Ukraines spionchef, Kyrylo Budanov, på besøg ved fronten.
Krigen i Ukraine

Her er spionchefen, som Putin er begyndt at tage alvorligt – han siger, vi får fred til sommer

Ukraines spionchef er en torn i øjet på Vladimir Putin. Han lever livet farligt, gætter rigtigt gang på gang og siger, at der bliver fred til sommer.

Hundelufteren kom slentrende ind på supermarkedets dunkle parkeringsplads.

Jeg kan godt lide dyr

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Det var en mand klædt i sort, og han var ude på en sen tur med hunden mellem boligblokkene i den sydvestlige del af Ukraines hovedstad, Kyiv.

Klokken havde for længst passeret midnat, og kalenderen viste 4. april 2019.

Mandens brogede gadekryds fulgte ham lige i hælene, mens han kiggede på bilerne i båsene på den næsten fyldte parkeringsplads.

Han fik øje på en ældre sort Chevrolet Evanda og gik rundt om den med hunden lige efter sig.

Supermarkedets overvågningskamera kunne ikke længere optage, hvad manden foretog sig, og hvis ikke man vidste bedre, lignede situationen en hvilken som helst anden sen aftentur med en tissetrængende hund.

Lige indtil bomben eksploderede.

Hundelufteren fik revet armen af, vragdele regnede ned over parkeringspladsen, bilalarmer begyndte at hyle, og en tyk røgsky steg op i den mørke forårsnat.

Målet

Bomben havde været en hilsen fra Vladimir Putins Rusland, men i stedet for at dræbe ejeren af den sorte Chevrolet var den detoneret, da hundelufteren forsøgte at placere sprængstoffet lige under forsædet.

Ruslands nederlag er uundgåeligt, og det vil føre til Ruslands ødelæggelse

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Bilens ejer hedder Kyrylo Budanov, og dengang i 2019 var der ikke ret mange på gaden i Kyiv, som kendte hans navn.

Men den unge efterretningsofficer var så stor en torn i øjet på styret i Kreml, at russerne sendte snigmordere ud efter ham.

I dag har det første ændret sig.

Det sidste har ikke.

Angreb uden afsender

Kyrylo Budanov er i dag chef for Ukraines militære efterretningstjeneste, og efter Ruslands invasion af Ukraine dukker hans navn op igen og igen i forbindelse med spektakulære angreb og sabotagehandlinger, som ofte sker langt inde bag fjendens linjer.

For eksempel angrebet på broen mellem Rusland og Krim-halvøen.

- Manden, der organiserede terrorangrebet på Krim-broen, er chefen for Ukraines militære efterretningstjeneste, Kyrylo Budanov, påstod den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, for eksempel 12. oktober.

De svære spørgsmål

Ukraine har ikke officielt taget ansvaret for angrebet, og da den ukrainske avis Pravda interviewede Kyrylo Budanov 24. oktober og spurgte, hvad der var sket med broen, svarede han:

- Det bliver et svært spørgsmål at besvare. Lad os tale om det en anden gang.

Og sådan siger han ofte.

Spionchefen vil nemlig sjældent hverken be- eller afkræfte, hvilke aktioner han har været indblandet i.

Til gengæld lufter han gerne spektakulære teorier om Vladimir Putins helbred, spreder rygter om mordforsøg i Moskva og påstår, at den russiske præsident har flere dobbeltgængere, så man aldrig helt kan vide, hvem der er den rigtige.

Det totale nederlag

Når Kyrylo Budanov siger noget, er det værd at huske på, at han er spionchef i en krigsførende nation, hvor både løgn og sandhed kan bruges som våben.

Alligevel er det måske værd at lytte til ham, for det var Kyrylo Budanov og hans folk, der i november 2021 forudså, at Rusland ville invadere Ukraine i januar eller februar 2022.

