De ansatte skulle kunne arbejde hjemme "for evigt" – men det vil Musk sætte en stoppe for
Twitter høstede gode erfaringer med hjemmearbejde under pandemien, men det er slut nu, bebuder mediets nye ejer.
Det blev kaldt en banebrydende og "æra-definerende beslutning", da Twitter i maj 2020 fortalte deres medarbejderstab, at de kunne arbejde hjemmefra.
Men den beslutning bliver nu rullet tilbage. Og det med eftertryk.
Twitters nye ejer, den amerikanske milliardær og iværksætter Elon Musk, siger nu ifølge BBC, at han ikke længere vil acceptere hjemmearbejde.
- Alt det med bliv-hjemme-under-Covid har narret folk til at tro, man rent faktisk ikke skal arbejde hårdt. Der venter en brat opvågning forude!, har Elon Musk ifølge finansmediet Bloomberg skrevet rundt til de ansatte.
Så potentialet tidligt
Musk forlanger derfor nu, at de ansatte møder ind på kontoret minimum 40 timer ugentligt.
BBC har forsøgt at indhente en kommentar fra Twitter til beslutningen, men den nye ledelse på det sociale netværk er ikke vendt tilbage.
Twitter var med sine mere end 7000 ansatte ellers et af de første store firmaer til at se muligheder og potentiale i hjemmearbejde.
Efter en indledningsvis prøveperiode gav den daværende ledelse for to år siden medarbejderne friheden til selv at vælge et mere fleksibelt arbejdsliv
- De sidste par måneder har bevist, at det kan lade sig gøre, lød det fra firmaet, som har base i San Francisco i maj 2020.
Coronapandemien kickstartede udviklingen
Det var coronapandemien, der kom til at kickstarte erfaringer med at lade folk arbejde hjemme.
Også i Danmark, hvor arbejdsmarkedsforskere pludselig fik et helt nyt erfaringsgrundlag forærende på baggrund af pandemi, restriktioner og nedlukninger.
En af dem var Steen Erik Navrbjerg, der er lektor på sociologisk Institut på Københavns Universitet og arbejdsmarkedsforsker.
Han undrer sig over, at Twitter nu vil foretage et så drastisk indgreb i arbejdsrutinerne.
- Den frygt, der kunne være, for at produktivitet bliver faldende ved hjemmearbejde, viste sig at være ubegrundet, siger Steen Erik Navrbjerg til TV 2.
Arbejdsmarkedsforskeren understreger, at han ikke kender til de konkrete forhold på Twitter. Men at Musks ageren ikke flugter med tidsånden.
- Coronakrisen revolutionerede på flere måder vores opfattelse af arbejde. Det skete i mange sektorer, og man kunne se, at medarbejdernes engagement og loyalitet ikke blev dårligere af at have muligheden for at arbejde hjemmefra, tværtimod, siger Sten Erik Navrbjerg.
Går imod strømmen
Også da corona-restriktioner blev lempet endegyldigt, lod Twitter folk fortsætte med at arbejde fra deres hjemlige base.
Det var i tråd med flere progressive arbejdspladser, især i den amerikanske it-sektor.
- Derfor er det også bemærkelsesværdigt, at Elon Musk nu tager den beslutning, for den går modsat mange tendenser og retninger på arbejdsmarkedet i dag, siger Steen Erik Navrbjerg.
Herhjemme har der været en række studier, hvor det fleksible arbejdsliv med prædikatet hybridarbejde, har været under lup.
Hybridarbejde vinder frem
Peter Holdt Christensen, lektor på Copenhagen Business School, lavede en større spørgeundersøgelse hos både ledere og ansatte under og efter corona til bogen "Hybridarbejde – balancen mellem nye og gamle måder at arbejde på".
Det skriver DJØFbladet.
En af konklusionerne er, at det handler om at finde en balance, så også den "rigtige" arbejdsplads ikke forvandles til et øde og mennesketomt storkontorlandskab.
- Tidligere undersøgelser viser, at man sagtens kan have et fællesskab, selv om de ansatte arbejder hjemme cirka halvdelen af tiden. Forudsat at man har nogle ankerdage, hvor alle ansatte altid er fysisk til stede, siger Peter Holdt Christensen.
Turbulent entré
I juni fortalte Elon Musk, som også er stifter og ejer af elbilproducenten Tesla, at hjemmearbejde ikke længere ville acceptabelt på afstand, med mindre man havde fået en specifik dispensation.
Elon Musks entré i Twitter har langt fra været gnidningsløs.
I begyndelsen af september godkendte Twitters aktionærer salget til Musk, der på det tidspunkt fortsat ikke ønskede at købe, selv om han tidligere havde budt på selskabet.
Efter et langvarigt tovtrækkeri overtog den 51-årige finansmogul 28. oktober Twitter for 44 milliarder dollars, svarende til omkring 330 milliarder kroner.
Kort efter bebudede Musk en massefyring, der kostede omkring 50 procent af alle det sociale medies medarbejdere.
Det svarer til 3700 stillinger ifølge den amerikanske avis The New York Times.