Russiske rekrutter nægter at adlyde: - Vi er blevet røvrendt, sådan er det

De mænd, Putins regime har indkaldt til at gå i krig i Ukraine, er flere steder tæt på at gå i oprør over løgne fra myndighederne og manglende løn.

Hvis unge, russiske mænd skal til Ukraine for at deltage i overfaldet på deres naboland, vil de have penge for det.

Vi er alle sammen blevet røvrendt. Sådan er det

Tvangsmobiliseret russisk soldat

Det er budskabet fra tvangsindkaldte rekrutter, som de seneste dage er gået i strejke på grund af manglende løn.

I løbet af de seneste døgn er der dukket flere videooptagelser op fra et område cirka 650 kilometer øst for Moskva, hvor mobiliserede mænd beklager sig højlydt over, at de ikke får nogen penge, og som ser ud til at iværksætte en voldsom demonstration på kaserneområdet.

En video fra Telegram-kanalen ChuvashiaDream fra 1. november viser, hvordan soldaterne diskuterer højlydt med deres officerer.

- Jeg kom hele vejen fra Moskva til min hjemby for at blive mobiliseret med mine venner, fordi fædrelandet og præsidenten kaldte, siger én af mændene på videoen.

- Militærkommisæren forklarede mig, at vi efter to til tre dage ville få et engangsbeløb på 300.000 rubler, fortsætter soldaten, mens en kvindelig officer afbryder ham.

- Det skete ikke, afviser hun, hvorefter de mobiliserede soldater råber:

- Det gjorde det, det gjorde det.

Snydt for en formue

Så forklarer den kvindelige officer, at pengebeløbet blot var et lovforslag, der aldrig blev vedtaget.

- Drenge, forstå nu, at jeg ikke lovede jer 300.000, siger hun. En af soldaterne tager derefter ordet:

- Vi er alle sammen blevet røvrendt. Sådan er det.

Du kan se ordvekslingen i videoen herunder.

På kasernen i Uljanovsk er de tvangsudskrevne russiske mænd utilfredse med, at de ikke har fået løn. Video: Peter Møller

Pengebeløbet, som soldaterne mener, at de er blevet snydt for, svarer til cirka 37.000 danske kroner og er en mindre formue for en person med russisk gennemsnitsløn på 6800 kroner om måneden.

Højlydte protester

De utilfredse soldater ville tilsyneladende ikke give op efter afvisningen fra deres officer.

En anden videooptagelse fra Uljanovsk viser ifølge russiske medier de samme soldater demonstrere højlydt på kasernen, efter at mørket er faldet på natten mellem 1. og 2. november.

Videoen er blandt andet offentliggjort af mediet Baza, der skriver, at de tvangsindkaldte mænd protesterer mod manglende løn.

- Mobiliserede mænd gik ud på paradepladsen i stort tal på grund af manglende løn. Ifølge Bazas kilder blev professionelle soldater sat ind for at håndtere demonstranterne, skriver Baza.

Det russiske Telegram-medie 7x7 skriver, at de har talt med nogle af de mobiliserede mænd i Uljanovsk, som fortæller, at de er gået i strejke og nægter at foretage sig noget, før de får løn.

Hvorfor skulle vi så kæmpe og forlade vores familier uden støtte?

Soldater på kasernen i Uljanovsk

Mændene har ifølge Telegram-mediet ChuvashiaDream også skrevet et offentligt brev til deres landsmænd.

- Kære borgere i den russiske føderation. De mobiliserede værnepligtige i Republikken Tjuvasien vender sig mod jer. Vi risikerer vores liv og går den visse død i møde for jeres sikkerhed og fredfyldte livs skyld. Staten nægter af betale os et pengebeløb på 195.000 rubler, som vores præsident, Vladimir Putin, har lovet os. Hvorfor skulle vi så kæmpe og forlade vores familier uden støtte? Vi nægter at deltage i den militære specialoperation og vil søge retfærdighed, indtil vi får udbetalt de penge, som vi blev lovet af regeringen og dens leder, præsidenten, skriver mændene.

Putin skabte problemet

Manglende løn til de mobiliserede russere udgør ifølge den amerikanske tænketank Institute for the Study of War et voksende problem for Rusland.

- Styret i Kreml står over for udfordringer med at udbetale den lovede kompensation. Det er en udfordring, som øger de sociale spændinger i det russiske samfund, skriver tænketanken i sin daglige briefing om krigen 2. november.

Beklagelserne på kasernen i Uljanovsk er nemlig langt fra de eneste.

I Voronezh, der ligger 500 kilometer syd for Moskva, har flere familier netop klaget til den lokale guvernør, Alexander Gusejev, fordi de ikke har modtaget en lovet kompensation på 120.000 rubler, og i Basjkortostan 1000 kilometer øst for Moskva har hustruer og mødre til mobiliserede mænd sendt en lignende klage, fordi de ikke har modtaget kompensation på 195.000 rubler.

Løftet om de 195.000 rubler – der svarer til cirka 24.000 danske kroner – kommer fra Vladimir Putin selv.

- I dag underskrev jeg en instruks om streng overvågning af de etablerede betingelser og beløb til udbetaling. Lad mig minde jer om beløbet. Det bør være mindst 195.000 rubler hver måned. Jeg vil gerne understrege, at det også gælder trænings- og uddannelsesperioder, sagde præsidenten under et møde i Ruslands sikkerhedsråd 19. oktober 2022.

Et referat fra mødet findes stadig online.

I Uljanovsk er situationen med de manglende penge stadig ikke løst.

Ifølge det russiske medie Sota har kasernens øverstkommanderende låst alle våben inde for en sikkerhed skyld.