Aktivister kaster suppe på van Gogh-værk i Rom

Van Gogh-maleri blev fredag udsat for suppekast af aktivister. Værket har ikke taget skade, siger talsperson.

Klimaaktivister har fredag kastet suppe ud over et maleri af Vincent van Gogh i Rom.

Der er tale om maleriet "Sædemanden".

Maleriet var beskyttet af en glasskærm og har derfor ikke taget skade, siger en talsperson for udstillingen.

Suppestuntet blev udført af fire kvinder fra klimaaktivistgruppen Ultima Generazione.

Efter at have kastet suppe ud over maleriet, limede aktivisterne sig til væggen i galleriet. Her råbte de slogans mod global opvarmning og fossile brændstoffer.

- Disse problematikker burde være på forsiden af samtlige medier og fylde i de politiske dagsordener hvert eneste minut. Problematikkerne kommer kun frem, når vi laver "skandaløse" aktioner som denne, skriver klimaaktivistgruppen i en erklæring.

Ikke første gang

"Sædemanden" hører hjemme på Kröller-Müller Museum i Holland. I øjeblikket er det udlånt til Palazzo Bonaparte, der ligger i Roms bymidte.

Aktionen sker, to dage inden repræsentanter fra næsten 200 lande samles i Egypten til klimakonferencen COP27.

Det er ikke første gang, at klimaaktivister kaster suppe på et værdifuldt maleri.

I midten af oktober var det van Gogh-maleriet "Solsikker", der på Londons National Gallery blev udsat for suppekast af klimaaktivister.

Tidligere samme måned limede to klimaaktivister sig til Picasso-maleriet "Massakren i Korea", der hænger på det australske national museum i Victoria, Melbourne.

I ingen af de to tilfælde blev maleriet beskadiget, da de var i glas og ramme.

Minister kræver handlingsplan

Den fungerende kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) meldte for en uge siden ud, at hun vil have en national handlingsplan for, hvordan vi beskytter udvalgte kunstværker i Danmark.

I april blev Asger Jorn-maleriet "Den Foruroligende Ælling" på Museum Jorn i Silkeborg udsat for hærværk med kontaktlim og tusch. Maleriet var ikke i glas og ramme, og det har taget et halvt år at restaurere det.

Museumsdirektør Jacob Thage fra Jorn-museet ser positivt på, at ministeren nu vil have en handlingsplan, men frygter, at det kan have en betydning for oplevelsen af kunsten.

- Det kan gå ud over oplevelsen af kunsten. Jeg synes, at det er nogle meget drastiske skridt, der skal tages, sagde han efter ministeren udmelding.