USA VALG

Midtvejsvalg i USA: Her er de store dueller, du skal holde øje med

I én stat kæmper "Trump i høje hæle" mod sin modkandidat. Et andet sted har aborthistorier fra fortiden halet ind på en tidligere fodboldspiller.

Tirsdag er der midtvejsvalg i USA, og der er allerede på forhånd lagt op til en regulær valggyser mellem demokraterne og republikanerne.

Og der er flere store personopgør og afgørende dueller at holde øje med, når det bliver afgjort, om demokraterne kan bevare deres snævre flertal i Kongressen, eller om republikanerne løber med sejren.

Selv den mindste forskydning i magtforholdet kan ændre amerikansk politik frem mod 2024 og ifølge USA's præsident, Joe Biden, gøre de kommende to år "skrækkelige" for ham og Det Demokratiske Parti.

Her er de vigtigste dueller at holde øje med ved senats- og guvernørvalgene i de kommende dage.

SENATSVALG I PENNSYLVANIA: "Lægen versus patienten"

Ved præsidentvalget i 2016 var Pennsylvania en afgørende stat, da Donald Trump vandt den snævert over Hillary Clinton.

Igen i 2020 blev delstaten afgørende, da Joe Biden formåede at vinde den tilbage til Det Demokratiske Parti.

Og nu er Pennsylvania igen igen blevet centrum for begivenhedernes gang. Det sker, fordi delstatens siddende senator af personlige årsager har valgt ikke at genopstille.

I stedet skal amerikanerne nu vælge mellem den kendte tv-læge Mehmet Oz – republikaneren 'Dr. Oz' fra tv-showet 'Oprah' – og den demokratiske, hættetrøjeklædte viceguvernør John Fetterman.

John Fetterman blev i foråret ramt af et slagtilfælde så voldsomt, at det nær havde taget livet af ham.

I dag er han kommet sig, men ifølge Mirco Reimer Elster, TV 2s USA-analytiker, er der lagt op til et vaskeægte drama mellem "lægen og patienten" i Pennsylvania på tirsdag.

- 'Dr. Oz' har den fordel, at han ikke har fået et slagtilfælde for et halvt år siden. Og så har han den fordel, at hele det grundlæggende politiske miljø i øjeblikket taler til republikanernes fordel, siger han.

Perspektiv

Midtvejsvalget kort fortalt

Midtvejsvalget afgør fordelingen i det amerikanske parlament, der kaldes Kongressen og består af to kamre.

Det ene kammer er Senatet. Det består af 100 senatorer, to fra hver delstat.

Det andet kammer er Repræsentanternes Hus og består af 435 medlemmer.

Midtvejsvalget holdes halvvejs inde i præsidentens fireårig valgperiode – deraf navnet – og det afgør, hvilket parti der sidder på flertallet i Kongressens to kamre resten af hans præsidentperiode.

Hvis Præsident Biden mister flertallet i et eller begge de to kamre, vil det blive betragteligt sværere for ham at gennemføre sin politik de næste to år. 

Det skyldes både, at præsident Joe Biden grundlæggende ikke er særligt populær hos den amerikanske befolkning, ligesom vælgernes vigtigste emner ved valget i år kan være til republikanernes fordel.

Tv-lægen har dog samtidig den ulempe, at han relativt sent er flyttet til Pennsylvania. Derfor, siger Mirco Reimer-Elster, føler vælgerne i delstaten ikke, at "han er en af deres", ligesom de gør med Fetterman.

GUVERNØRVALG I FLORIDA: En (måske) kommende præsident og en partihopper

Guvernørvalget i Florida er måske ikke en helt så nervepirrende duel. I hvert fald står den nuværende republikanske guvernør, Ron DeSantis, ifølge bookmakerne til at vinde over sin modstander, demokraten Charlie Christ.

At delstaten alligevel er værd at holde øje med ved midtvejsvalget, skyldes ikke mindst, at Ron DeSantis af mange spås at være en mulig kommende præsidentkandidat for Det Republikanske Parti.

Det gør ham altså – måske – til Donald Trumps største rival, når der er præsidentvalg i USA i 2024.

- Der er ikke nogen tvivl om, at DeSantis vinder guvernørvalget. Men han vil meget gerne vinde Florida større, end Trump gjorde i 2020, siger Mirco Reimer-Elster.

Taber Ron DeSantis mod forventningen guvernørvalget på tirsdag, bliver hans muligheder for at melde sit præsidentkandidatur om to år stærkt forringede, siger analytikeren.

Charlie Christ, hans modkandidat, har tidligere været republikansk guvernør, men skiftede i 2012 til Det Demokratiske Parti.

SENATSVALG I OHIO: Trump spøger i kulissen

Florida er ikke det eneste sted, hvor Trump spøger i kulissen. For begge kandidater til Senatet i Ohio spiller den tidligere præsident også en rolle.

