Udland

Trump i nat: - Min fortjeneste hvis de vinder, ikke min skyld hvis de taber

Trump forsøgte at spille en rolle i et valg, hvor han ikke var på stemmesedlen. Hans største republikanske rival frem mod 2024 cruisede til sejr.

- Hvis de vinder, bør jeg få al ære. Og hvis de taber, skal jeg ikke få skylden, overhovedet, okay.

Sådan lød svaret fra tidligere præsident Donald Trump i et interview, som blev frigivet i nat på abonnementskanalen Newsnation.

Han var blevet spurgt om, hvilken rolle han selv spillede, hvis de republikanske kandidater i de vigtigste valg rundt om i landet endte med at vinde.

I interviewet sagde Trump også, at han regner med republikanske sejre.

Det hele er meget modbydeligt i øjeblikket

Felix Okre, vælger i Ohio

DeSantis vandt sikkert

En af de sejre, der tidligt onsdag morgen er bekræftet, er fra Florida, hvor Ron DeSantis igen satte sig solidt på guvernørposten.

Ron DeSantis er gentagende gange blevet nævnt som et godt bud på en republikansk præsidentkandidat i 2024.

Lyn-analyse

Ron DeSantis ses af mange som fremtidens stjerne i det republikanske parti, og mange håber, at han stiller op til præsidentvalget i 2024.

Han er blevet landskendt for at være en hård, no bullshit konservativ guvernør, der er stærk i værdispørgsmål og som er blevet woke-amerikaneres foretrukne hadeobjekt.

 Han er veluddannet og har evnen til at tiltrække mange af de vælgere, der hidtil har stemt på Trump, mens han samtidig vil kunne trække midtervælgere over til republikanerne.

Så hold øje med DeSantis.

I interviewet med Newsnation sagde Donald Trump, at det var hans støtteerklæring, som oprindeligt gjorde Ron DeSantis til guvernør i Florida, og at DeSantis kunne have udvist mere taknemmelighed.

- Han ville ikke have været i stand til at være en faktor i det valg, lød det fra Trump med henvisning til DeSantis primærvalg.

- Men så snart jeg støttede ham, så var valget afgjort på få øjeblikke, tilføjede han.

Men hvor DeSantis er en mulig rival frem mod præsidentvalget i 2024, så er der også mulige allierede på vej ind i Kongressen for Donald Trump.

Republikanerne har brug for Vance i Ohio

En af de kandidater, som Trump har lagt mest energi bag, er J.D. Vance i Ohio.

Aftenen før valget var Trump i Ohio for at støtte Vance ved valgkampens allersidste rally. En sejr for republikanerne ved senatsvalget i Ohio vil være afgørende for et republikansk flertal de næste to år.

Men foran Lakota West High School nord for storbyen Cincinnati i netop Ohio – et stemmested i et hovedsageligt hvidt middelklassedistrikt – havde Trumps indsats nærmest den modsatte effekt for nogle vælgere.

- Jeg er republikaner men stemmer på demokraternes senatskandidat, sagde kontorarbejderen Maryann Santell, da TV 2 mødte hende kort efter, at hun havde afgivet sin stemme.

- Jeg kan virkelig ikke lide vores kandidat her, J.D. Vance. For mig virker han bare uægte, og ingen har kunnet overbevise mig om andet, tilføjede hun.

Men Tim Ryan, demokraten, kommer jo til at gennemføre demokratisk politik i senatet. Hvordan har du det med det?

- Jeg ved det. Men han virker bare langt mere oprigtig. Og jeg stemmer republikansk på resten af stemmesedlen, svarede Maryann Santell.

Senatsvalget i Ohio er et af de vigtigste i år i forhold til at afgøre flertallet i Senatet de næste to år.

Maryann Santell er en sjældenhed i amerikansk politik. En krydsvælger der veksler mellem demokratiske og republikanske kandidater.

En midtervælger valgte demokratisk

En anden sjælden vælger er Felix Okre, som også stemte i Ohio. Han er uafhængig – en af dem som partierne i USA altid kæmper indædt om.

- Vi har brug for nogen, som kan samarbejde på tværs, siger han.

Ved senatsvalget i Ohio har han denne gang valgt at stemme på demokraten, Tim Ryan.

- Det hele er meget modbydeligt i øjeblikket. Der er alt for mange ekstremistiske kræfter – på begge sider – der har magt i dag. Vi har brug for mindre galskab og mere fornuft og samarbejde, siger Felix Okre.

Donald Trump vandt Ohio ved præsidentvalget i både 2016 og 2020.

Vælgere som Felix Okre og Maryann Santell er derfor umiddelbart en trussel mod Trumps ønske om at have stillet sig bag republikanske sejre på stribe.

Men en måling fra CNN – baseret på vælgere der har stemt – tyder også på, at de kan være i mindretal, når det gælder vælgere, som kunne gå begge veje. Målingen viser, at ud af de 11 procent af den samlede vælgerskare, der som udgangspunkt ikke kan lide nogen af partierne, så valgte næsten 60 procent at stemme republikansk.

Det er et skifte fra 2018, hvor samme gruppe var delt i to næsten lige store dele.