Udland

Vragdele fra rumfærge fundet efter 36 år

På havets bund ud for Florida har dykkere nu fundet en stor vragdel fra rumfærgen Challenger, der i januar 1986 eksploderede i luften.

Næsten 37 år efter at rumfærgen Challenger i januar 1986 eksploderede i luften blot 73 sekunder efter lift off fra Cape Canaveral i Florida, har dykkere fundet en stor vragdel fra rumfærgen på Atlanterhavets bund ud for Floridas kyst, skriver blandt andet Associated Press (AP) og Sky News.

Fundet skete i nærheden af Bermuda-trekanten, hvor dykkere researchede til et tv-program om forlis i det myte-omspændte område.

Den amerikanske rumfartsorganisation NASA offentliggjorde fundet torsdag.

- Selvfølgelig kommer alle følelserne tilbage nu. Da vi så videobillederne fra bunden af havet, sprang mit hjerte et slag over, siger Michael Ciannilli.

Han er den NASA-chef, der overvåger eftersøgningen af vragdele fra Challenger. Han bekræfter også ægtheden af fundet.

Ifølge Ciannili er den store vragdel, der menes at være en central del af rumfærgen, den største vragdel, der er fundet efter styrtet. Og det er også den første vragdel, der er fundet, siden to dele af den venstre vinge skyllede op på kysten i 1996.

Det var dykkere fra History Channel, der i forbindelse med en tv-dokumentar om forlis i Bermuda-trekanten ledte efter vraget fra et fly fra Anden Verdenskrig, som først fik øje på vragdelen. Gennem videooptagelser fik NASA bekræftet, at vragdelen var fra den forulykkede rumfærge.

Blandede følelser

En af de to dykkere, Mike Barnette, siger til det franske nyhedsbureau AFP, at fundet udløste blandede følelser hos ham.

- Jeg er vant til at dykke ved skibsvrag, som er årtier gamle, og ikke ved et stykke af et rumprogram. Det er ret unikt. Herfra indså jeg hurtigt, at ja, den her hændelse har jeg selv oplevet. Jeg husker præcist, hvor jeg var, da det skete, og jeg så det live på tv, siger Mike Barnette.

Den synlige del af Challenger-stykket er omkring 4,5 gange 4,5 meter. Men stykket fortsætter dog under sandet, og det vides ikke, hvor stort det er, skriver Ritzau.

Syv mistede livet

Alle syv ombord, blandt dem den første skolelærer i rummet, Christa McAuliffe, blev dræbt, da Challenger forulykkede 28. januar 1986.

NASA har informeret familierne til de syv dræbte om fundet og overvejer nu næste skridt.

- Det her fund giver os en lejlighed til at stoppe op igen og hylde arven fra de syv pionerer, vi mistede, og tænke over, hvordan denne tragedie forvandlede os, siger Bill Nelson, den øverste chef for NASA.

Han siger, at sikkerheden på andre missioner er vigtig.

- Hos NASA må kerneværdien sikkerhed altid være vores førsteprioritet, især fordi vores missioner nu udforsker mere af universet end nogensinde før, siger Bill Nelson.