Zelenskyj: Kherson er vores

For en måned siden erklærede Putin, at Kherson ville være "russisk for evigt". Nu forlader de russiske soldater byen.

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, kalder det en historisk dag og bekræfter, at ukrainske specialenheder er i byen.

- Vores. Vores. Kherson, skriver han på beskedtjenesten Telegram.

Ifølge Zelenskyj er der stadig russiske soldater i byen, hvor der i løbet af fredagen er strømmet ukrainske tropper ind i byen, og der blev hejst ukrainske og EU-flag på toppen af officielle bygninger.

- Vi vender tilbage Kherson. Lige nu er vores forsvarere på vej til byen. Men specialenheder er allerede i byen, lyder det fra den ukrainske præsident.

Ukrainere skal have hejst flaget i Kherson by og flager med det ud af bilers nedrullede vinduer. Det siger Serhij Khlan, der er medlem af Khersons regionale råd, til Reuters. Samtidig spredes videoer og billeder på sociale medier. Video: Anne Fuglsang Borg

Magtskiftet i Kherson er blevet kaldt "det største, der er sket i krigen, siden tilbagetrækningen fra Kyiv".

Men mens tilbagetrækningen er en "gigantisk triumf" for Ukraine, er der tale om et endnu større nederlag til Rusland, lyder det fra Jakob Kaarsbo, der er senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Man kan ikke overvurdere betydningen af det her nederlag. Det er kæmpestort, siger han til TV 2.

Stor strategisk og symbolsk værdi

Ifølge Jakob Kaarsbo skyldes det blandt andet, at det ikke er mere end seks uger siden, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, erklærede at have annekteret Kherson. Kort efter sagde Putin, at Kherson "ville være russisk for evigt".

Storbyen i Kherson-regionen har ifølge Kaarsbo været Putins ”store prestigeprojekt”, og byen i syd har en stor symbolsk værdi i krigen.

- Det har betydet enormt meget at have det trofæ, siger Kaarsbo.

Udover den symbolske betydning anses Kherson også som strategisk og økonomisk vigtig for Moskva.

Kherson er indgangen til den russiskbesatte Krim-halvø og Ukraines vigtige havne i Sortehavet.

- Tyder på, at russerne har opgivet Kherson

Den pludselige tilbagetrækning fra Kherson by kommer mindre end 48 timer efter, at Ruslands forsvarsministerium oplyste, at de russiske tropper i byen ville trække sig tilbage.

Onsdag beordrede den russiske forsvarsminister, Sergej Sjojgu, at de russiske styrker skulle ud af den vestlige side af Dnipro-floden i Kherson og dermed den side af floden, hvor nøglebyen Kherson ligger.

Jacob Kaarsbo siger, at der er gået kortere tid, end han havde regnet med, fra Ruslands ordre om tilbagetrækning til meldingerne nu om, at byen er tilbage på ukrainske hænder.

Ifølge ham tyder det på, at Rusland ikke har gjort "seriøse forsøg" på at forsinke den ukrainske fremrykning.

- Der har givetvis været ukrainske tab på minefelter, men ikke alvorlige forsøg på at bremse dem. Det tyder på, at russerne har opgivet Kherson, siger han.

Ifølge Jacob Kaarsbo tydede det allerede fra starten af Ruslands annektering af Kherson på, at det ville gå galt. Det har ukrainerne også kunnet mærke, og derfor har det for dem handlet om at føre en ”tålmodig offensiv”, siger han.

- Det gik ud på at nedslide russerne langsomt uden at indsatte for mange soldater. Det har taget seks-otte uger, og nu er filmen knækket for russerne, siger Jacob Kaarsbo.

Sender advarsel til russiske soldater

Hvor mange russiske soldater, der er tilbage i Kherson by, er uvist.

Fredag eftermiddag oplyste Ruslands forsvarsministerium, at mere end 30.000 russiske soldater har forladt Dnipro-flodens bred, skriver nyhedsbureauet Interfax. Hvor mange der er tilbage i området, melder ministeriet ikke noget om. Men ifølge den russiske general Sergei Surovikin, der leder landets krigsindsats i Ukraine, skyldes tilbagetrækningen "logistiske udfordringer".

Men det ukrainske forsvars efterretningstjeneste har udsendt en meddelelse på russisk med besked til de russiske soldater, der måtte være tilbage i Kherson, om at de straks bør overgive sig.

- I har kun én chance for at undgå døden - overgiv jer omgående, lyder det i meddelelsen, der er sendt ud på tjenesten Telegram.

Kan komme et efterspil

Det var netop over Dnipro-floden, at de russiske tropper kom, da de tilbage i marts indtog byen med knap 300.000 indbyggere. Dengang var det en af Ruslands første, store sejre, men otte måneder efter, var Kherson stadig den eneste regionshovedstad, som var på russiske hænder.

Ifølge Jacob Kaarsbo har Ukraine givetvis mistet soldater på at rykke frem i Kherson, men det har ikke været "omfattende tab", siger han.

Til gengæld mener Jakob Kaarsbo, at der kan komme et efterspil i form af russiske tab.

- Vi vil se, at der er enorme tab på russisk side, som det her - hvad skal vi kalde det - eventyr har afstedkommet, siger Jacob Kaarsbo.

Tidslinje: Kherson

2. marts: Rusland hævder at have vundet kontrol over byen Kherson, hovedstaden i den ukrainske Kherson-region. Dagen efter bekræfter Ukraine, at byen er faldet.

23.-27. september: En ukrainsk modoffensiv presser russerne, som udskriver folkeafstemninger i Kherson og tre andre helt eller delvist besatte regioner. Et stort flertal af borgerne stemmer ifølge russerne for at blive en del af Rusland. Afstemningernes gyldighed afvises pure i Vesten og Ukraine.

30. september: Rusland annekterer formelt de fire regioner og erklærer, at Kherson, Zaporizjzja, Luhansk og Donetsk nu er russiske.

19. oktober: Rusland begynder såkaldte evakueringer af civile fra byen Kherson. Ukraine mener, at der snarere er tale om deportationer til Rusland.

9. november: Rusland meddeler, at man vil trække russiske styrker ud af byen Kherson og fra Dnipro-flodens vestbred.

10. november: Rusland siger, at tilbagetrækningen er begyndt.

11. november: Rusland hævder, at både soldater og alt udstyr er ude af Kherson.

Kilde: Ritzau