Kandidat er for ekstrem til sine egne – deltog i stormløb på Kongressen

Doug Mastriano vil eksempelvis tiltale kvinder for mord, hvis de overskrider en foreslået abortgrænse på seks uger, og forbyde homovielser.

Den højreradikale republikaner Doug Mastriano er med i kapløbet om at blive guvernør i delstaten Pennsylvania.

Politiske modstandere og analytikere kalder ham midtvejsvalgets måske mest ekstreme kandidat og mener sågar, at den 58-årige pensionerede militærofficer overgår forhenværende præsident Donald Trump på flere punkter.

Fra dag ét er det slut med masker og vaccine. Fra dag ét er det slut med woke

Doug Mastriano, guvernørkandidat i Pennsylvania

Ligesom sin politiske støtte, mener Mastriano, at præsidentvalget i 2020 blev ”stjålet” af Demokraternes kandidat, Joe Biden. Derfor har Mastriano truet med at afmelde alle Pennsylvanias 8,7 millioner stemmeberettigede, hvis han vinder valget. Fremover vil Doug Mastriano og hans stab afgøre, hvem der er berettigede til at stemme ved delstatens valghandlinger.

Som guvernør i den traditionelle svingstat Pennsylvania vil Doug Mastriano potentielt få magten til at afgøre, hvem der bliver præsident i USA.

For ekstrem for egne partifæller

Men selv i en valgkamp, der i høj grad er defineret af republikanere, som taler dunder mod demokratiet, er der røster i egne rækker, som mener, at Doug Mastriano er for meget af det gode.

Melissa Hart, som tidligere har siddet i Kongressen for Republikanerne, mener for eksempel, at Mastriano fremstår nærmest "kultagtig".

Og den republikanske guvernørkandidats holdninger ligger da også et godt stykke til højre for de traditionelle republikanske værdier.

Som senator i Pennsylvania har Mastriano været fortaler for, at kvinder som overskrider en foreslået seks ugers abortgrænse, skal tiltales for mord.

Derudover kommer den tidligere militærmand jævnligt med barske udfald mod transkønnede personer, og så vil han forbyde homovielser, og at par af samme køn kan adoptere.

Doug Mastriano er erklæret kristen nationalist og ved et event tidligere på året, der var arrangeret af et par selvudnævnte profeter, proklamerede senatoren, at ”Guds kraft er med os” og at ”Jesus leder og fører vores skridt”.

Ved samme lejlighed sagde Mastriano, at han havde følt sig svigtet af Gud, da Joe Biden løb med sejren ved præsidentvalget i 2020.

Som en central spiller i Donald Trumps forsøg på at omstøde præsidentvalget brugte Mastriano tusindvis af dollars på at chartre busser til Washington D.C. 6. januar 2021, da en ophidset skare af Trump-tilhængere stormede Kongressen.

Billeder på Twitter viste Doug Mastriano tæt på optøjerne, og han blev siden stævnet af den kommission, der blev nedsat for at kulegrave optøjerne.

Støtte fra rival

Intet af det ovenstående har imidlertid forhindret Doug Mastriano i – med støtte fra Donald Trump – at blive det republikanske partis bud på Pennsylvanias næste guvernør.

Paradoksalt nok har hans rival til posten, Demokraternes Josh Shapiro, også kørt omfattende støttekampagner for Doug Mastrianos kandidatur. Vurderingen her var nemlig, at den højreekstremistiske republikaner ville blive lettere at slå end nogle af de mere midtsøgende republikanske kandidater til guvernørposten.

Om det er tilfældet, mangler vi stadig at få svar på, men én ting er sikkert: Hvis nogen troede, at Doug Mastriano ville bløde op på nogle af sine radikale synspunkter, når først han var nomineret, så tog de grueligt fejl. I de seneste ugers valgkamp har han tværtimod skruet bissen yderligere på og lovet, at tingene vil blive gjort markant anderledes, hvis han slår Josh Shapiro ved tirsdagens midtvejsvalg.

- Fra dag ét vil det være slut med masker og vaccine. Fra dag ét er det slut med woke (bevidsthed om eksempelvis racisme og sexisme, red.). Det er slut, sagde Doug Mastriano ifølge The Guardian for nyligt på et vælgermøde i Butler County, Pennsylvania.

Han lovede desuden, at han vil fratage transkønnede personer alle deres rettigheder.

Modsiger målinger

Doug Mastriano har ved flere lejligheder støttet flere af de konspirationsteorier, der var en bestandig del af Donald Trumps præsidentembede. Både med hensyn til coronavacciner, valgsvindel og fake news.

I de seneste målinger forud for midtvejsvalget i Pennsylvania står Demokraternes Josh Shapiro til at slå Doug Mastriano sikkert, men sidstnævnte har ikke desto mindre en noget anden udlægning.

Ved et vælgermøde i Springdale forleden sagde Mastriano til de fremmødte tilhængere, at han lå side om side med Shapiro i en måling fra instituttet Trafalgar.

Sandheden er dog en helt anden, da målingen viser, at Shapiro fører med 52,8 procent af stemmerne mod Mastrianos 43,5 procent.