Han er blevet kaldt Trumps klon – nu sender Trump en advarsel til ham

DeSantis vil formentlig vente til særligt øjeblik med at stille op som præsidentkandidat, siger ekspert.

I 2018 gik Ron DeSantis viralt med en noget opsigtsvækkende kampagnevideo.

I videoen opmuntrede han sin datter til at bygge en mur med klodser, mens han lærte sin anden datter at sige ”Make America Great Again”.

Det var med andre ord med tydelige referencer til den siddende præsident, Donald Trump, at republikaneren Ron DeSantis i 2018 førte kampagne for at blive Floridas guvernør.

Dengang blev han valgt med et snævert flertal. Natten til onsdag blev han så genvalgt med en enorm opbakning.

Trump har flere gange taget æren for, at han har været med til at opfinde Ron DeSantis som politiker. Men pludselig vakler Trumps støtte til ham.

Fra at føre kampagne for DeSantis og åbent at erklære sin støtte til ham, så har Trump nu været ude at advare DeSantis, hvis han skulle finde på at stille op som republikanernes præsidentkandidat.

Ifølge Trump vil det skade Det Republikanske Parti, hvis DeSantis stiller op.

- Jeg ved ikke, om han stiller op. Jeg tror, at han gør. Han vil skade sig selv enormt meget. Jeg tror ikke, det vil være godt for partiet, udtalte Trump på valgaftenen ifølge Fox News.

Men hvem er DeSantis? Og hvordan er hans forhold til Trump? Det har TV 2 søgt efter svar på.

Hvem er Ron DeSantis?

Det er umuligt at nævne Ron DeSantis uden at nævne den tidligere præsident Donald Trump. Flere af de eksperter, som TV 2 har talt med, bruger således også Trump til at beskrive DeSantis med.

For eksempel kalder forfatter og lektor i amerikanske studier ved Syddansk Universitet Niels Bjerre Poulsen DeSantis for en ”klon af Trump”.

- Han har udvist nogle af de samme autoritære tendenser som Trump. Der er nogen, der har omtalt ham som Trump 2.0 – en mere kompetent udgave af Donald Trump, siger han.

OgsĂĄ USA-kommentator Torsten Jansen bruger sammenligningen.

- Han er lige så konservativ og har samme holdninger som Trump. Det er bare uden den craziness, som har præget Trump, siger han.

BlĂĄ bog: Ron DeSantis

  • Ronald 'Ron' Dion DeSantis er 44 ĂĄr. Han er uddannet advokat og politiker fra Det Republikanske Parti. Han har en fortid i den amerikanske hær.
  • Han blev valgt som guvernør for Florida i 2018. Fra 2013 til 2018 var han medlem af Repræsentanternes Hus, hvor han repræsenterede Florida.
  • Han er gift med Casey DeSantis. Parret har sammen tre børn.
  • Tirsdag blev han genvalgt som guvernør med knap 60 procent af stemmerne - svarende til 4,6 millioner stemmer.

Kilde: National Governors Association.

Siden 2018 har Ron DeSantis været guvernør i Florida. På de fire år har han formået at vende en smal opbakning til en af de sikreste sejre for Det Republikanske Parti ved midtvejsvalget i USA.

Ifølge Niels Bjerre Poulsen er noget af det, som DeSantis har markeret sig med sin strategi under coronapandemien. DeSantis har beskrevet sig selv som en fighter, der stod imod restriktioner og vaccinetvang.

Senest gjorde han sig yderst bemærket ved at hyre et privatfly, der skulle fragte illegale immigranter til øen Martha's Vineyard i området New England.

- Det var et reklamestunt, at nu skulle alle liberal-demokrater i New England mærke krisen med illegale immigranter, siger Niels Bjerre Poulsen, der tilføjer, at stuntet skabte en enorm vrede.

Han siger videre, at det er den type appel, der går rent ind hos Trump-segmentet. Og efter alt at dømme er det Trumps vælgere, som DeSantis stilede efter at ramme ved midtvejsvalget.

Ron DeSantis' syn pĂĄ valgsvindel

Et tredje eksempel er DeSantis’ håndtering af Trumps helt store nummer om valgsvindel ved det seneste præsidentvalg. Trump har gentagne gange kommet med udokumenterede påstande om, at republikanerne blev franarret sejren ved valget i 2020.

DeSantis har afstået sig fra at kommentere direkte på disse påstande. Til gengæld fandt han nogle mennesker, der i god tro havde stemt ved valget. Men da de var prøveløsladt fra fængslet, var de ikke berettigede til at stemme, og så smed De Santis dem tilbage i fængsel for valgsnyd.

- Han har været med til at holde myten om Trumps valgsejr i live uden at gøre det så direkte som andre guvernører, siger Niels Bjerre Poulsen og tilføjer:

- Han har holdt sig lige indenfor stregen, hvor han har gjort ting, som Trumps tilhængere også gerne ser ham gøre, men uden at gå helt ud ad en tangent.

Vil DeSantis udfordre Trump?

Det er ikke utænkeligt, at Ron DeSantis vil mere i sin politiske karriere end at være guvernør i Florida. Allerede nu har flere eksperter således spekuleret i, om DeSantis har tænkt sig at melde sig som republikanernes præsidentkandidat til valget i 2024.

Det mener Niels Bjerre Poulsen bestemt ogsĂĄ er en mulighed. Men han siger ogsĂĄ, at DeSantis formentlig ikke har travlt med at melde sig pĂĄ banen.

Det skyldes, at han formentlig ikke vil stå i vejen for, hvis Trump har tænkt sig at stille op. For så vil de kæmpe om de samme vælgere, mener lektoren.

- DeSantis går en balancegang, hvor han forsøger ikke at skubbe Trumps vælgere fra sig ved at tage en åben konfrontation med ham, siger Niels Bjerre Poulsen.

DeSantis vil højst sandsynligt først melde sig som præsidentkandidat, hvis sagerne ramler over Trump, mener lektoren.

Blandt andet efterforsker myndighederne i New York Donald Trumps familievirksomhed for svindel, mens et udvalg i USA’s Kongres har stævnet Trump i sagen om stormløbet mod Kongressen 6. januar 2021.

- DeSantis har ikke noget incitament til at udfordre Trump, før der er andre faktorer, der fjerner Trump fra den nationale scene, siger Niels Bjerre Poulsen.

Han er lige sĂĄ konservativ og har samme holdninger som Trump. Det er bare uden craziness

USA-kommentator Torsten Jansen om Ron DeSantis

Har DeSantis sĂĄ en chance?

Både Niels Bjerre Poulsen og Birgitte Borup, der er udlandsredaktør ved Berlingske, mener, at DeSantis har momentum efter tirsdagens midtvejsvalg.

Birgitte Borup peger på, at Trump stadig fører over DeSantis i målingerne som den siddende præsident Joe Bidens udfordrer, men at DeSantis ”bevæger sig opad”.

- Det her valg vil også give ham national omtale. Det vil give ham yderligere afsæt. Spørgsmålet er, om han tør. Hvis han tør, så får vi et historisk spændende primærvalg på den amerikanske højrefløj, siger hun.

Ifølge Niels Bjerre Poulsen er det svært at vurdere, om DeSantis har en chance mod Trump, hvis de begge skulle ende med at stille op som præsidentkandidater.

- Det kommer helt an på, hvordan sagerne falder ud for Trump. Det er stadig det ubesvarede spørgsmål, siger han.