- Bevæbnede skolelærere er det eneste, der hjælper

Antallet af skoler, der i USA sender undervisere på skydekurser og tillader dem at være bevæbnet på landets skoler stiger.

Robert Norton trækker vejret tungt.

Han sidder på en stol og afventer lettere nervøst. Pludselig råber en mand bag ham.

- Han slår et barn ihjel. Han slår et barn ihjel.

Hvis jeg får lov til at være bevæbnet i klasselokalet, har jeg mulighed for at skyde igen

Robert Norton, folkeskolelærer i USA

Robert Norton trækker straks sit håndvåben, sigter og affyrer to højlydte skud.

- Det føles meget realistisk med de mange højlydte råb og skud. Dit hjerte begynder at hamre, og adrenalinen pumper rundt i kroppen, fortæller han.

Besiddelse af våben er endnu ikke tilladt for Robert Norton, når han til daglig underviser en 3. klasse i matematik i staten Colorado.

Men denne weekend bruger han på et skydekursus for folkeskolelærere, og hvis alt går efter planen, vil han i det nye år få tilladelse til at være bevæbnet i undervisningen.

- Hvis et skoleskyderi pludselig skulle opstå, forventes det, at jeg kaster min krop mellem eleverne og en potentiel farlig person. Hvorfor ikke give mig muligheden for at skyde igen?

Skoleskyderi ændrede alt

Selvom 25 skoler i det distrikt, Robert Norton underviser i, allerede tillader lærerne at være bevæbnet i undervisningen, har skolen, han arbejder på, været afvisende.

Det ændrede sig imidlertid 24. maj klokken 9.30 i år.

Her gik 18-årige Salvador Rolando Ramos ind på Robb Elementary School i byen Uvalde i delstaten Texas, hvor han skød og dræbte 19 børn og to lærere.

Det sendte et chok igennem USA, og frygten trængte helt ind på lærerværelset blandt Robert Norton og hans kolleger.

Pludselig frygtede de for fremtiden. De følte sig hjælpeløse.

Pludselig var det som om, at den bevæbnede skolebetjent, der er fast inventar ved indgangen, ikke er nok.

Kun én løsning

Nu skal der mere til, og der er kun en løsning: Et våben.

- Jeg er her (på skydekursus, red.), fordi jeg gerne vil have en chance. Hvis jeg får lov til at være bevæbnet i klasselokalet, har jeg muligheden for at skyde igen, for at stoppe truslen, for at redde mine elevers liv, fortæller Robert Norton til TV 2.

Skolebestyrelsen er i dag taget med for at overvære, hvordan lærerne bliver trænet, og vil i de kommende måneder beslutte, i samarbejde med forældrene, om enkelte udvalgte undervisere skal have lov til at være bevæbnet i undervisningen.

Og de er ikke den eneste skole, der nu mærker frygten efter angrebet i Uvalde.

Kursuslederen Laura Carno, der faciliterer våbentræning for skolelærere fortæller, at hun aldrig har oplevet så stor en efterspørgsel.

- Før i tiden hørte vi kun fra små skoledistrikter langt ude på landet. Nu hører vi også fra de store distrikter i byerne. Så det er virkelig eksploderet efter Uvalde.

Flere stater lemper på reglerne

Ifølge data fra sammenslutningen af delstatslovgivere tillader 29 stater i USA på nuværende tidspunkt, at andre personer udover politi og sikkerhedsembedsmænd gerne må bære våben på skolens område.

Florida var en af de første stater, der begyndte at væbne underviserne.

Det skete i 2018, efter at en mand skød og dræbte 17 mennesker på Marjory Douglas High School i Parkland.

I et interview til New York Times har embedsmænd i delstaten Florida oplyst, at 45 ud af 74 skoledistrikter i staten har lærere, der er bevæbnet, hvilket svarer til omkring 1300 undervisere.

Delstaten Texas er i dag en af de stater, hvor flest lærere er bevæbnet. Her har 402 skoledistrikter, altså en tredjedel af alle i staten, lovliggjort at sende medarbejderne på skydekurser for at kunne bringe et våben med ind på skolerne.

Et flertal af stater i USA bekæmper dog fortsat den tendens, og mener imidlertid ikke, at våben i klasselokalerne er løsningen.