J.D. kysser min røv

Donald Trump om sin partifælle, J.D. Vance

Og kapløbet mellem de to har vist sig at være tættere end ventet.

Den ene kandidat, J.D. Vance – en 37-årig venturekapitalist og bestsellerforfatter – har et kompliceret forhold til Trump. På overfladen har den tidligere præsident vist sin støtte til Vance ved at møde op til sidstnævntes vælgermøder.

Samtidig har Trump offentligt smidt sin partifælle gevaldigt under bussen:

- J.D. kysser min røv, så meget vil han gerne have min støtte, har han for eksempel udtalt.

J.D. Vance har desuden selv ved tidligere lejligheder været yderst kritisk over for Trump.

Vances modkandidat til Senatet, demokraten Tim Ryan, har også en form for relation til Donald Trump.

I hvert fald stiller han op i en stat, der bevæger sig væk fra sit image som en klassisk svingstat og tættere på en republikansk og konservativ delstat per definition. Derfor er Ryan nødt til også at favne de mere konservative vælgere, hvis han skal have en chance, fortæller Mirco Reimer-Elster.

Donald Trump vandt Ohio ved præsidentvalget i både 2016 og 2020.

- Ryan er den mere moderate demokrat, som siger offentligt, at han er enig med Trump på flere måder. Og det er en god strategi i en stat, der i forvejen er meget republikansk.

Det bliver ifølge USA-analytikeren interessant at se, om strategien lykkes for Tim Ryan. Bookmakerne spår dog en sejr til Vance.

SENATSVALG I GEORGIA: Uheldige aborthistorier

I 2020 var Georgia en delstat, man ikke kunne misse, da hele to pladser i Senatet var på valg.

Denne gang er én af pladserne på stemmesedlen, og vælgerne kan vælge mellem den tidligere stjerne i amerikansk fodbold, republikaneren Herschel Walker, og demokraten Raphael Warnock, siddende senator og tidligere pastor.

Hvis du går ind for en stram abortlovgivning, er han det bedste bud

Mirco Reimer-Elster, USA-analytiker

Og senatsvalget i Georgia er allerede spækket med drama.

Særligt Walker har tiltrukket sig opmærksomhed ved at være såkaldt pro life (imod abort, red.) – bare uden at fortælle, at han selv skulle have betalt en kvinde tusindvis af kroner for at få foretaget netop en abort med hans barn. En historie, han selv benægter, selvom NBC er i besiddelse af både check og regning fra abortklinikken.

Fodboldstjernen har også benyttet sin valgkamp til at tale om problemer med "fædreløse hjem", selvom det senere kom frem, at han er far til fire børn og ikke ét, hvilket ellers var opfattelsen.

Og selvom man kunne tænke, at historier som disse ville være dødsstødet for en politiker midt i en valgkamp, er det ifølge Mirco Reimer-Elster for amerikanerne et spørgsmål om at finde nogle kandidater at stemme på – på trods.

- Logikken er, at det godt kan være, du ikke bryder dig om de personlige valg, Walker har truffet, men hvis du går ind for en stram abortlovgivning, er han det bedste bud.

75 procent af de demokratiske vælgere siger ifølge Pew Research Center, at abortspørgsmålet er "meget vigtigt" for deres stemme tirsdag. For republikanerne er det 39 procent.

GUVERNØRVALG I ARIZONA: "Trump på høje hæle"

En Trump-venlig tv-vært er blevet omdrejningspunktet for guvernørvalget i Arizona.

Kari Lake, en mangeårig tv-journalist, stiller op for republikanerne og fører i meningsmålingerne marginalt over sin modkandidat, demokraten Katie Hobbs.

Hun er blevet kaldt "Trump på høje hæle" og er ifølge Mirco Reimer-Elster især værd at holde øje med, fordi hun meget vel kan blive republikanernes bud på en vicepræsidentkandidat i 2024.

Kari Lake er med andre ord "en kvindelig pendant" til Trumps 'Make America Great Again'-bevægelse af Det Republikanske Parti, siger analytikeren:

- Hun er åbenlyst god på tv og har meget erfaring med det. Desuden er hun meget polemisk og nægter blandt andet at anerkende valgresultatet i 2020, ligesom hun heller ikke har villet sige på forhånd, at hun vil anerkende tirsdagens resultat.

Kari Lake har blandt andet udtalt, at tusindvis af stemmer på demokraterne skulle være blevet talt "to, tre og fire gange", ligesom andre skulle være blevet smuglet ind i landet via muldyr.

Ifølge Pew Research Center er andelen af republikanske vælgere, der ikke længere stoler på valgsystemet, faldet markant i årene siden 2018.

Midtvejsvalget er tirsdag 8. november, og du kan følge det både her på TV2.DK og på TV 2 NEWS.