Ukrainere fejrer generobring af Kherson landet over

Det er stadig for tidligt at vende tilbage til Kherson, siger militæret efter generobring af byen.

Der blev fredag skrevet historie, da ukrainske styrker var tilbage i Kherson, mens de russiske soldater har forladt den.

I hvert fald ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, der kaldte det "historisk", at den strategisk vigtige by i syd igen er i ukrainske hænder.

Billeder fra Kherson understregede også det ukrainske fremskridt, hvor det blå-gule flag igen flagrede i byen efter otte måneders besættelse.

Fejringen af fredagens begivenheder rakte langt ud over Khersons bygrænse, og generobringen sendte bølger af begejstring gennem hele Ukraine.

I hovedstaden Kyiv samlede ukrainere i alle aldre sig på gaden med flag, fælles sang og jubel.

Kæmpe sejr for Ukraine

Også i Odesa blev dagen markeret.

Divya Das, der er TV 2s korrespondent i havnebyen, fortæller, at der fredag var en "kæmpe lettelse og begejstring" blandt ukrainerne.

Hun forklarer, at mange af byens indbyggere er flygtninge fra Kherson, som ankom, da russerne besatte byen for otte måneder siden.

- Vi talte med nogle af dem i dag. En kvinde havde tårer i øjnene, og andre glædede sig til måske, måske, måske at kunne komme hjem til jul og nytår, siger Divya Das til TV 2.

Ifølge Divya Das har ukrainerne ventet i samtlige otte måneder, besættelsen har varet, på denne dag.

- Det er en kæmpe sejr for ukrainerne. Man kan faktisk ikke overdrive, hvor stor en dag og hvor vigtig en betydning den her dag har. Både for de soldater, der kæmper ude på slagmarken, men også rundtomkring i befolkningen i Ukraine, siger hun.

Advarer ukrainere om at vende hjem

Selvom Kherson er generobret, advarer den regionale militæradministration ukrainere om at vende hjem for tidligt.

- Jeg forstår, at alle har hjemve og er ivrige efter at vende hjem så hurtigt som muligt. Men jeg beder jer vente lidt, siger lederen af ​​Khersons regionale militæradministration, Yaroslav Yanushevych, ifølge CNN i en video.

Han forklarer videre, at det er "for farligt her og nu", og at der er "stor sandsynlighed" for, at russerne vil beskyde de områder, der for kort tid siden var under deres besættelse.

Generobringen af Kherson by kommer, mindre end 48 timer efter at Ruslands forsvarsministerium oplyste, at de russiske styrker i byen ville trække sig tilbage fra den vestlige side af Dnipro-floden i Kherson og dermed den side af floden, hvor nøglebyen Kherson ligger.