Trump er utålmodig efter at melde sig som præsidentkandidat – og har en reel chance for at blive genvalgt, siger ekspert

Midtvejsvalget skal overstås, før der er tradition for, at kandidater byder ind på præsidentposten i USA.

Donald Trump har igennem længere tid været utålmodig. Han vil være præsident igen, og det nærmest sitrer i ham for at offentliggøre sine planer.

Det vurderer USA-kommentator Torsten Jansen.

Ifølge kommentatoren står der et midtvejsvalg i vejen for, at Trump kunne fremlægge sit kandidatur, da han holdt vælgermøde i delstaten Ohio natten til tirsdag dansk tid.

Trumps rådgivere har evnet at tale ham fra at melde sit kandidatur inden midtvejsvalget, selvom han formentlig har haft lyst til det, mener Torsten Jansen.

- Det kan man bare se på ham, når han holder så mange vælgermøder, som han gør. Han er utålmodig efter at sige, han vil være kandidat og præsident igen, siger han.

Torsten Jansen tilføjer, at der historisk ikke er tradition for at melde sit kandidatur inden midtvejsvalget. I stedet fik Trump lagt godt og grundigt op til, at han kunne have planer om at melde sig.

Teaser for stor nyhed

Under vælgermødet holdt Trump nemlig en 90 minutter lang tale, hvor han blandt andet lovede at komme med en ”meget stor nyhed” i næste uge.

Ifølge Torsten Jansen er det helt bevidst, at Trump gør det på den måde.

- Det er hans måde at være i verden på. Han er ikke spor mere relevant end Barack Obama (tidligere præsident i USA, red.). Men han ønsker at være den person, alle taler om, siger han.

Der er ifølge Torsten Jansen to årsager til, at Donald Trump længe har lagt i kakkelovnen til at melde sit kandidatur. Den ene er af forfængelighedsårsager, og at han ”elsker opmærksomheden”.

Den anden er det taktiske. Trump vil gerne skræmme sine modkandidater væk ved at komme hurtigt og kraftfuldt på banen som kandidat.

- Der kan det godt være, at nogle af dem, der lurer på at stille op, får kolde fødder, siger USA-kommentatoren.

For tidligt at spå om Trumps præsidentchancer

Ifølge Torsten Jansen er Floridas guvernør, republikaneren Ron DeSantis, en stor konkurrent for Donald Trump til nomineringen som præsidentkandidat.

- DeSantis er lige så konservativ som Trump og har samme holdninger. Det er bare uden den craziness, som har præget Trump, forklarer han.

Torsten Jansen siger videre, at der er en reel mulighed for, at Trump både bliver præsidentkandidat og præsident om to år, selvom ”det er meget tidligt at sige”.

Han peger på, at der kan ske meget i USA på et par år, og det kan også ende med, at Trump får så mange juridiske problemer, at det vil være umuligt for ham at stille op. I øjeblikket kører der flere retssager mod ekspræsidenten.

Blandt andet efterforsker myndighederne i New York Donald Trumps familievirksomhed for svindel, mens et udvalg i USA’s Kongres har stævnet Trump i sagen om stormløbet mod Kongressen 6. januar 2021.

- Men ingen tør udelukke det scenarie, at det bliver en gentagelse af 2020, hvor det er Trump mod Biden ved næste præsidentvalg, siger Torsten Jansen.

Trump vil stå stærkt ved at melde sit kandidatur hurtigt

Først handler det dog om midtvejsvalget. Og hvis det går, som det ligner i meningsmålingerne, kommer republikanerne til at stå stærkt efter onsdag.

Hvis det går hen og bliver en sejr for Det Republikanske Parti, vil det være særdeles fordelagtigt for Trump.

Det vil nemlig være svært for de andre kandidater at melde sig efter Trump, da han ser ud til at melde sig meget hurtigt efter midtvejsvalget, og med et potentielt stærkt valg i ryggen vil han lægge de andre et godt stykke bag sig, siger Torsten Jansen.

- Det er ligesom i sport: Hvis du har lagt meget afstand til dine konkurrenter fra start, så kan det godt være, at de allerede er forpustede ved tanken om, hvor meget de skal hente ind på dig, siger han.

Trump annoncerede natten til onsdag i talen, at han vil komme med den ”store bekendtgørelse” tirsdag 15. november fra sin bolig Mar-a-Lago i Palm Beach i Florida.