Blev midtvejsvalget begyndelsen pĂĄ enden for Trump?

En oplagt afløser er braget ind på scenen, og konservative stemmer taler om en tid efter Trump. Midtvejsvalget blev en gamechanger i dynamikken.

Hvis midtvejsvalget i USA lærte os én ting, så var det, at Donald Trump hører fortiden til.

Med andre ord: Det er tid til, at Det Republikanske Parti kommer videre.

Republikanerne har fulgt Donald Trump udover en klippekant

David Urban, tidligere Trump-rĂĄdgiver

Ordene faldt på CNN morgenen efter tirsdagens midtvejsvalg og kom fra republikaneren Geoff Duncan, der er viceguvernør i Georgia, hvor senatsvalget blev så tæt, at der skal omvalg til.

Geoff Duncan tilhører den moderate del af Det Republikanske parti, så på den måde er det ikke så opsigtsvækkende, at han er kritisk over for den tidligere præsident.

Det bemærkelsesværdige er, at kritikken nu også bliver sagt højt længere ude på partiets højrefløj.

- Republikanerne har fulgt Donald Trump udover en klippekant, siger den mangeĂĄrige Trump-rĂĄdgiver David Urban for eksempel til New York Times.

SĂĄ mĂĄske har Geoff Duncan ret. MĂĄske er tiden moden til, at Det Republikanske Parti finder en ny leder?

Her er fem grunde til, at midtvejsvalget måske var begyndelsen på enden for Donald Trump – og til sidst en USA-analytikers dom.

Bevis nummer 1: Trumps kandidater tabte

Republikanerne havde håbet det. Demokraterne havde frygtet det. Men den kom aldrig, den røde bølge, der skulle skylle ind over landet og sikre et stort rødt flertal til Det Republikanske Parti i begge Kongressens kamre.

En del af forklaringen er, at de kandidater, som Donald Trump havde anbefalet, ikke klarede sig særligt godt.

Donald Trump vil selv fremhæve de kandidater, der vandt efter at have fået hans opbakning. Men det var stort set kun i stater og distrikter, hvor republikansk sejr nærmest var givet på forhånd.

I Pennsylvania vandt demokraten John Fetterman for eksempel over den Trump-støttede tv-læge Mehmet Oz og tog en afgørende plads i Senatet, der før tilhørte republikanerne.

Og i Arizona skriver flere amerikanske medier lørdag, at demokraten Mark Kelly slår den indædte Trump-tilhænger Blake Masters ved delstatens senatsvalg.

Bevis nummer 2: Afløseren er fundet

Før kunne det være vanskeligt at få øje på en reel udfordrer til Donald Trump i Det Republikanske parti. Men sådan er det ikke længere.

Hans oplagte afløser står ikke bare klar i kulissen. Han er trådt ind på scenen. Til stående ovationer.

For mens Donald Trumps udvalgte underpræsterede over en bred kam, blev midtvejsvalget en bragende succes for Floridas republikanske guvernør, Ron DeSantis.

I den engang sĂĄ notoriske svingstat kunne han relativt tidligt pĂĄ valgaftenen fejre genvalg med en knusende sejr pĂĄ 19 procentpoint over demokraten Charlie Crist.

Hans overbevisende sejr understregede blot, hvad de fleste iagttagere for længst havde erkendt: at Ron DeSantis er den oplagte arvtager for Donald Trump.

Men med republikanernes generelt dĂĄrlige midtvejsvalg mener flere nu, at DeSantis' tid allerede er inde.

Den holdning bliver fremført på lederplads i flere traditionelt konservative medier som Washington Examiner, PJ Media og The New York Post, som engang var Donald Trumps yndlingsavis.

Og Donald Trump frygter ogsĂĄ udfordringen fra Ron DeSantis, kunne det tyde pĂĄ.

I hvert fald advarede han op til midtvejsvalget guvernøren mod at stille op som præsidentkandidat og truede med at afsløre lidet flatterende ting om ham, hvis han alligevel gør det.

Efter det dårlige midtvejsvalg har Trump skruet bissen yderligere på i en pressemeddelelse, hvor han tager æren for Ron DeSantis’ succes og i samme åndedrag kalder ham ”en gennemsnitlig republikansk guvernør”.

Bevis nummer 3: Konservative taler om en tid efter Trump

Snakken var allerede begyndt før midtvejsvalget. Etablerede republikanere som Jeb Bush, Liz Cheney og Paul Ryan var nogle af dem, der talte om en tid efter Donald Trump.

Også Trumps tidligere vicepræsident, Mike Pence, har sagt, at han måske vil foretrække en anden kandidat end Trump. Han kan dog meget vel have haft sig selv i tankerne.

De har alle en vægtig stemme i partiet, men har også alle haft større eller endnu større sammenstød med Donald Trump de senere år.

