Udland

Zelenskyj vender tilbage til befriet storby i triumf

Præsidenten anklager russiske styrker for omfattende krigsforbrydelser i Kherson.

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, besøgte mandag den befriede by Kherson, som de russiske besættelsesstyrker trak sig ud af for få dage siden.

- Vi vender tilbage. Vi hejser vores flag, sagde han, da han viste sig på byens centrale Svoboda-plads, der huser byens centrale administrationsbygning.

Besøget var omgivet af høj sikkerhed og varede kun 30 minutter. Under besøget var han omgivet af en stor gruppe sikkerhedsvagter – men også af en begejstret menneskemængde, der bød ham velkommen med flag og nationalsang.

- Jeg er virkelig glad. Man kan se på folks reaktion, at den ikke er iscenesat. Disse mennesker ventede på den ukrainske hær, på os alle sammen, sagde Zelenskyj til de medfølgende pressefolk.

Sikkerhedsforanstaltningerne betød også, at billederne af hans besøg først blev offentliggjort, efter at han havde forladt pladsen.

Talte til soldaterne

Han nåede også at tale til de soldater, der havde været med til at befri byen:

- Vi bevæger os fremad. Vi er klar til fred. Fred for hele vores land, sagde han ifølge Reuters.

Han takkede samtidigt NATO og Vesten for støtten. Han nævnte særligt det amerikanske raketsystem HIMARS, som, han sagde, havde gjort en kæmpe forskel for den ukrainske krigsindsats.

Kherson, der har været besat af russiske styrker i otte måneder, har ifølge præsidenten oplevet voldsomme overgreb fra besætternes side.

Søndag anklagede præsidenten de russiske soldater for en række krigsforbrydelser.

- Efterforskere har allerede dokumenteret mere end 400 russiske krigsforbrydelser. Der er fundet lig af både civile og soldater. Den russiske hær har efterladt det samme vanvid som i andre dele af landet, sagde Zelenskyj søndag.