Krigen i Ukraine

Militæranalytiker om russisk tilbagetrækning: Det ligner en form for aftale

Ukrainske styrker har genindtaget nøglebyen Kherson, der siden marts har været på russiske hænder.

Russernes meget hurtige tilbagetrækning fra nøglebyen Kherson i det sydlige Ukraine er næppe tegn på en russisk fælde – nærmere en form for aftale.

Sådan lyder vurderingen fra militærforsker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen.

- Det ligner, at der har været noget kommunikation og en form for aftale mellem Rusland og Ukraine, for ellers giver det ingen mening, at Rusland har kunnet trække sig ud så hurtigt uden mere kamp og kaos, siger han.

De to lande har tidligere vist, at de taler sammen og er i stand til at indgå aftaler om eksempelvis fangeudvekslinger. Anders Puck Nielsen mener, at samme kommunikationskanaler kan være brugt til at indgå en aftale om, at Rusland får ro til at trække sig tilbage fra Kherson uden at blive angrebet, mens Ukraine omvendt slipper for at skulle kæmpe sig frem og ødelægge byen.

Kherson er den eneste regionale hovedstad i Ukraine, som russerne har erobret siden invasionen i februar. Og hele Kherson-regionen er blandt de fire østukrainske regioner, som Rusland ulovligt har annekteret og hævdet at afholde folkeafstemning i. Kort efter annekteringen sagde Ruslands præsident, Vladimir Putin, at Kherson ville være russisk "for evigt".

Nu har russerne alligevel forladt byen.

Den centrale forklaring på russernes retræte findes i Europas tredjelængste flod, Dnipro.

Floden udspringer i Rusland og løber gennem Hviderusland, hvorfra den fortsætter bred og lang ned igennem det centrale Ukraine. Den løber igennem landets hovedstad, Kiev, og fortsætter sydpå, hvor den nu spiller en nøglerolle og udgør en ny frontlinje i krigen.

Flodens afgørende betydning

Anders Puck Nielsen havde forventet langvarige og hårde kampe i Kherson, hvorfra flere end 20.000 russiske soldater vurderes at have trukket sig tilbage. Men frem for en gradvis tilbagetrækning til forberedte stillinger er russerne vendt om på hælene.

- Russerne har utrolig hurtigt og effektiv trukket sig ud, og de har gjort det uden at ødelægge byen, hvilket man også godt kunne have frygtet, siger Anders Puck Nielsen.

Mens den hurtige tilbagetrækning overrasker militæranalytikeren, har det længe stået klart, at Rusland har haft svært ved at bevare kontrollen over byen på grund af Dnipro-floden.

- Russerne trækker sig, fordi det er fuldstændig umuligt for dem at forsvare det her område på vestsiden af floden på den lange bane. Ukrainerne har taget broerne ud af spil, og det vil sige, at russerne i vid udstrækning har skullet sejle alle forsyninger frem til vestsiden. Og man kan slet ikke opretholde så stor en kamp på den måde, forklarer Anders Puck Nielsen.

I forbindelse med russernes tilbagetrækning er endnu flere broer blevet ødelagt.

Fredag rapporterede den amerikanske tv-station CNN, at mindst syv broer var blevet ødelagt det seneste døgn – heraf fire, der krydser Dnipro-floden.

Et politisk pres fra Putin

Trods Putins paroler om, at Kherson er russisk for evigt, må tilbagetrækningen fra byen tolkes som en russisk erkendelse af et nederlag, mener Anders Puck Nielsen.

- Russerne har erkendt, at det her var en dødssejler. Det var umuligt for dem. Det var et ressourcedræn. De har været nødt til at acceptere det tab og komme videre, siger han.

- Nu vil russerne så bruge de her styrker til at lave en offensiv et andet sted, tilføjer han.

Ruslands militær burde have taget beslutningen om tilbagetrækning for flere måneder siden, for ressourcerne kan bruges bedre andre steder, vurderer militærforskeren.

Men der har været et politisk pres for at blive.

- Der har været mange historier om, at det russiske militær har forsøgt at få lov til at trække sig tilbage, men at Putin (Ruslands præsident, red.) har sagt nej. Nu er det lykkedes militæret i Rusland om at overbevise den politiske ledelse om, at det her er nødvendigt, hvis man vil gøre sig forhåbninger om succes andre steder, siger Anders Puck Nielsen.

Han mener, at det politiske pres for at blive i Kherson siden starten af august har kostet Rusland uforholdsmæssigt mange ressourcer både i form af materiel, logistik og døde soldater.

Militærforskeren vurderer, at Dnipro-floden den kommende tid vil udgøre en bastant frontlinje, da det er svært for begge parter at vinde frem på den modsatte side af floden. De næste hårde kampe ventes i stedet at udspille sig i Zaporizjzja-regionen øst for Kherson.

Mens kampene ventes at rykke østpå, begynder uafhængige nyhedsmedier at nå frem til Kherson for at rapportere fra den befriede by.