Jeg kan godt lide ham. Han er professionel. Jeg lytter altid til professionelle

Volodomyr Zelenskyj, Ukraines præsident

Og da Ruslands første angreb mod Ukraine slog fejl, forudså Kyrylo Budanov, at russerne ville lide et totalt militært nederlag.

- Jeg kan godt lide ham. Han er professionel. Jeg lytter altid til professionelle, sagde Ukraines præsident, Volodomyr Zelenskij, da han i maj blev bedt om at forholde sig til spionchefens spådom.

Dengang kunne spådommen virke en smule urealistisk – i dag er der flere, som tror på den.

Men hvem er denne spionchef, som styret i Kreml vil slå ihjel, Ukraines præsident lytter til, og som måske har sprængt Krim-broen i luften egentlig?

Og hvad har han ellers gang i?

En karriere i det skjulte

Vi ved, at den 36-årige brigadegeneral har været efterretningsofficer i Ukraine hele sin militære karriere.

Og selv om han i løbet af de seneste måneder er blevet en berømthed, er Kyrylo Budanov lige så hemmelighedsfuld omkring sit privatliv som de fleste andre militære efterretningsfolk.

Jeg synes ikke, at det giver mening at komme med hele min biografi

Kyrylo Budanov, 2020

Men lidt har han da sagt.

Da præsident Volodomyr Zelenskyj udnævnte Kyrylo Budanov til efterretningschef i august 2020, bad det ukrainske nyhedsbureau Interfax ham nemlig om at sætte nogle ord på sig selv.

- Jeg synes ikke, at det giver mening at komme med hele min biografi. Arbejdet i efterretningstjenesterne fordrer ikke overdreven åbenhed, svarede han,

Han kom dog alligevel med nogle få facts.

- Jeg er født i Kyiv og gik i gymnasiet der. Så læste jeg ved militærinstituttet i Odesa, og efter endt eksamen har næsten al min tjeneste været for Ukraines militære efterretningstjeneste, sagde Kyrylo Budanov.

Truslen fra Rusland

Han har også fortalt, at han var efterretningsofficer i en ukrainsk specialenhed umiddelbart inden overfaldet på Krim-halvøen i 2014. Dengang var han meget frustreret over, at regeringen i Kyiv fuldstændig ignorerede, at Rusland pønsede på noget.

- Vi havde fået det at vide gentagne gange og mange år i forvejen, fortalte han til Ukraines Center for Sikkerhed og Samarbejde, UCSS, i september 2021.

Men Ukraines daværende regering forbød efterretningsarbejde rettet mod Rusland, og der gik et halvt år, fra Vladimir Putin havde annekteret Krim, til Ukraine fik en ny regering med en ny strategi.

Nu blev det tilladt at spionere mod russerne.

På hemmelig mission

Kyrylo Budanov siger selv, at han nu kom til at planlægge og udføre hemmelige operationer og sabotageaktioner bag fjendens linjer.

Han blev såret flere gange – heraf en af gangene alvorligt.

Vi ved ikke, hvornår det skete.

Men vi ved, at en af operationerne var så voldsom, at Joe Biden, der dengang var vicepræsident i USA, ringede til Ukraines daværende præsident Petro Porosjenko og gav ham en skideballe.

Disse handlinger har gjort både mig og præsidenten urolig

Joe Biden, USA's vicepræsident i 2016

Mere om skideballen lidt senere – først historien om, hvad der skete.

Det var i august 2016, netop som Ruslands præsident, Vladimir Putin, planlagde at aflægge et sommervisit på det besatte Krim.

Men Vladimir Putin var ikke den eneste, der var på vej til den populære feriedestination.

Natten til 7. august 2016 sejlede en gruppe ukrainske efterretningsfolk i al hemmelighed til den nordlige del af halvøen i gummibåde i ly af mørket.

Hvad de havde planlagt, ved vi ikke, men den russiske sikkerhedstjeneste, FSB, havde fået nys om, at de var på vej.