Det nye er, at også tidligere trofaste tilhængere af Trump offentligt er begyndt at tvivle på, om han er den rette mand for partiet.

Tidligere medlem af Repræsentanternes Hus og Trump-støtte Peter King er en af dem.

- Hans selvpromovering og hans angreb på republikanere som Ron DeSantis og Mitch McConnell (minoritetsleder i Senatet, red.) var i høj grad skyld i, at republikanerne ikke fik en rød bølge, siger han til New York Times.

En anden markant Trump-tilhænger, der har mistet troen, er den konservative blogger Mike Cernovich.

- Trump er ikke i stand til at komme videre, tja. Farvel, skriver han på Twitter, hvor han har over en million følgere.

Bevis nummer 4: Partiet over Trump

Vi har hørt det mange gange før: Det Republikanske Parti er en personkult med Donald Trump som omdrejningspunkt. Trump er over partiet. Trump ER Det Republikanske Parti.

Men en måling fra NBC News få dage før midtvejsvalget viste noget andet.

I målingen sagde 62 procent af de adspurgte republikanere, at de støttede partiet mere, end de støttede Trump. 30 procent støttede Trump mere, end partiet.

En markant udvikling fra dengang Donald Trump forlod Det Hvide Hus. Her støttede 46 procent partiet før Trump, men ligeså mange støttede Trump før partiet.

I januar 2019 støttede 51 procent af republikanerne Trump før partiet, mens partiet kom i første række for 38 procent.

Bevis nummer 5: Erkender nederlag i god ro og orden

Én ting, der har været bemærkelsesværdigt ved dette midtvejsvalg, er stilheden.

Hvor er kaosset? Hvor er de dårlige tabere? Påstandene om snyd? De bizarre pressemøder?

Over 370 republikanske kandidater til midtvejsvalget havde ifølge en opgørelse fra New York Times enten sået tvivl eller spredt misinformation om valgresultatet fra 2020.

Men i modsætning til dengang har medierne ikke været fyldt med påstande om valgfusk.

Tværtimod har mange kandidater i god ro og orden erkendt deres nederlag og lykønsket deres modstandere. Det gælder også nogle af de mere kontroversielle kandidater, som var støttet af Donald Trump. For eksempel tv-lægen Mehmet Oz, der tabte senatsvalget i Pennsylvania.

- Vi står over for store problemer som land, og alle er nødt til at lægge deres partisværd og fokusere på at klare opgaven, udtalte han i en pressemeddelelse og lød slet ikke som Donald Trump.

Grunden til, at Trump mĂĄske alligevel er fremtiden

Selvom medier og kommentatorer både til højre og venstre har udråbt Donald Trump som valgets store taber, har langt de fleste republikanske toppolitikere holdt sig fra at kritisere den tidligere præsident i offentligheden.

Der er også dem, der er stået frem med støtte til Donald Trump. Eksempelvis Elise Stefanik, der er et indflydelsesrigt medlem af Repræsentanternes Hus. Hun støtter fortsat Trump som præsidentkandidat, siger hun til New York Times.

Også den meget kontroversielle, men dog populære, Marjorie Taylor Greene har taget Trump i forsvar. Hun kalder det både ”dovent”, ”ynkeligt” og ”vattet” at bebrejde ham for republikanernes dårlige valg.

Med til historien om det dårlige midtvejsvalg hører også, at JD Vance viste i Ohio, at man godt kunne vinde et tæt senatsvalg, selvom man havde Trumps anbefaling i ryggen.

Tilbage står spørgsmålet: Blev midtvejsvalget begyndelsen på enden for Trump?

Her giver TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster, sit bud. Og svaret er selvfølgelig ikke entydigt.

USA-analytikerens dom

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Man kan ikke udlægge midtvejsvalget på andre måder, end at flertallet af amerikanerne er trætte af Donald Trump.

Det var ventet, at republikanerne ville få et godt valg, og at det ville blive startrampen for Trumps tilbagevenden. Nu skal han formentlig annoncere sit kandidatur i næste uge ovenpå et dårligt midtvejsvalg, samtidig med at hans største rival fik et kanonvalg. Det er en gamechanger i dynamikken.

Men der er stor forskel på valg, hvor Trump er på stemmesedlen, og valg, hvor han ikke er. Det er heller ikke sikkert, at Ron DeSantis tør stille op imod Donald Trump. Han er kun 44 år og har lige vundet en jordskredsejr. 2024 er formentlig Trumps sidste skud i bøssen. DeSantis har den luksus, at han kan vente.

Det er for tidligt at sige, om det er begyndelsen på enden for Trump. Men det i hvert fald begyndelsen på Ron DeSantis æra som den nye konge af Det Republikanske Parti. Spørgsmålet er bare, hvornår han går efter tronen?

Min forventning er umiddelbart, at de begge stiller op. Og sĂĄ kan du godt finde popcornene frem.