Demokraterne melder fuld gas, ingen bremser for at undgå ”politisk helvede”

Præsident Biden er ”optimistisk” og tror, at Demokraterne beholder flertallet i Kongressen, mens Republikanerne går sejrssikre ind til midtvejsvalget.

I Maryland gentog Præsident Biden, at han ”virkelig tror på det,” mens tidligere præsident Donald Trump annoncerede en ”meget stor udmelding næste tirsdag 15. november i Mar-a-Lago,” hans residens i Palm Beach, Florida. Formentlig en teaser for, at han vil stille op som præsidentkandidat igen i 2024.

Bliver et politisk helvede i en skala, vi ikke har set før

Michael Steele, Tidl. formand for den Rep. nationalkomite

Det blev en hektisk sidste aften, inden amerikanerne i dag skal stemme ved midtvejsvalget.

Trump var i Ohio for at støtte den republikanske kandidat til Senatet, J.D. Vance, som ligner en mulig nøgle til et kommende republikansk flertal i Kongressen.

Republikanerne klare favoritter

Målinger peger på, at republikanerne er favoritter til at vinde flertallet i Senatet, hvor fordelingen lige nu er 50-50 med vicepræsident, Kamala Harris, som den afgørende stemme. Samtidig står de til at vinde et betydeligt flertal i Repræsentanternes Hus.

Republikanernes budskaber om økonomien, kriminaliteten og demokraternes overdrevne fokus på, at demokratiet er i fare og ”et par timers optøjer for to år siden,” som en kommentator på Fox News igen i aftes omtalte angrebet på Kongressen 6. januar, ser ud til at have spist demokraternes tidligere forspring i flere vigtige stater.

Jeg synes også, hun er et dyr, hvis I vil vide sandheden

Donald Trump, tidligere præsident, USA

Michael Steele, som er tidligere formand for den republikanske nationalkomite og kritisk overfor Trumps magtovertagelse af partiet, har sagt, at ”hvis republikanerne får kontrol over et eller to kamre i Kongressen, så vil de næste 18 til 24 måneder blive et politisk helvede i en skala, vi aldrig har oplevet før.”

Og skulle det demokratiske flertal falde, så har Biden været ligefrem om udfordringerne for at lede landet.

- Hvis Huset eller Senatet falder,” sagde han forleden i Chicago, ”så bliver det to forfærdelige år.”

- Vi er oppe imod nogle af de mørkeste kræfter, vi nogensinde har set i vores historie.”

Hvad kommer abortforbud til at betyde?

Men målinger har før taget fejl og overraskelser er langt fra umulige. Tal for tidligt afgivne stemmer giver visse steder grobund for demokratisk optimisme og kampviljen er stor.

I Wisconsin gik den demokratiske udfordrer til senatsposten, Mandela Barnes, i kødet på den siddende republikanske senator, Ron Johnson, for hans ”arrogante” holdning til, at kvinder bare kunne krydse statsgrænsen, hvis de havde et problem med statens abortforbud.

- Vi kommer ikke til at lade nogle chancer passere. Det bliver fuld gas, ingen bremser herfra og de næste 35 timer, sagde Barnes.

En af de ting, som stadig er ubesvaret, er netop konsekvensen af den amerikanske højesterets afgørelse i juni, der gjorde det muligt for delstater at forbyde abort – også i tilfælde af incest eller voldtægt – og som umiddelbart førte til en eksplosion i vælgerregistreringer fra især kvinder.

Demokraterne har brugt næsten 320 mio. dollar (2.3 mia. kroner) på tv-reklamer fokuseret på abortrettigheder, ifølge New York Times, hvilket er 10 gange så meget, som de har brugt på reklamer omkring bekæmpelse af inflationen, som har betydet højere priser på hverdagsindkøb og benzin og prikket hul i mange amerikaneres pengepung.

Biden optimistisk til det sidste

- Jeg tror, at vi kommer til at beholde flertallet i Senatet og endda samle et ekstra sæde op. Jeg tror, at vi har en chance for at vinde i Repræsentanternes Hus,” sagde præsident Biden tidligt mandag.

- Jeg er optimistisk. Det er jeg virkelig.

Præsident Biden har ellers kæmpet med rekordlave popularitetstal og har i de sidste måneder af valgkampen nærmest konsekvent undgået de stater, hvor kapløbene har været tættest: Georgia, Nevada, Arizona, Michigan og Wisconsin – også selvom det alle er er stater, som hjalp Biden til sejren i præsidentvalget i 2020. Et udtryk for, at Biden risikerede at være en byrde for demokratiske kandidater i kampen om de afgørende stemmer.

Omvendt har Trump kastet sig ind i kampen med langt større appetit på opmærksomhed.

I Ohio her til aften brugte Trump også flere minutter på at fortælle, at han havde stået igennem ”en tropisk storm” under en tale i Florida, selvom stormen, ’Nicole’, ikke rammer det sydlige USA før senere den her uge.

44 millioner har allerede stemt

- Det var som om nogen tog en spand vand og hældte ud over mit hoved, sagde Trump, ligesom han mindede de flere tusind fremmødte om, at den demokratiske flertalsleder – hvis mand for nylig blev slået ned i deres hjem i et overfald, hvor Nancy Pelosi var det egentlige mål – havde bedt ham om ikke at omtale illegale immigranter som ”dyr.”

En fortælling han tog et skridt længere i Ohio og tilføjede, at ”jeg synes også, hun er et dyr, hvis I vil vide sandheden.”

Mere end 44 millioner amerikanere har allerede afgivet deres stemme tidligt. I dag vil yderligere omkring 100 millioner vælgere afgøre, hvordan Bidens næste to år som præsident kommer til at være.