Udland

Ansatte flygter fra iPhone-fabrik i Kina

Skrappe covid-restriktioner har skabt kaos på verdens største iPhone-fabrik i det centrale Kina. Mange har fået nok.

En stor gruppe arbejdere fra en iPhone-fabrik i Kina fik i weekenden nok af de skrappe kinesiske covid-restriktioner og flygtede hen over et højt hegn for at slippe væk fra den såkaldte ”iPhone-by”, der beskæftiger 200.000 mennesker i Zhenzhou i Henan-provinsen i Centralkina.

Fabrikken er ejet af Foxconn fra Taiwan, som er verdens største producent af Apple-produkter, og meddelte i sidste uge, at der var tale om et lille udbrud med få smittede. Men kritiske stemmer har på sociale medier berettet, at smitten var ude af kontrol, og at leveforholdene var uacceptable.

Derfor valgte mange at flygte. Videoer, delt på sociale medier, viser, hvordan en stor flok arbejdere kravler over et hegn og derefter forlader den kæmpestore fabrik til fods. De har ikke andre muligheder, da de kinesiske myndigheder overvåger alle borgeres sundhedsdata med en app, som genererer en kode, der skal være grøn, hvis man vil færdes frit. Det vides ikke, hvor mange der præcist er flygtet fra fabrikken. Nedenfor ses en video fra BBC's korrespondent i Kina, Stephen McDonell.

Digital overvågning

Har man været i kontakt med en smittet, bliver koden rød, og så bliver man nægtet adgang til alt fra offentlige transportmidler til offentlige bygninger og butikker. Lokale ildsjæle havde derfor sat boder op med gratis drikkevarer og mad til de flygtede arbejdere, og et par lastbilchauffører tilbød også nogle af arbejderne en plads på ladet af deres biler.

Financial Times har talt med flere arbejdere, som er flygtet, og en af dem fortæller, at han sammen med fire venner gik 200 kilometer hjem til deres landsby.

– Jeg vender aldrig tilbage til Foxconn. De har ingen menneskelighed der, siger Xu til avisen.

Frustrationerne skyldes blandt andet, at arbejderne ikke måtte spise i cafeteriet og ikke fik mad nok på deres værelser. Men de skulle stadig passe deres arbejde og opretholde produktionen. Desuden blev smittede, nære kontakter og ”raske” arbejdere blandet sammen i nogle tilfælde.

Kendt for dårlige arbejdsforhold

Foxconn har tidligere haft problemer med dårlige arbejdsforhold, hvilket for alvor kom i mediernes søgelys efter en stribe selvmord på en fabrik i Sydkina i 2010. I første omgang reagerede virksomhedens ledelse med at sætte store net op på de høje bygninger for at undgå flere dødsfald.

Den kinesiske regerings strategi om nultolerance over for covid betyder, at lokale myndigheder skal indføre skrappe restriktioner, så snart de registrerer et enkelt smittetilfælde. Derfor er millioner af kinesere konstant direkte eller indirekte påvirket af nedlukninger.

Zhengzhou blev delvist lukket ned i midten af oktober efter de første smittetilfælde. Siden har man registreret op mod 500 smittetilfælde i byen med 13 millioner indbyggere. Det er dog uvist, om tallet indeholder de smittede fra Foxconns gigantiske fabrik.

Alle nære kontakter og deres nære kontakter skal i karantæne, og de smittede skal indlægges på et af de ”felthospitaler”, som er opført til formålet. I Foxconns tilfælde blev de berørte arbejdere dog isoleret inden for fabrikkens murer, hvor man typisk bor 8-12 mennesker sammen. Desuden indførte man et såkaldt lukket kredsløb, som betyder, at ingen må komme ind eller ud af området.

De flygtede skal i karantæne

Medarbejderflugten har ifølge det kinesiske statsmedie Global Times fået Foxconn til at love at forbedre bolig- og arbejdsforhold for de arbejdere, som ønsker at blive på fabrikken. Desuden vil man ikke længere tvinge folk til at blive på fabrikken, men i stedet arrangere covid-sikker transport direkte fra fabrikken til landsbyerne, hvis folk vil hjem.

Mange af de flygtede, som er nået hjem til deres landsby, er siden blevet sendt i karantæne på skoler og andre midlertidige karantænecentre. Det samme gælder de chauffører, som gav dem et lift.

Det er stadig usikkert, hvad smitteudbruddet på fabrikken kommer til at betyde for produktionen af den nye iPhone 14. Men nyhedsbureauet Reuters har talt med en kilde med indsigt i fabrikken, som vurderer, at det kan koste op til 30 procent på produktionen i november.

Se hvilke partier, der er enige med dig