Trump elsker den ene og hader den anden – tilsammen er de nøglen til republikansk succes

Der er få republikanere, Donald Trump elsker så inderligt, som kvinden der ankommer som den sidste – og forsinket – til morgenmadsfundraiseren i det lille lokale, hvor de dyreste pladser er gået for 1500 kroner.

Marjorie Taylor Greene er en superstjerne blandt MAGA-vælgere (Make America Great Again, red.), som nu står over for det vigtige midtvejsvalg i USA på tirsdag.

Gud har bragt Marjorie til den her kamp

Pierce McWaters, republikansk vælger

Den 48-årige selverklærede ”kristne nationalist” har en fornemmelse for ekstreme og bombastiske udtalelser, der matcher den tidligere præsident.

- Joe Biden skal stilles for en rigsret, råber hun til stående klapsalver.

- Og helt ærlig, Joe Biden har ingen anelse om, hvad han laver. Skam på dem, som mener, at den mand er klar til at lede et land.

- Det er ældrevanrøgt, råber en mand fra salen.

Større end Georgia

John Turrentine, en indflydelsesrig lokal læge, var en af de første til at stille sig bag Marjorie Taylor Greene. Han ser hende som et bolværk mod det, han betegner som Demokraternes ødelæggelse af det amerikanske samfunds fundament.

- Demokraterne går ind for at dræbe 240.000 sorte babyer om året. Det gør vores kandidater ikke. De kæmper for retten til livet. Demokraterne vil regulere os til døde, og de kender ikke forskellen på en mand og en kvinde, siger han.

Perspektiv

Midtvejsvalget kort fortalt

Midtvejsvalget afgør fordelingen i det amerikanske parlament, der kaldes Kongressen og består af to kamre.

Det ene kammer er Senatet. Det består af 100 senatorer, to fra hver delstat.

Det andet kammer er Repræsentanternes Hus og består af 435 medlemmer.

Midtvejsvalget holdes halvvejs inde i præsidentens fireårig valgperiode – deraf navnet – og det afgør, hvilket parti der sidder på flertallet i Kongressens to kamre resten af hans præsidentperiode.

Hvis Præsident Biden mister flertallet i et eller begge de to kamre, vil det blive betragteligt sværere for ham at gennemføre sin politik de næste to år. 

Marjorie Taylor Greene er egentlig en sjælden gæst i sit eget distrikt. Hun er næsten sikker på at blive genvalgt. Og hun er blevet større end bare et hjørne af Georgia.

Over de seneste to år har hun bevæget sig fra den yderste højrefløj i partiet – hvor vreden var stor, men indflydelsen lille – til magtens centrum. Hun er en ledestjerne for den mest entusiastiske – og derfor også vigtigste – vælgerblok i det republikanske parti.

Og det er uden at ændre sine egne holdninger. Tværtimod. Om noget har hun fundet mere ekstreme måder at udtrykke dem på.

- Der kommer efterforskninger, vi kommer til at forfølge dem. Efterforskninger af justitsministeriet, af FBI, af Hunter Bidens computer, siger hun fra talerstolen.

Kari Lake i Arizona og J.D. Vance i Ohio, der er blandt de republikanere, som står over for nogle af de vigtigste valg i år, har jagtet hendes støtte. I 2021 hev hun 7.4 millioner dollars ind i donationer. Det var det fjerdestørste beløb ud af 212 republikanske kongresmedlemmer – og det var uden hjælp fra store superpengetanke styret af traditionelle konservative virksomheder, som har holdt sig fra hende.

Live med Steve Bannon

Efter nogle minutters tale deler frivillige kæmpestore Marjorie Taylor Greene-skilte ud og beder alle stille sig i baggrunden. Hun skal være direkte igennem hos tidligere Trump-rådgiver Steve Bannon i hans War Room program.

Endnu et bevis på, at hun står i forreste linje i et valg, som er Make America Great Again-kandidaternes første møde med vælgerne siden angrebet på Kongressen 6. januar 2020.

Og de er en stor flok.

Til trods for forargelsen over angrebet, en byge af nederlag ved de amerikanske domstole og overvældende beviser for det modsatte, har mere end 370 republikanske kandidater – et flertal af republikanere, der er til valg i november – i løbet af det seneste år ageret som ekko af Trumps påstand om, at præsidentvalget i 2020 blev stjålet fra ham, ifølge avisen New York Times.

Et splittet parti

Frihedsgudinden pryder væggen ved siden af talerstolen, hvor flere talere har varmet op for Marjorie Taylor Greene. Der er to fuldstørrelses papversioner af Donald Trump og Ronald Reagan langs væggen, og alt hvad du kan spise af bacon, røræg og kaffe på borde i hjørnet.

En ting går igen i talerne. Et håb for et bedre Amerika, blandet med et had til Demokraterne, fordi de ifølge de talende republikanere er parat til at stjæle valget og er ved at rive Amerika midt over.