Forrådt

Den ukrainske journalist Juri Butosov havde nogle år senere held til at finde ud af, hvad der skete. Han beskrev episoden i mediet Censor.net, og det er der, oplysningerne herunder stammer fra.

Agenterne i gummibådene havde aftalt med en kontaktperson på land, at de skulle mødes nær den afsides liggende kirkegård ved den lille landsby Suvorove på det nordlige Krim.

Men russerne havde fået fat på chaufføren først, så nu ventede en gruppe russiske sikkerhedsfolk i baghold i hans Dodge Caravan.

Fire russiske FSB-agenter med automatvåben ventede inde i den tændte bil – formentlig i håb om at kunne pågribe en enkelt ukrainer eller to.

Efter lang tids venten viste der sig pludselig en mand i russisk militæruniform i lyskeglen fra bilens forlygter, og der blev råbt:

- Stop, FSB er på arbejde her.

Det russiske sikkerhedsfolk kastede sig ud af bilen, mens der pludselig blev åbnet ild mod dem fra tre sider. Russernes leder – oberstløjtnant Roman Kamenev – faldt om og var død på stedet.

En af de andre russere blev skudt i begge ben og faldt ned i en grøft, hvorfra han lige nåede at affyre en signalpistol for at slå alarm, inden han blev skudt i brystet.

Kort efter ankom der en minibus med forstærkninger, men da var ukrainerne allerede på vej væk.

Flugten

Det var teoretisk set muligt for ukrainerne at nå tilbage til deres eget område til fods, men russerne havde ikke i sinde at lade dem slippe væk.

Helikoptere blev sendt på vingerne, og en storstilet eftersøgning blev sat i gang.

Et helt døgn var ukrainerne som sunket i jorden, mens russerne bevogtede alle landfaste veje væk fra Krim.

Også mindre sandsynlige flugtruter som for eksempel den syv kilometer lange dæmning, der inddæmmer en stor saltsø mellem Ukraine og Krim.

Natten til 8. august opdagede en vagtpost, som holdt udkig fra et russisk infanterikampkøretøj ved dæmningen, pludselig de bevæbnede agenter.

Ukrainerne var så tæt på, at de blev det sidste, han så.

Efter en kort ildkamp slap ukrainerne forbi vagtposterne og de pansrede køretøjer ved den russiske ende af dæmningen. Så smed de en pansermine på dæmningen og løb tilbage til Ukraine.

Den russiske version af flugten lyder lidt anderledes.

- Forsøget på at bryde igennem blev dækket af massiv beskydning fra nabostaten og fra ukrainske panserkøretøjer. Under kampene blev en russisk soldat dræbt, skrev FSB efterfølgende i en pressemeddelelse.

Skideballen

Ukraine har aldrig bekræftet historien, men vi ved, at Joe Biden ringede til Ukraines daværende præsident, Petro Porosjenko, kort efter.

Kyrylo Budanov – eller hvad hans nuværende navn end er – fortsætter med at kæmpe

Juri Butosov, ukrainsk journalist, 2020

Optagelser af opkaldet blev af helt andre årsager lækket under valgkampen i USA i 2020, og den ukrainske avis KP bragte et referat.

På optagelserne kan man høre en oprørt Joe Biden fortælle, at USA's daværende præsident, Barack Obama, var blevet "urolig" på grund af nyhederne om episoden.

- Du er præsident, og det er fuldstændig dit ansvar. Disse handlinger har gjort både mig og præsidenten urolig. Jeg er nødt til at fortælle ham, at du har gjort alt for at undgå sådanne hændelser, sagde Joe Biden.

Ifølge Joe Biden havde Ukraines militære efterretningstjeneste i utvetydige vendinger fået besked på, at Barack Obama var kraftigt imod, at Ukraine angreb russerne på Krim.

- Jeg ved godt, at Krim er ukrainsk. Men vi mener, at prisen for besættelse bør betales gennem politiske og diplomatiske tiltag, lød det fra Joe Biden.

