Krigen i Ukraine

Rusland er tilbage i kornaftale efter "tilstrækkelige garantier"

Rusland trak sig ud af aftalen i weekenden efter et droneangreb mod landets Sortehavsflåde.

Den omstridte kornaftale mellem Rusland og Ukraine bliver nu genoptaget.

Det oplyser Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, som har mæglet aftalen mellem parterne.

Den Russiske Føderation anser de givne garantier for tilstrækkelige til, at aftalen implementeres

Det russiske forsvarsministerium

Ruslands forsvarsministerium har via det statskontrollerede nyhedsbureau TASS bekræftet Erdogans melding.

Rusland trak sig ud af aftalen i weekenden efter et droneangreb mod landets Sortehavsflåde, som Rusland beskylder Ukraine for at stå bag.

Tilstrækkelige garantier

Onsdag oplyser det russiske forsvarsministerium, at det har modtaget skriftlige garantier fra Kyiv om, at en korridor i Sortehavet for korneksporter ikke vil blive anvendt til militære formål af ukrainerne.

- Den Russiske Føderation anser de givne garantier for tilstrækkelige til, at aftalen implementeres, hedder det i den russiske meddelelse.

Kornaftalen tillader, at skibe kan eksportere korn fra ukrainske havne gennem Sortehavet. Aftalen mellem Ukraine og Rusland, der blev indgået i juli, er afgørende for at afbøde den fødevarekrise, som Ruslands invasion af Ukraine har udløst.

Præsident Erdogan har sammen med FN spillet en central rolle som mægler i aftalen, der træder i kraft fra onsdag eftermiddag. Eksporten af korn koordineres fra den tyrkiske by Istanbul.

Da russerne trak sig fra aftalen lørdag, førte det til øjeblikkelige prisstigninger på hvede, sojabønner, majs og raps.

"Leg med hungersnød"

Ukrainske skibe er de seneste dage fortsat med at sejle korn fra Ukraine, selv om russerne havde forladt aftalen.

Mandag stævnede 12 skibe med landbrugsprodukter ud fra ukrainske havne. Tirsdag sejlede tre skibe afsted.

Aftalen har betydet, at der er skibet over ni millioner ton korn fra havne i Ukraine og videre til den øvrige verden.

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, beskyldte tirsdag Rusland for at bringe den globale fødevaresikkerhed i fare, efter at landet havde trukket sig fra kornaftalen.

USA's udenrigsminister, Antony Blinken, har tidligere beskyldt Rusland for at bruge fødevareeksporten som et våben i dets krig mod Ukraine.

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, har opfordret alle lande til at stå sammen om at stoppe Ruslands "leg med hungersnød".

Ulande afhængige af hvede

Netop hungersnød gør den nuværende situation omkring Sortehavet kritisk. Det fortæller Martin Selsøe Sørensen, som er tidligere TV 2-korrespondent i Tyrkiet.

- Landene er dybt afhængige af at få de her leverancer i gang for at begynde at afhjælpe den sultkatastrofe, som stadigvæk raserer på den del af det afrikanske kontinent, fortæller Martin Selsøe Sørensen om særligt landene Somalia, Somaliland, Etiopien og Kenya.

I en række af landene på Afrikas Horn taler man om den værste hungersnød i 40 år, og Martin Selsøe Sørensen beskriver, at landene lige nu står på tærsklen til en decideret sultkatastrofe.

Ukraine og Rusland står for en stor del af de afrikanske ulandes hvedeimport.

- Derfor har det været FN’s store interesse at få hul på den her ukrainske korneksport, siger Martin Selsøe Sørensen til TV 2.