To dage efter valget venter USA stadig på afgørelse – Trump kan få betydning

Amerikanerne må vente lidt, før den nye magtfordeling er kendt. Udfaldet i de to sidste stater afgør, om vi skal vente dage eller uger.

To døgn efter midtvejsvalget i USA er det endnu uklart, hvem der sikrer sig flertallet i Kongressens to kamre.

Optællingen trækker ud i de to delstater Arizona og Nevada.

Begge steder forlyder det, at der kan gå flere dage, før alle resultater er gjort op.

I Arizona manglede der torsdag morgen lokal tid fortsat at blive optalt godt 600.000 stemmer, svarende til næsten en tredjedel af det samlede antal. Dermed er det endnu for tidligt at kalde resultatet.

Forventningen er lige nu, at præsident Joe Bidens demokratiske parti ender med at miste sit flertal i Repræsentanternes Hus, mens der fortsat er stor spænding om udfaldet for Senatet.

Det kræver 51 pladser at have flertal i det amerikanske senat, og hvis enten demokraterne eller republikanerne vinder både Arizona og Nevada, er de sikre på flertal i Senatet.

Men hvis de hver vinder én delstat, er det et helt andet scenarie.

Så ender de på henholdsvis 49 og 50 pladser.

I så fald kommer vi ikke bare til at vente dage, men uger. Og så ligger afgørelsen et helt andet sted i landet.

Trump kan få betydning

I det tilfælde bliver delstaten Georgia afgørende for, om republikanerne kan nå op på 51, eller om demokraterne udligner til 50-50. Ved stemmelighed har vicepræsidenten, demokratiske Kamala Harris, den afgørende stemme, hvorfor demokraterne teknisk set vil have flertallet

Men Georgia skal ud i et omvalg, som først afvikles 6. december.

Ved tirsdagens valg i delstaten nåede hverken den demokratiske kandidat, Raphael Warnock (49,4 procent) eller republikanske Herschel Walker (48,5 procent) over grænsen på 50 procent af stemmerne, som det her er påkrævet.

Derfor går der næsten en måned, før vi kender udfaldet i Georgia.

I mellemtiden kan der ske vigtige ting, påpeger TV 2s USA-korrespondent, Jesper Steinmetz.

Tidligere præsident Donald Trump har nemlig varslet en stor udmelding i næste uge, hvilket af mange er blevet tolket som, at han vil annoncere sit kandidatur til præsidentvalgkampen i 2024.

- Hvis Trump annoncerer sit kandidatur, kan vi være helt sikre på, at valget i Georgia også kommer til at handle om Trump. Og det er ikke nødvendigvis i republikanernes favør. For vi så ved tirsdagens valg, at flere af de kandidater, som Trump havde anbefalet, tabte. Så Trump er ikke længere det aktiv for Det Republikanske Parti, som han var i 2016, forklarer Jesper Steinmetz.

Ifølge amerikanske medier forsøger nogle af Trumps rådgivere derfor lige nu at tale ham til fornuft og overbevise ham om, at det er strategisk uklogt at offentliggøre sit kandidatur i næste uge.

- For hvis han gør det, risikerer han at ødelægge omvalget i Georgia for republikanerne, siger Jesper Steinmetz.

På vej mod deling

Derfor venter amerikanerne i første omgang på udfaldet af senatsvalgene i Arizona og Nevada.

I Nevada mangler en sjettedel af stemmerne at blive talt op, og her fører republikanernes kandidat med knap to procentpoint.

- Der er forskellige valglove fra stat til stat, og i Nevada er der først fastsat en deadline 18. november for offentliggørelse af valgresultatet, så der er i virkeligheden ikke noget hastværk, forklarer Jesper Steinmetz.

I Arizona manglede der som tidligere nævnt at blive optalt næsten en tredjedel stemmerne. Her fører demokraternes kandidat med omkring fem procentpoint i kampen om senatspladsen.

Holder de respektive forspring får vi altså et scenarie, hvor Georgia bliver afgørende.

Betydning for 2024-valg

Mange amerikanere holder også et vågent øje med de øvrige valgresultater i Arizona.

Delstaten er gået fra traditionelt at være en republikansk stat til at være en kampplads, hvor begge partier kan vinde.

Derfor er der også spænding om posterne som delstatens indenrigsminister og guvernør.

De to politiske poster kan få stor betydning for præsidentvalget i 2024, da de er ansvarlige for valgafviklingen og godkendelsen af valgresultatet. Og de republikanske kandidater i Arizona tilhører Trump-fløjen, som ikke anerkender Joe Bidens valgsejr i 2020.

I skrivende stund ser Det Demokratiske Parti ud til også at vinde valget om indenrigsministerposten, mens partiet kun har en snæver føring i kampen om guvernørposten.