En frostbidt major

Hvem var det mon, som havde set stort på Barack Obamas meget direkte besked til Ukraines efterretningstjeneste?

Ifølge den ukrainske journalist Juri Butosov fra Censor.net, var det en dengang ret ukendt major.

- Kyrylo Budanov – eller hvad hans nuværende navn end er – fortsætter med at kæmpe og udføre kampmissioner med succes, skrev han i april 2020.

Russerne beskylder også Kyrylo Budanov for at stå bag.

I 2018 fangede sikkerhedstjenesten FSB en tidligere ukrainsk efterretningsagent, som ifølge russerne fortalte dem det hele under en afhøring.

Den russiske avis Vesti bragte et referat af tilståelsen. Her står der, at de øverstbefalende for aktionen på Krim var en ukrainsk oberst ved navn Maxim Shapoval og en major ved navn Kyrylo Budanov.

- Kyrylo Budanov har ry for at være den mest frostbidte af dem. Han har deltaget i mange kampe i det sydøstlige Ukraine, sagde den tilfangetagne ukrainer, Georgij Abdyllajev, under forhøret, der blev optaget på video og lagt på nettet.

Da FSB offentliggjorde historien, var Kyrylo Budanovs tidligere chef, oberst Maxim Shapoval, allerede død.

Bomben var placeret under forsædet i hans Mercedes.

Chef for Ukraines spioner

Kyrylo Budanov var, som du nok husker, ved at ende sine dage på nøjagtig samme vis i 2019, så bomberne kunne godt ligne et russisk hævntogt.

Det skræmte tilsyneladende ikke den unge efterretningsofficer.

Kyrylo Budanov byttede sin udbombede Chevrolet Evanda til en Mitsubishi Pajero, blev forfremmet til oberst og fortsatte med at passe sit hemmelige arbejde.

I 2020 blev han udnævnt til brigadegeneral og chef for hele den militære efterretningstjeneste i et usædvanligt karrierehop.

- Dette er en officer, som har betrådt alle trin inden for militær efterretningsvirksomhed. Han kender systemet indefra og har deltaget i fjendtlighederne lige siden krigens begyndelse. Han er ikke en skrivebordsgeneral, men en kampvant officer med stor erfaring og autoritet, sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, ved udnævnelsen.

Den nye spionchef skaffede snart Ukraine massiv international omtale.

Redningsaktionen

Det skete med en aktion, der viste omverdenen et glimt af den ukrainske tapperhed, som senere skulle blive afgørende, da Rusland invaderede.

Vi har levet med krig i syv år, så vores forståelse af, hvad der er farligt, er nok lidt anderledes

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Aktionen fandt sted i Afghanistan efter de amerikanske styrkers kaotiske tilbagetrækning i august 2021.

Tusindvis af afghanere, som havde arbejdet for det tidligere styre, blev overladt til Taliban, da det sidste amerikanske fly lettede fra lufthavnen i Kabul.

Det kunne godt være, at amerikanerne var færdige med at redde folk ud, men ukrainerne blev ved.

Kyrylo Budanov og hans folk forhandlede med Taliban, og ukrainerne stolede nok på dem til at turde lande med fly i Kabuls lufthavn.

Og sådan blev det ene fly efter det andet fyldt med flygtninge. Mange af dem var tolke, som havde arbejdet for den internationale styrke i landet.

En journalist fra The New York Times var med på en af turene og interviewede Kyrylo Budanov.

- Efter min mening så vil de fleste vestlige lande ikke gøre noget, hvis det er farligt. Vi har levet med krig i syv år, så vores forståelse af, hvad der er farligt, er nok lidt anderledes, sagde han.

Og sådan sørgede ukrainerne for, at over 700 afghanere, som var ladt i stikken efter USA's tilbagetrækning kunne flygte til vestlige lande.

Forudsigelserne

Der gik kun få måneder fra aktionen i Afghanistan, til store russiske styrker begyndte at samle sig nær Ukraines grænser, og Kyrylo Budanov forudså, at de ville invadere.

