Udland

Forladt spansk landsby sat til salg for knap to millioner

Personer fra Rusland til Storbritannien har vist interesse i spøgelsesbyen, som har været efterladt i over 30 år.

Mens to millioner kroner mange steder i Danmark knap rækker til én bolig, kan man i Spanien købe en hel landsby for samme pris.

Salto de Castro, en forladt landsby i det nordvestlige Spanien, er for nylig blevet sat til salg for kun 260.000 euro, hvilket svarer til omtrent 1.930.000 kroner.

Jeg er en byboer og ikke kan opretholde vedligeholdelsen

Salto de Castros ejer, som er i 80'erne

I den finder man 44 boliger, et hotel, en kirke, en skole, en svømmehal og en kasernebygning.

Omringet af "det tomme Spanien"

I mere end 30 år har Salto de Castro været ubeboet, skriver BBC.

Landsbyen blev bygget tilbage i 1950'erne af elproduktionsselskabet Iberduero med det formål at huse familier til arbejderne, der byggede et reservoir ved siden af Salto de Castro.

Men indbyggerne flyttede væk fra byen, efter reservoiret blev bygget færdig i slutningen af 1980'erne, og siden har Salto de Castro stået tom.

Områderne omkring byen er en del af det, som man kalder "det tomme Spanien" – tyndtbefolkede landdistrikter, som mangler byområdernes muligheder og bekvemmeligheder.

Drøm blev knust

Den nuværende ejer af Salto de Castro købte spøgelsesbyen i begyndelsen af 2000'erne.

Dengang var hans plan at gøre landsbyen til en turistattraktion, men den blev knust af de økonomisk kriseår derefter.

- Ejeren havde en drøm om at drive en hotel her, men den blev sat på pause, lyder det fra Ronni Rodríguez fra virksomheden Royal Invest, som repræsenterer ejeren, der er i 80'erne.

- Han ønsker fortsat, at drømmen bliver til virkelighed, tilføjer han.

På hjemmesiden Idealista, hvor landsbyen er sat til salg, fortæller ejeren, at han sælger, "fordi jeg er en byboer og ikke kan opretholde vedligeholdelsen" af Salto de Castro.

300 henvendelser

Ifølge BBC er det kun en uge siden, at byen blev sat til salg for 260.000 euro. Indtil videre har der været flere end 50.000 besøg på landbyens side på Idealista.

Ronni Rodríguez fortæller desuden, at 300 personer har vist interesse i Salto de Castro. Han har modtaget henvendelser fra Rusland, Frankrig, Belgien og Storbritannien. En af de interesserede har sågar lagt penge på bordet for at reservere landsbyen.

Tidligere har Salto de Castro stået til salg for 6,5 millioner euro – svarende til knap 50 millioner kroner. Men på grund af manglende interesse og vandalisme af bygningerne blev prisen sænket.

Derfor står landsbyen nu til 260.000 euro, hvilket man kan købe en etværelseslejlighed for i de velhavende områder af hovedstaden Madrid, skriver BBC.

3000 tomme byer

Det er ikke første gang, at en spansk landsby bliver sat til salg.

Eksempelvis kunne man i 2019 købe byen Acorrada i det nordlige Spanien for 85.000 euro, som svarer til cirka 630.000 kroner.

Samme år lød det fra Bloomberg, at der i Spanien var 3000 byer, som stod helt tomme. Ifølge Finans kunne nogle af dem købes for nærmest ingenting.