Udland

Hemmelig toiletrevolution i Kina

Den kinesiske regering har intensiveret overvågningen under pandemien, men der er ingen kameraer på offentlige toiletter.

Det vakte stor opmærksomhed, da en modig kinesisk mand forud for en historisk vigtig partikongres i Beijing for nylig hængte to store bannere op på en bro med slogans rettet mod Kinas magtfulde leder, Xi Jinping, og de strenge coronarestriktioner i landet. Protester er nemlig yderst sjældne i Kina, og dem, der vover at ytre sig kritisk om systemet, risikerer lange fængselsstraffe.

Men nu har utilfredse borgere fundet en ny måde at dele deres frustrationer med systemet på. Det foregår på offentlige toiletter, som er et af de få steder i kinesiske storbyer, der ikke er plastret til med overvågningskameraer.

Der er ifølge det uafhængige medie China Digital Times ligefrem tale om en toiletrevolution, hvor anonyme kritiske røster kommer til udtryk som håndskrevne slogans på vægge og døre på toiletter rundt omkring i Kina. Mediet har samlet en række eksempler, som er blevet delt på sociale medier, men hurtigt forsvinder igen på grund af det effektive kinesiske censursystem.

Demokratisk mur

De kritiske ord får lov til at leve længere på offentlige toiletter end på internettet, hvilket ifølge skribenten bag følgende udsagn giver en form for håb.

- Der er ingen pressefrihed, og medierne er kontrolleret. Med højteknologiske metoder til at overvåge og kvæle alles tale og opførsel. Den eneste måde at tale højt og fra hjertet er at skrible på væggene på toiletter. Bliver toiletterne den demokratiske mur?

Mange af de kritiske røster er tilsyneladende blevet inspireret af 'bannermanden' i Beijing til trods for, at politiet lynhurtigt fik stoppet hans enmandsaktion og arresterede ham. Ingen ved, hvad der er sket med ham siden, men han får efter sigende en hård straf.

Spreder sig til udlandet

En skriver sarkastisk, at der efter protesten på broen ”akut er blevet ansat brovagter på alle broer”. En anden skriver: “Jeg griner min røv i laser, en ægte toiletrevolution”.

Studerende på mere end 100 universiteter i England, USA, Canada, Australien, Japan og Sydkorea har også delt bannermandens slogans på fysiske plakater.

Flere omtaler ifølge China Digital Times toiletprotesterne som 'den nye toiletrevolution' med henvisning til Xi Jinpings toiletrevolution, som han lancerede i 2015. Den havde til formål at forbedre toiletforholdene på landet og på kinesiske turistdestinationer, som var notorisk kendte for beskidte huller i jorden.

Ansigtsgenkendelse på vej

Selvom de fysiske tegn på en væg bliver anset som en mere sikker måde at protestere i Kina, så er deltagerne bevidste om, at det kun er et spørgsmål om tid, før der også vil blive slået ned på den nye toiletrevolution. En af dem skriver:

- Fra i næste uge kommer vi dertil, at man bliver afkrævet ansigtsscanning og personlig identifikation for at købe kontorartikler og for at gå på toilettet.

Den tanke er slet ikke så langt fra virkeligheden i Kina. Der er som en del af Xi Jinpings toiletrevolution indført ansigtsgenkendelse ved indgangen til de offentlige toiletter i parken omkring Himlens Tempel i Beijing.

Formålet er ifølge de lokale myndigheder at undgå tyveri af toiletpapir samt at sikre, at folk opfører sig ordentligt. Man kan få udleveret 60 centimeter toiletpapir gratis mod at scanne sit ansigt. Til gengæld ved myndighederne præcis, hvem der har brugt toilettet.