I november fortalte han det amerikanske medie Military Times, at invasionen ville komme i januar eller februar, og han viste et kort, der meget præcist forudså, hvor de russiske styrker ville angribe.

I maj forudså han, at krigen for alvor ville nå et vendepunkt i midten af august – og da midten af august indfandt sig, begyndte russerne at trække sig tilbage.

I juni forudså han så, at russerne ville trække sig tilbage fra den strategisk vigtige Slangeøen i Sortehavet – det skete også.

Øen har stor symbolsk betydning for Ukraine, blandt andet fordi det var herfra, at ukrainske soldater på invasionens første dag gav den russiske missilkrydser Moskva klar besked over radioen.

- Rend mig i røven, russiske krigsskib, lød det dengang fra ukrainerne på øen.

Katten

Skibet Moskva endte på havets bund, og da russerne forlod øen i slutningen af juni, var det op til Kyrylo Budanovs folk at generobre den.

Og da var det, at spionchefen fik kat.

Missionen er fuldført, ingen tab. Der er et nyt medlem af holdet; en killing kaldet Slange

Medlem af Ukraines specialstyrker

Et medlem af de ukrainske specialstyrker fortalte nyhedsbureauet Reuters, hvordan det gik til.

- I den første del af operationen tog vi billeder af øen med en drone, lød det fra soldaten.

Pludselig fik soldaterne øje på en lille sort kattekilling i ruinerne.

- Den øverstbefalende så den lille fyr og gjorde det til en del af missionen at bringe ham tilbage i live.

Soldaterne troede måske, at det var en svær opgave, men ifølge soldaten kom killingen hen til dem, da specialstyrkerne ankom til øen.

- Vores tilbagemelding, da vi forlod øen igen, var: "Missionen er fuldført, ingen tab. Der er et nyt medlem af holdet; en killing kaldet Slange", fortalte han Reuters.

Dyrevennen

I dag bor Slange hos Kyrylo Budanov og hans hustru, og 1. oktober fortalte spionchefen den ukrainske journalist Natalia Mosejtjuk, at den er vokset og har det godt.

Da journalisten spurgte ham, hvorfor han havde adopteret den, lød svaret:

- Jeg kan godt lide dyr.

Om spionchefen er blevet katteejer, fordi han elsker dyr, fordi historien giver god omtale eller begge dele, ved vi ikke.

Men det er nok klogt at være en smule skeptisk.

Der er tre dobbeltgængere, jeg personligt kan genkende med det samme

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Udover korrekte forudsigelser er Kyrylo Budanov nemlig også kendt for at sprede historier, som ingen andre vil bekræfte.

Dobbeltgængere og mordforsøg

De mest opsigtsvækkende er om spionchefens dødsfjende – Ruslands præsident, Vladimir Putin.

I begyndelsen af oktober fortalte Kyrylo Budanov for eksempel, at han er helt sikker på, at Vladimir Putin benytter sig af flere dobbeltgængere.

- Der er tre dobbeltgængere, jeg personligt kan genkende med det samme, sagde han til Natalia Mosejtjuk 1. oktober.

I juni fortalte han den amerikanske avis USA Today, at Vladimir Putin lider af flere alvorlige sygdomme, og at den russiske præsident formentlig kun har få år tilbage at leve i.

Det var ikke succesfuldt, men det skete

Kyrylo Budanov, chef for Ukraines militære efterretningstjeneste

Og i maj fortalte spionchefen den ukrainske avis Pravda, at Vladimir Putin angiveligt var udsat for et mordforsøg i marts.

- Det var ikke succesfuldt, men det skete. Der er ingen offentlige oplysninger om det, sagde Kyrylo Budanov dengang.

Ingen af spionchefens historier om Vladimir Putin er bekræftet af andre kilder, og historien om Vladimir Putins helbred er benægtet flere gange af styret i Kreml.

