Udland

Flere dræbt i eksplosion på gågade i Istanbul – kvinde er hovedmistænkt

En kvinde menes at have detoneret en bombe på en tæt befolket gådegade i tyrkisk millionby søndag.

En eksplosion har dræbt mindst seks personer og såret 81 på den store gågade Istiklal i Istanbul. Det siger Tyrkiets vicepræsident, Fuat Oktay, søndag aften på et pressemøde på Taksim-pladsen få hundrede meter fra eksplosionen.

- Vi vurderer, at det er et terrorangreb, siger vicepræsident Fuat Oktay ifølge det tyrkiske nyhedsbureau Anadolu.

Ifølge vicepræsidenten var det en kvinde, der detonerede bomben.

Justitsministeren Bekir Bozdag fortæller om kvinden, at hun blev set sidde på en bænk på gågaden i 40 minutter, og eksplosionen skete, få minutter efter at hun rejste.

Han tilføjer, at myndighederne efterforsker angrebet og undersøger blandt andet, om sprængstofferne blev detoneret automatisk eller via en fjernbetjening på afstand.

To i kritisk tilstand

Fire af de døde blev dræbt på stedet, mens to afgik ved døden på hospitalet. To af de sårede er stadig i kritisk tilstand, mens 39 af de tilskadekomne er blevet udskrevet fra hospitalet.

Tidligere på aftenen talte Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, også på et pressemøde. Her sagde han, at det "lugtede af terror".

- Forsøget på at kontrollere Tyrkiet og den tyrkiske nation gennem terrorisme vil ikke lykkes, sagde præsident Erdogan og tilføjede, at alle relevante myndigheder arbejder på at "afsløre gerningsmændene bag dette afskyelige angreb".

Video viser eksplosion på gågade fuld af mennesker

Eksplosionen fandt sted klokken 16.20 lokal tid, altså 14.20 dansk tid.

Billeder viser ambulancer, brandbiler og politi på stedet. Flere journalister har delt en video, der ifølge dem viser eksplosionen og den efterfølgende panik på gågade.

Blandt andre har Reuters-reporter Hümeyra Pamuk videredelt nedenstående video fra den tyrkiske journalist Burak Dogan.

Istiklal-gågaden er Tyrkiets vigtigste

Den gågade, hvor eksplosionen fandt sted, er ifølge Tyrkiet-kender og tidligere Tyrkiet-korrespondent "klart den vigtigste" handelsgade i Istanbul.

- Den repræsenterer drømmen om Istanbul med store dyre butikker, masser af mennesker og spisesteder i sidegaderne. Og søndag eftermiddag er rigtig, rigtig travl, siger TV 2-journalist Martin Selsøe, der har boet 11 år i Tyrkiet.

- Når man rammer der, så rammer man virkelig i hjertet af byen, hvor man ved der vil være mange mennesker søndag eftermiddag.

Gågaden har tidligere været ramt af terrorangreb. Senest i marts 2016.

Taksim-pladsen, der ligger få hundrede meter væk, har været skueplads for en række vigtige hændelser i løbet af den tyrkiske republiks snart 100 år lange historie. I 2013 var pladsen centrum for massedemonstrationer mod regeringen i Ankara.

Øjenvidne filmede barnevogn ligge efter eksplosionen

Den norske avis Aftenposten har talt med et øjenvidne til eksplosionen. 27-årige Shahed Shehadeh fra Jordan drak kaffe på en café få meter fra, hvor eksplosionen fandt sted.

Hun så mindst ti personer, der lå på gågaden.

- Det så ud som om, folk døde for øjnene på mig, siger hun til Aftenposten, der har set optagelser fra hendes mobiltelefon.

Videoen viser flere hårdt sårede, der får førstehjælp. Et sted ligger en barnevogn væltet på vejen.

Ingen oplagte gerningsmænd

Flere forskellige grupper har tidligere begået terrorangreb i Tyrkiet. Årsagen til eksplosionen er endnu ikke endeligt bekræftet, men skulle det vise sig at være et terrorangreb, er det ifølge TV 2-journalist og Tyrkiet-kender Martin Selsøe overraskende, at det sker lige nu.

- Der er flere forskellige grupperinger, som tidligere har lavet angreb, men ingen af dem er oplagte gerningsmænd til det her. I hvert fald ikke hovedgrupperne, siger Martin Selsøe, der har boet 11 år i Tyrkiet.

Han nævner Islamisk Stat, al-Qaeda og det kurdiske arbejderparti PKK som grupper, der tidligere har udløst bomber i Tyrkiet. Desuden har Tyrkiet en konflikt med kurderne i Syrien.

- Det er ikke oplagt, at det skulle være nogen af dem, siger Martin Selsøe, der dog understreger, at der kan være tale om udbrydergrupper fra de nævnte organisation.

Ofte er terrorangreb kommet i forbindelse med politiske processer, som organisationerne kan have en interesse i at afspore. Andre gange, hvis Tyrkiet har øget presset på det kurdiske samfund. Ingen af delene er ifølge Martin Selsøe oplagt til stede lige nu.

Mediemørklægning

Den tyrkiske medieombudsmand nedlagde kort efter eksplosionen et midlertidigt forbud mod at bringe billeder af eksplosionen, for at "indgå udsendelser, der kan skabe frygt, panik og uro i samfundet, og som kan gå terrororganisationernes ærinde", skriver The Guardian.

Også de sociale medier blev blokeret i Tyrkiet efter hændelsen. Både Twitter, Instagram, Youtube og Facebook var svære eller umulige at tilgå ifølge overvågningsvirksomheden NetBlocks.

Udenrigsministeriets Borgerservice i København oplyser søndag aften til Ritzau, at ministeriet følger sagen tæt.

- Der er foreløbig ingen meldinger om danskere blandt de dræbte og sårede, skriver ministeriet i en skriftlig kommentar.

Udenrigsministeriet opfordrer danskere i området til at følge de lokale myndigheders anvisninger og kontakte deres pårørende, så de pårørende ved, at man er i god behold.

Fungerende statsminister Mette Frederiksen skriver på Twitter, at hun er dybt ked af og rystet over eksplosionen i Istanbul.

- Vores tanker er hos ofrene og deres kære, skriver hun.