Iran indrømmer at have solgt kamikazedroner til Rusland

Både EU og Storbritannien har indført nye sanktioner mod Iran for at forsyne Rusland med droner til brug i Ukraine.

For første gang indrømmer Iran nu, at landet har solgt såkaldte kamikazedroner til Rusland.

Men landet insisterer på, at salget skete før den russiske invasion af Ukraine.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters kommer indrømmelsen fra Irans udenrigsminister, Hossein Amir-Abdollahian.

Han annoncerer salget efter flere måneders uklare kommentarer om de iranske droner, som Rusland nu bruger mod ukrainsk infrastruktur og civile mål i blandt andet landets hovedstad, Kyiv.

- Vi solgte et begrænset antal droner til Rusland flere måneder før Ukraine-krigen, fortæller han til journalister i Teheran lørdag.

Afviser "balladen"

Indtil nu har iranske embedsmænd afvist, at Iran har forsynet Rusland med våben. Så sent som i denne uge kaldte Irans FN-ambassadør anklagerne for "totalt grundløse" og gentog Irans neutrale holdning til krigen.

Irans udenrigsminister afviser da også at have fortsat med at levere droner til Rusland efter krigens begyndelse.

- Vestlige lande har skabt ballade om, at Iran har leveret missiler og droner til Rusland for at hjælpe krigen i Ukraine – vi har ikke leveret missiler, siger Hossein Amir-Abdollahian lørdag ifølge det iranske nyhedsbureau IRNA.

Hvis det bliver bevist, at Rusland mod Irans forventning – har brugt de iranske droner i krigen, så fastslår udenrigsministeren dog, at Iran "ikke vil forblive ligeglade".

Både EU og Storbritannien har indført nye sanktioner mod Iran for at forsyne Rusland med droner til brug i Ukraine.

Selvmordsdroner mod civile mål

I de seneste uger har Ukraine rapporteret en stigning i droneangreb på civil infrastruktur, især rettet mod kraftværker og dæmninger.

Russerne kalder dronerne Geranium-2, men i Ukraine og Vesten er der bred enighed om, at det i virkeligheden er overmalede Shahed-136-droner fra Iran.

De kaldes også kamikazedroner eller selvmordsdroner, fordi de er udstyret med sprænghoveder, der detonerer, når dronen rammer sit mål. De beskrives som en mellemting mellem et ubemandet fly og et krydsermissil, men er betydeligt billigere end et krydsermissil.

Rusland benægter, at dets styrker har brugt iranske droner til at angribe Ukraine.