Udland

Frygten spreder sig i Brasilien efter larmende tavshed fra præsidenten

Den afgående præsidents tavshed efter valget i Brasilien vækker bekymring for, at han ikke vil erkende valgnederlag.

I Brasilien må den siddende præsident, Jair Bolsonaro, overgive embedet til sin modkandidat, Luiz Inácio Lula da Silva.

De økonomiske hjul vil komme i omdrejninger igen

Lula da Silva, Brasiliens nyvalgte præsident

Det står klart, efter at stemmerne fra søndagens præsidentvalg i Brasilien er talt op.

77-årige Lula da Silva fik 50,9 procent af stemmerne, og han vælter dermed den siddende præsident, Jair Bolsonaro, af pinden.

Bolsonaro er tavs

Den afgående præsident, Jair Bolsonaro, har mandag over middag endnu ikke offentligt erkendt at have tabt valget.

Tavsheden får frygten for, at Bolsonaro ikke vil acceptere valgnederlaget, til at stige.

- I ethvert andet land ville den præsident, der havde lidt nederlaget, have ringet og erkendt det. Men han har ikke ringet endnu, og jeg ved ikke, om han vil erkende sit nederlag, siger sejrherren Lula om Bolsonaro.

Fredag lovede Bolsonaro ellers, at han ville respektere valget, men den afgående præsident har i årevis sået tvivl om, hvorvidt man kan stole på valgsystemet i det sydamerikanske land.

Det fortæller Marie Kolling, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Det er igennem flere år nu, at Bolsonaro har været i gang med at etablere en fortælling om, at man ikke kan stole på valgurnerne i Brasilien, at man ikke kan stole på medierne, og at man ikke kan stole på meningsmålingerne. Derudover har han haft en meget hård retorik og skabt mistillid over for landets højesteret og kongressen, siger Marie Kolling til TV 2.

Glæde over Bolsonaros exit

På gaden i Rio de Janeiro er mange brasilianere begejstrede for at slippe af med Bolsonaro som præsident.

- Der findes ingen mere ægte repræsentant for venstrefløjen, og han repræsenterer en redning fra det, der blev taget af den folkemorderiske, homofobiske, fordomsfulde og racistiske regering, siger læreren Sandra Cavalcanti ifølge nyhedsbureauet AP.

En anden Lulu da Silva-tilhænger er lykkelig for, at Brasilien nu får fire år til at skabe en historie for landet.

- Personen, som før beklædte præsidentembedet, var ikke en præsident. Han var en militsmand, som forsøgte at dræbe folk og fremme sin egen familie.

Vil passe på Amazonas

I sin valgkamp har Lula da Silva blandt andet markeret sig med sin klimapolitik og har lovet at bekæmpe fældningen af Amazonas-regnskoven, som er taget til under Bolsonaro.

- Vi genindfører grundig overvågning af Amazonas-regnskoven og bekæmpelse af udvinding af mineraler, træfældning og skovrydning for at anlægge landbrug. Samtidig vil vi fremme bæredygtig udvikling i Amazonas’ samfund, sagde Lula da Silva i sin sejrstale.

Lula opfordrer også til lighed på tværs af køn og hudfarve, og han lover, at der bliver gjort noget ved landets omfattende problemer med sult.

- De økonomiske hjul vil komme i omdrejninger igen, sagde den nyvalgte præsident ifølge AFP.

Har tidligere været præsident

Lula da Silva blev født i 1945 i en fattig familie, og som ung var han aktiv i en fagforening, hvor han hurtigt strøg til tops.

I 1980 grundlagde han det Socialistiske Arbejderparti i Brasilien, og i 2002 blev han valgt som landets præsident. Han sad på posten indtil 2010 og nød stor popularitet i befolkningen.

I 2018 blev han imidlertid fængslet for korruption og måtte sidde indespærret i 18 måneder. Sidste år blev dommen dog annulleret af Brasiliens højesteret, der fastslog, at en af dommerne i retssagen mod Lula da Silva havde været partiske.

Og nu vender Lula da Silva altså tilbage som præsident. Han indtræder officielt embedet i det nye år.