Folketingsvalg 2022

Alle stemmer talt op – rød blok står til flertal

Mette Frederiksen ligner valgets store vinder. De grønlandske mandater bliver afgørende.

Rød blok er yderst tæt på flertal efter tirsdagens folketingsvalg.

Efter alle stemmer er talt op, får Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet tilsammen 87 mandater.

Hertil kommer et rødt mandat fra Færøerne. Det betyder, at rød blok vil nå grænsen på 90 mandater, hvis de to grønlandske mandater som ventet også bliver røde.

Blå blok får 72 mandater plus et færøsk mandat, mens Moderaterne får 16 mandater.

Dermed får Moderaterne og Lars Løkke Rasmussen ikke den afgørende rolle, som det ellers lignede i exitpolls og flere prognoser i løbet af aftenen.

Hvad gør Mette Frederiksen?

Socialdemokratiet og formand Mette Frederiksen ligner valgets helt store vinder.

Partiet går to mandater frem sammenlignet med seneste valg, får sit bedste valgresultat i to årtier og bliver mere end dobbelt så stort som landets næststørste parti, Venstre.

Med rødt flertal står Mette Frederiksen samtidig med gode muligheder for at fortsætte som landets statsminister.

I sin tale natten til onsdag siger hun dog, at hun onsdag vil gå til dronningen og indgive regeringens afskedsbegæring. Det betyder, at regeringen kan gå af, så S-formanden kan forsøge at danne en bred regering over midten, som hun er gået til valg på.

- Socialdemokratiet gik til valg på at danne en bred regering. Hvis et flertal af partierne peger på mig som kongelig undersøger, vil jeg afsøge, om det kan lade sig gøre. For det er det, der vil være godt for Danmark, siger hun.

Er det ikke muligt med en regering over midten, kan Mette Frederiksen også forsøge at samle flertal for en ren rød regering.

Store forskydninger i blå blok

Modsat er det gået de to blå statsministerkandidater, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Søren Pape Poulsen (K), der begge må se deres partier gå tilbage.

Venstre er blevet næsten halveret i forhold til valget i 2019 og går fra 43 til 23 mandater.

Det Konservative Folkeparti lå ved valgudskrivelsen til fremgang, men ender med at tabe to mandater, så der fremover er ti konservative pladser i Folketinget.

Til gengæld stormer Liberal Alliance og det nye parti Danmarksdemokraterne frem og får begge 14 mandater.

Dansk Folkeparti holder sig over spærregrænsen og kommer ind med fem mandater, mens Kristendemokraterne ikke nåede det nødvendige antal stemmer.

Radikale mere end halveret

Et andet parti, der længe så ud til at komme under spærregrænsen, er Alternativet. Det grønne parti ender i stedet med at gå ét mandat frem.

Det samme gør SF, mens Enhedslisten taber fire mandater.

Den største taber i rød blok er dog Radikale Venstre, som bliver mere end halveret og går fra 16 til 7 mandater efter valget.

Frie Grønne formåede ikke at komme over spærregrænsen og er fremover ikke at finde i Folketinget.

Se alle valgresultater på TV 2s resultatside her.