Et af de de største nederlag i 100 år, siger analytiker om midtvejsvalg

Præsident Joe Biden gik ind til midtvejsvalget med den laveste popularitet for en siddende præsident i årtier.

Selvom resultatet af det amerikanske midtvejsvalg ikke ligger endeligt fast, så er der tale om et historisk nederlag til det republikanske parti.

- Det er et af de dårligste midtvejsvalg i 100 år for et oppositionsparti. Man burde simpelthen have klaret sig bedre som republikansk parti, når man er oppe mod så svag en præsident som Joe Biden.

Det siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster, ovenpå nyheden om at det demokratiske parti søndag har vundet senatsvalget i delstaten Nevada.

Med sejren i ørkenstaten er det lykkedes partiet at fastholde flertallet i det ene af de to kamre til Kongressen – det er på trods af, at resultatet fra delstaten Georgia er udskudt på grund af omvalg.

Republikanernes sejr er deres nederlag

Men det er ifølge Mirco Reimer-Elster ikke nederlaget ved senatsvalget, der rammer republikanerne hårdest.

For på tværs af USA bliver der fem dage efter valget stadig talt stemmer til valget til Repræsentanternes Hus – det andet af de to kamre der udgør den amerikanske kongres.

Det her er mere republikanerens tab, end det er demokraternes sejr

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Her var republikanerne på forhånd blevet spået en sikker sejr. I skrivende stund fører partiet ifølge nyhedsbureauet AP også med 211 pladser mod 204. Det kræver 218 pladser for at opnå flertal, og 20 pladser mangler fortsat at blive opgjort.

Men til trods for at det kan ende med en snæver sejr, så er det stadig et nederlag for partiet.

- Det er helt klart Repræsentanternes Hus, der er det største nederlag. Der var på forhånd lagt op til en sikker sejr på op mod 40 pladser, siger Mirco Reimer-Elster.

Han understreger, at der er tale om midtvejsvalg, der ikke passer ind i det normale mønster, hvor utilfredse vælgere straffer den siddende præsident. Noget der skete for Donald Trump i 2018, som tabte magten Repræsentanternes Hus, hvor demokraterne tog 41 pladser. Demokraterne vandt også syv guvernørposter fra republikanerne.

- Under normale omstændigheder burde de have vundet Senatet og et sikkert flertal i Repræsentanternes Hus. I stedet får de kun et snævert flertal.

Samtidig lykkedes det ikke republikaneren at frivriste flere guvernørposter fra siddende demokrater som håbet.

- Det her er mere republikanerens tab, end det er demokraternes sejr, vurderer Mirco Reimer-Elster.

Midtvejsvalg vendt på hovedet

Demokraterne og præsident Joe Biden gik ind til midtvejsvalget med nogle af de dårligste popularitetstal for en siddende præsident i flere årtier.

Kun lidt over 40 procent af amerikanerne havde før valget et positivt syn på Bidens første to år på posten. Det er lavere, end da Donald Trump gik ind til midtvejsvalg i 2018.

Det er ikke lykkedes demokraterne at samle sig. Det er lykkedes for Trump at samle demokraterne

Mirco Reimer-Elster

Ifølge Mirco Reimer-Elster har særligt to væsentlige årsager betydet, at valget står til at lande langt dårligere, end republikanske politikere og vælgere havde håbet på – og begge årsager peger på Trump, som har skabt usædvanlige forudsætninger for valget.

Den første årsag til, at valget ifølge Mirco Reimer-Elster ikke følger et normalt mønster for midtvejsvalg, er spørgsmålet om fri abort.

- Det er åbenlyst, at abort har været en kæmpe gamechanger, siger han.

Tilbage i juni valgte den amerikanske højesteret at omstøde en historisk afgørelse, som siden 1973 havde sikret amerikanske kvinders ret til fri abort.

Højesteretsafgørelsen blev muliggjort af Donald Trump, der i sin tid som præsident udpegede hele tre konservative højesteretsdommere, hvilket skabte flertallet for afgørelsen i abortspørgsmålet.

- Den grundlæggende dynamik blev vendt på hovedet ved valget. Abortafgørelsen var med til at vende stemningen og motivere vælgere, som normalt var blevet hjemme, siger Mirco Reimer-Elster.

Samtidig havde det republikanske parti valgt at opstille flere kandidater, som var tydelige støtter af Donald Trump og på forhånd havde sagt, at de ikke nødvendigvis ville anerkende valgnederlag.

Noget der ifølge Mirco Reimer-Elster kan have skræmt midtervælgere væk fra republikanerne, og som peger direkte tilbage på Donald Trump.

- Det er ikke lykkedes demokraterne at samle sig. Det er lykkedes for Trump at samle demokraterne. Hvis nogen var i tvivl om, at Trump var en klods om benet på Det Republikanske Parti, så burde den være sunket ind nu, lyder det fra Mirco Reimer Elster.