligheden.
Ligesom Felix har en af de andre ghanesiske migrantarbejdere, som TV 2 møder i hotelsuiten, tasken fuld af trøstesløse fortællinger om reformer, der i hvert fald ikke virker for ham.
- Det første, de gjorde, var at tage mit pas. De vil ikke have, at vi flygter. I det øjeblik, de tog mit pas, begyndte de at behandle mig dårligt, men hvad kan jeg gøre? siger 'John', som heller ikke er den ghanesiske landsmands rigtige navn.
Lige netop forholdene for de mange bygningsarbejdere er en af de primære årsager til, at Qatar har modtaget så heftig kritik, siden landet i 2010 fik tildelt VM-værtsskabet. Presset fra især vestlige medier har været medvirkende til, at styret i de seneste fire år har indført reformer.
Der er blevet indført mindsteløn og restriktioner for, hvornår man må arbejde i solen i sommermånederne. Og officielt har Qatar afskaffet det omstridte kafala-system, hvor arbejdere får taget deres pas og dermed bliver stavnsbundet til deres arbejdsgivere. Men det skete altså ifølge John alligevel for ham sidste år.
Fagforeningsmanden Gunde Odgaard fra BAT-Kartellet har været en del af det korps af internationale observatører, der gennem det seneste årti har været med til at lægge pres på de qatarske myndigheder.
- Problemet med de her reformer er bare, at de kun eksisterer på papiret, de eksisterer ikke reelt set. Der er ingen hjælp at få i forhold til at klage, der er ingen steder, hvor du kan gå hen og kræve din ret, og hvis du gør det, er det som regel omfattet af repressalier.
Han forklarer, at nogle migrantarbejdere reelt har fået bedre forhold efter indførslen af reformerne, men det er som regel kun dem, der arbejder direkte på FIFA-kontrollerede projekter, som eksempelvis på stadioner.
- Så vi snakker måske 50.000 bygningsarbejdere, der har fået det bedre, imens 900.000 i byggeriet, der laver alt muligt andet, sandsynligvis har fået det dårligere, blandt andet fordi deres løn ikke kommer til tiden, eller fordi de slet ikke får den. De er blevet nemmere at deportere, fordi de ikke er ansat i internationale virksomheder mere, siger Gunde Odgaard.
2000 dødsfald kunne være undgået
Sidste år skrev The Guardian, at 6500 migrantarbejdere, der var tilknyttet byggeriet af stadioner og VM-infrastruktur, har mistet livet i Qatar siden 2010 – dog ikke nødvendigvis under udførslen af deres arbejde. Styret i ørkenstaten svarer i samme artikel, at antallet af dødsfald er proportionalt passende med det samlede antal migrantarbejdere i Qatar, samt at tre personer er døde under byggeriet af stadioner, mens 34 personer tilknyttet disse byggerier har mistet livet ved ikke-arbejdsrelaterede dødsfald.
En rapport fra november 2021 opgør antallet af arbejdsrelaterede dødsfald i 2020 blandt migrantarbejdere til 50.
Ifølge Gunde Odgaard skal forklaringen på den store forskel i opgørelserne blandt andet findes i, at Qatar langt fra laver obduktioner, retvisende journalisering og opgørelser af alle de arbejdere, der mister livet.
- I vores optik er der ingen tvivl om, at der er rigtig mange, der er døde, og der er også rigtig mange, der er kommet til skade og har varige mén.
Gunde Odgaard står langt fra alene med sin kritik af forholdene i Qatar og styrets mangelfulde opgørelser. Menneskerettighedsorganisationer som Amnesty International og Human Rights Watch har lavet adskillige rapporter om problemerne, og i 2019 publicerede en gruppe uafhængige forskere en undersøgelse af dødsårsager hos nepalesiske arbejdere.
Rapportens konklusion var, at der på ni år var 200 dødsfald blandt nepalesere, der kunne have været undgået, hvis der havde været indført simple sikkerhedsregler for, hvor meget man må arbejde, når det er varmest.
Svenske Tord Kjellström var medforfatter på rapporten, som afslørede stor dødelighed af hjertesygdomme blandt migrantarbejderne fra Nepal.
- De døde, fordi de var eksponeret for høje temperaturer, og fordi de arbejdede meget aktivt. Det gør, at visse funktioner i hjertet, i hjernen og eksempelvis nyrerne bliver påvirket, siger Tord Kjellström.
Migrantarbejderne fra Nepal udgør under 10 procent af den samlede arbejdsstyrke i Qatar, og Tord Kjellström mener derfor, at det samlet kan være omkring 2000 dødsfald henover de ni år, som med overholdelsen af simple sikkerhedsregler kunne og burde være undgået.
Gunde Odgaard er enig med forskeren.
- Det værste er de ekstreme varmegrader, som der kan blive især i sommerhalvåret. Der burde man jo ikke lave noget. Det er helt vanvittigt, og det er også det, der har kostet langt de fleste dødsfald på grund af vedvarende dehydrering og mange timers arbejde.
Ingen kommentarer fra Qatar
Hassan Al Thawadi er generalsekretær i Supreme Committee for Delivery and Legacy, som er den organisation, Qatar har stiftet til at arrangere VM. Al Thawadi har tidligere sat ord på, hvordan migrantarbejdernes boligforhold så ud, da landet blev tildelt VM-værtsskabet tilbage i 2010.
- Der var mennesker, der levede under horrible og helt uacceptable vilkår, udtalte han i 2019 i en tv-dokumentar med den tidligere fodboldspiller Gary Neville som vært.
Al Thawadi udtalte i samme interview, at der er gjort en indsats for at forbedre migrantarbejdernes boligforhold. Alligevel mener John og Felix, at deres bolig her i 2022 er utilfredsstillende. De har sendt billeder til TV 2, der viser deres lille værelse, hvor otte mand sover sammen, og rummet fungerer også som køkken.
TV 2 har forsøgt at få en kommentar fra Supreme Committee i Qatar til migrantarbejdernes påstande, Tord Kjellströms rapport og udtalelser om de dødsfald, der kunne være undgået, men VM-værterne har ikke ønsket at udtale sig.
Retur i hotelsuiten sidder John og Felix tilbage med deres oplevelser og frustrationer.
- Der var en dag for en måneds tid siden, hvor vejret var meget varmt, og en af mine kolleger besvimede. Vi gav ham vand, og i det øjeblik, han vågnede igen, bad chefen ham om at fortsætte arbejdet, fortæller John.
Felix fortæller, at hans arbejdsgiver ignorerer reglerne om arbejdet i varmen.
- De er helt ligeglade med, om vi dør.
Se 'Abdel og det beskidte spil i Qatar' på TV 2 klokken 20.00 tirsdag eller allerede nu på TV 2 PLAY.