Udland

Før levede de i harmoni – nu raserer elefanter landsby flere gange om måneden

Malaysia har mistet en tredjedel af sit regnskovsareal gennem de sidste 20 år, og det fører blandt andet til sammenstød mellem elefanter og mennesker.

Mennesker og elefanter har tidligere levet i harmoni side om side i den sydlige del af Malaysia, hvor elefanterne havde deres regnskov, og menneskene havde deres landsbyer.

Men nu er en stor del af regnskoven væk, og elefanterne er blevet hjemløse.

Elefanterne har svært ved at finde føde og søger derfor ind til landsbyerne og spiser bøndernes afgrøder.

De store dyr ødelægger alt, hvad der står i vejen, og i de senere år er de begyndt at komme på uventet besøg flere gange om måneden i landsbyen Kampung Lukut.

Det fortæller Amran Saari, som er talsmand for landsbyen med cirka 2000 indbyggere, til TV 2:

- Vi føler os meget magtesløse, når elefanterne kommer ind i landsbyen. Folk mister deres indkomst, fordi de er afhængige af deres palmeolie og bananpalmer. Vi har prøvet at få lokalregeringen til at gøre noget, men der sker ingenting.

Magtfuld sultan

Da en gruppe elefanter i april hærgede landsbyen, skabte de ødelæggelser for 300.000 Ringgit (462.000 kroner), og der er ingen kompensation at hente fra myndighederne, fortæller Amran Saari.

Den lokale sultan i Johor-staten hedder Ibrahim Sultan Iskandar, og han har direkte eller indirekte økonomiske interesser i de fleste industriprojekter, der er skyld i skovrydningen, skrev South China Morning Post i juli.

Ifølge avisen er sultanen så magtfuld, at han ikke altid behøver de nødvendige tilladelser for at rydde skoven til fordel for palmeolieplantager og mineprojekter, som har store konsekvenser for dyr og mennesker i de berørte områder.

Der er blandt andet problemer med jordskred, oversvømmelser og forurening. Konsekvenser, som sultanen afviser at stille op til interview med TV 2 for at svare på spørgsmål om.

Skovrydningen fortsætter

Malaysia har mistet en tredjedel af sit regnskovsareal gennem de seneste 20 år og er nu verdens næststørste producent af palmeolie efter Indonesien.

Selvom alle de store virksomheder er holdt op med at fælde skov, fortsætter rydningen stadig. Nu køber virksomhederne bare et stykke land, der allerede er ryddet af et andet firma, og dermed kan de påstå, at de ikke er involveret i skovrydning.

Palmeolie er den mest anvendte form for olie i verden og bruges i alt lige fra tandpasta og hårshampoo til kiks og Nutella.

Problemet med skovrydning er ifølge forskere især, at regnskoven absorberer CO2 fra atmosfæren og fungerer som en slags lunger for jorden.

Når regnskoven bliver fældet, udledes den oplagrede CO2 igen og bidrager til klimaforandringer. Derudover rummer regnskoven en enorm biodiversitet af dyr og planter, som går tabt, når skoven bliver ryddet til fordel for industrien.

Det eneste våben, Amran Saari har mod elefanterne, er at kaste fyrværkeri efter dem. Det skræmmer de sultne elefanter væk, men nogle gange kommer de også om natten, og så kan de tage for sig af retterne i ro og fred.

Landsby konkurrerer med elefanter

De lokale myndigheder har forsøgt at beskytte et lille stykke regnskov, hvor elefanterne kan bo og spise i ro og fred, men det er ifølge landsbyens indbyggere slet ikke stort nok.

Der er cirka 140 vilde elefanter i området, og 20-30 af dem vandrer konstant hvileløse rundt.

Derfor har Amran Saari forsøgt at få myndighederne til at udvide området men indtil videre uden held.

- Vi kan ikke kæmpe imod regeringen. Nu er landsbyboerne nødt til at acceptere, at vi skal konkurrere med elefanterne for at kunne fortsætte med vores liv her, siger Amran Saari.

Video: Christina Boutrup Boutrup

Malaysias centralregering har planer om at bevare et bælte af sammenhængende regnskov for at beskytte dyre- og planteliv, men det er ikke sket endnu.

Malaysia er et af de få regnskovslande, som ikke har skrevet under på en fælles international erklæring om at stoppe skovrydning inden 2030.