Vi ved ikke, om spionchefens historier er psykologisk krigsførelse, men hans udtalelser ender ofte som store overskrifter i de britiske formiddagsaviser uden nogen anden form for dokumentation.

De to tårne

Kyrylo Budanov fastholder også, at invasionen af Ukraine vil lede til Vladimir Putins og den nuværende russiske stats undergang.

Hvis Vladimir Putin altså overhovedet er i live.

- Er han i live nu? Lad os vente på det øjeblik, hvor magten skifter hænder i Rusland. Måske vil det være der, vi finder ud af sandheden. Hvis han er død, hvordan skete det så? Hvis han lever, hvordan vil han han så afslutte sit liv?, sagde Kyrylo Budanov i et interview med det ukrainske medie Obozrevatel 18. oktober.

Her fortalte han også, at der foregår en magtkamp i Kreml efter de russiske nederlag.

- Vi kalder det Kremls to tårne. På den ene side har vi "duerne", og på den anden side har vi "høgene". Begge tårne forstår, at det går rigtig dårligt, men de har nogle lidt forskellige holdninger til, hvordan de slipper ud af situationen, forklarede han.

- Nogle forstår, at det er nødvendigt at stoppe nu og forsøge at finde en fredelig løsning, mens andre tror, at Rusland vil ophøre med at eksistere, hvis ikke de fortsætter, sagde Kyrylo Budanov til Obozrevatel 18. oktober.

Ifølge ham taler ingen af de to grupper længere om at vinde krigen.

I stedet taler de om, hvordan de undgår at tabe den.

- Der er jeg enig med dem. Ruslands nederlag er uundgåeligt, og det vil føre til Ruslands ødelæggelse, fortalte spionchefen.

Afslutningen

Hvem, der vinder magtkampen i Kreml, vil ifølge Kyrylo Budanov få stor betydning for, hvad der kommer til at ske.

- Hvis de, der ønsker fred, vinder, og de indrømmer, at det hele var en fejl, så vil soldaterne trække sig tilbage til grænserne fra 1991, og på en eller anden måde skal russerne så forsøge at genskabe relationerne med resten af verden, sagde Kyrylo Budanov til Obozrevatel.

Hvis det andet "tårn" vinder, trækker krigen ud.

- De andre forstår godt, at de i bedste fald står til en lang fængselsstraf, så for dem er det et spørgsmål om personlig overlevelse at fortsætte krigen, forklarede spionchefen.

Alle truslerne om brug af atomvåben er han ikke så bange for, og han har flere gange sagt, at risikoen for atomkrig ikke er større, end den hele tiden har været.

- Atomvåben i et hvilket som helst land er til afskrækkelse. De er i princippet ikke våben men værktøjer. Kan de teoretisk set bruge atomvåben? Ja, teoretisk set kan de, men det vil kun øge hastigheden for Ruslands sammenbrud, og det ved de godt. De er ikke så dumme, som vi gerne vil gøre dem til, sagde han for eksempel til Obozrevatel 18. oktober.

Forudsigelser tør han også godt komme med.

Storbyen Kherson i det sydlige Ukraine bliver generobret i løbet af november 2022, efter årsskiftet vil de ukrainske soldater begynde tilbageerobringen af Krim, som falder i løbet af foråret, og når det bliver sommer, får vi fred.

- Det hele slutter til foråret. Alt bør være overstået til sommer, lyder spådommen.

Mordforsøgene fortsætter

Om spionchefens sjette sans også kan holde de russere væk, som forsøger at slå ham ihjel, må tiden vise.

Hundelufteren med bilbomben overlevede ikke sine kvæstelser, og siden har nye folk tilsyneladende taget over.

Seneste mordforsøg var i august, hvor Kyrylo Budanovs folk siger, at de havde held til at anholde en gruppe russiske agenter, der ville dræbe deres chef mod en dusør på 150.000 dollars fra Vladimir Putin.