Men i et hjørne af lokalet sidder Michael Ware, en lokal headhunter, og er ikke helt på linje med flertallet.

- Jeg kan ikke fordrage alt det her med, at demokraterne er fjenden. Det er bare ikke… jeg mener, min datter arbejder for et demokratisk kongresmedlem, og jeg elsker hende til døde. Vi kan ikke gå og hade hinanden på den måde, siger han.

I rummet her er han en sjældenhed. Men han er en stemme, som viser splittelsen internt i det republikanske parti. Ikke alle er lige passionerede omkring MAGA-bevægelsen.

Den unævnelige

Bare syv minutters køretur fra lokalet, hvor Marjorie Taylor Greene holdt sin fundraiser, er partiet det samme, men det er som to forskellige politiske planeter.

Og der er få republikanere, Donald Trump hader så inderligt, som manden der er fløjet ind med en helikopter til Williamson Bros. Barbecue i Marietta, Georgia.

I det åbne køkken indenfor bliver fem kilo tunge kødstykker marineret og grillet over åben ild. Otte timer kræver det, før to kilo fedt og væske er smeltet væk, og tjenerne kan servere overproportionerede portioner af pulled pork til de fremmødte vælgere udenfor.

Brian Kemp, Georgias siddende guvernør, bliver modtaget af hujende tilråb og en scene bygget op omkring balloner og halmballer.

I løbet af den time, han er i Marietta, nævner han ikke Donald Trumps navn en eneste gang.

- Ha ha, den unævnelige, nej, du kommer ikke til at høre det navn her, griner Jeremy French, som også var til Marjorie Taylor Greenes fundraiser-morgenmad og er en af få gengangere ved begge republikanske begivenheder.

Usårlig overfor Trumps vrede

Brian Kemp taler om, hvordan han som den første i landet sørgede for at sende amerikanske skoleelever tilbage i klasserne under covid-19-pandemien, og at han har sænket afgiften på benzin for at hjælpe Georgias borgere med at komme igennem ”Bidens 40 års rekordhøje inflation”.

Der er ingen konspirationer. Ingen snak om valgsnyd.

Men hvis Trump havde fået sin vilje, ville Kemp slet ikke have været på stemmesedlen. I Trumps øjne er guvernøren en forræder for hans afvisning af at støtte Trumps forsøg på at underkende Joe Bidens 2020-sejr i fersken-staten. I primærvalget støttede han helhjertet Kemps modstander.

I modsætning til mange andre midtsøgende republikanere rundt om i landet viste Brian Kemp sig at være usårlig overfor Trumps vrede og er nu favorit til at vinde genvalg mod sin demokratiske modstander, Stacey Abrams.

De to kandidater, Marjorie Taylor Greene og Brian Kemp, viser splittelsen i partiet. Og at Trump nogle gange kan være en forhindring på vejen mod republikanske sejre.

En mulig vej fremad uden Trump

De udstiller også et problem fremadrettet.

En løbende måling fra tv-stationen NBC viser, at et stigende antal republikanske vælgere identificerer sig mere som støtter af partiet end støtter af Trump. Blot 33 procent siger, at de primært er Trump-støtter, mens 59 procent betegner sig som først og fremmest støtter af det republikanske parti.

Oversat betyder det, at et flertal af de republikanske vælgere hellere vil høre deres kandidater tale om at beskytte deres privatøkonomi end bruge tid på at fortsætte diskussionen om 2020-valgets legitimitet.

Hvis Kemp hiver sejren hjem – formentlig hjulpet af en koalition af Trump-vælgere, republikanske Trump-tvivlere og de altid eftertragtede, evigt vaklende midtervælgere – vil han have vist en vej for de republikanere, der ikke er villige til at underkaste sig den tidligere præsidents luner.

For dem i det republikanske parti, der higer efter at løsrive sig en smule fra Trumps snærende bånd, kan Kemp fungere som en vision for fremtiden.

Trump stadig et eftertragtet navn

Den anden side af mønten er trumpisterne.

Donald Trump – som har både kriminelle, civilretslige og politiske efterforskninger hængende over hovedet – er fortsat et eftertragtet navn hos mange republikanske kandidater.

Modsat præsident Biden har Trump haft et tætpakket program forud for midtvejsvalget 8. november og kommer til at fortsætte sin intensive kampagneføring til det sidste. Sammen med kandidater som Marjorie Taylor Greene.

- Hun er virkelig ansigtet på det arbejdende Amerika, siger Pierce McWaters, som arbejder i forsikringsbranchen.

- Gud har bragt folk som Marjorie til fronten af den her kamp på det helt rigtige tidspunkt. Vi har brug for hende, siger han.

På scenen i Cobb County er Marjorie Taylor Greene ved at afslutte sit video-interview med Steve Bannon.

- Jeg tror, vi kommer til at se en helt anderledes kongres efter valget. Vi kommer efter dem, siger hun og giver æren til tidligere præsident Donald Trump og alt, hvad han har opnået, for at have bragt det republikanske parti hertil.