Krigen i Ukraine

Studerende fra Zambia fik fængselsdom i Rusland og døde på slagmarken i Ukraine

Det er det første kendte tilfælde af en udlænding, som er blevet dræbt, mens han kæmpede på russisk side i krigen i Ukraine.

En ung mand fra Zambia er død på slagmarken i Ukraine.

Det oplyser det zambiske udenrigsministerium mandag. Ifølge ministeriet er oplysningerne bekræftet til landets ambassade i Moskva.

Der er tale om den 23-årig mand Lemekhani Nathan Nyirenda.

Han var rejst til Rusland med støtte fra sit hjemlands regering for at læse atomvidenskab på Moscow Engineering Physics Institute i den russiske hovedstad.

I april 2020 blev han idømt ni år og seks måneders fængsel for at have brudt den russiske lov, oplyser udenrigsministeriet uden at angive årsagen til hans forbrydelse.

Men Nyirenda nåede altså aldrig at afsone hele sin straf.

22. september døde han i Ukraine.

- I lyset af denne triste udvikling har den zambiske regering anmodet de russiske myndigheder om hurtigst muligt at give oplysninger om de omstændigheder, hvorunder en zambisk borger, der afsoner en fængselsdom i Moskva, kunne blive rekrutteret til at kæmpe i Ukraine og efterfølgende miste livet, udtaler Zambias udenrigsminister, Stanley Kakubo.

Første kendte tilfælde

Det står ikke klart, hvor i Ukraine, Lemekhani Nathan Nyirenda befandt sig, da han døde, men det zambiske udenrigsministerium oplyser, at hans lig er blevet transporteret til den russiske by Rostov ved Don, hvorfra liget vil blive sendt hjem til det afrikanske land.

- Udenrigsministeriet er dybt bedrøvet over hr. Nyirendas alt for tidlige bortgang under sådanne omstændigheder og udtrykker vores medfølelse med familien for deres tab, udtaler Stanley Kakubo.

Det er det første kendte tilfælde af en udlænding, som er blevet dræbt, mens han kæmpede på russisk side i krigen i Ukraine, skriver BBC Rusland.

Det russiske medie Ostorozjno, novosti skriver på sin Telegram-kanal, at den unge zambier tilbage i 2020 blev anholdt for at være i besiddelse af stoffet mefedron.

Ifølge mediet befandt den unge udlænding sig i Kuskovo-parken i Moskva, da han på sin første dag på studiet blev anholdt.

Han afsonede sin straf i et fængsel i byen Tver nordvest for Moskva.

Hverver soldater i fængsler

Som blandt andre TV 2 tidligere har kunnet fortælle, har Rusland de seneste måneder hvervet nye soldater i russiske fængsler.

Videoer har vist, hvordan den indflydelsesrige forretningsmand Jevgenij Prigosjin, der er leder af Ruslands uofficielle korps af lejesoldater, Wagner-gruppen, personligt er rejst rundt i fængslerne for at tilbyde indsatte deres frihed i bytte for at drage i krig.

Blandt de rekrutterede var den 55-årige Jevgenij Nuzhin, som kan ses blive henrettet i en video offentliggjort af Wagner-gruppen i weekenden.

Om Lemekhani Nathan Nyirenda også har taget imod tilbuddet i håb om at slippe ud af Rusland, er endnu uklart.