Udland

Konspirationsteoretiker bag overfald på toppolitikers mand

Meget tyder på, at gerningsmanden gik efter Nancy Pelosi – men hun var ikke hjemme, og så gik det ud over hendes 82-årige mand.

Den mand, der tidligt fredag morgen overfaldt den amerikanske toppolitiker Nancy Pelosis mand med en hammer, har vist sig at være en ivrig konspirationsteoretiker.

Den 42-årige David DePape har gjort sig bemærket på sociale medier som modstander af coronavacciner og tilhænger af konspirationsteorien QAnon.

Hans sociale medier rummer voldsomme anklager om valgsvindel ved det sidste præsidentvalg og hadske udfald mod jøder, kvinder og lgbtq-miljøet, skriver den lokale avis San Francisco Chronicle.

Avisen skriver, at hans seneste opslag på sociale medier var en påstand om, at ”krigen i Ukraine er en sammensværgelse til fordel for jøderne”.

Politisk betinget

Mandens baggrund har styrket teorien om, at angrebet på Nancy Pelosis hjem i San Francisco var politisk betinget.

Da David DePape trængte ind i huset, var det kun hendes 82-årige mand, Paul Pelosi, der var hjemme. Nancy Pelosi selv befandt sig i Washington D.C.

Men gerningsmanden råbte – ifølge politiets oplysninger til flere amerikanske medier – gentagne gange ”Hvor er Nancy?”.

Det tyder på, at det var hende, der var det egentlige mål.

Råbet ”Hvor er Nancy?” lyder desuden som et ekko fra stormen på den amerikanske kongres i januar 2021, minder TV 2s USA-korrespondent Jesper Steinmetz om:

- Det var det samme råb, man hørte i Kongressen, da demonstranterne løb rundt i gangene for at finde hende. Det er virkelig uhyggeligt og en indikation af, at den politiske vold er kommet til USA, siger han.

Lyn-analyse

Angrebet på Paul Pelosi kommer kun få uger før det amerikanske midtvejsvalg, hvor Nancy Pelosi kæmper for at bevare Det Demokratiske Partis kontrol med Repræsentanternes Hus.

Men det er endnu uklart, hvordan demokraterne vil bruge angrebet politisk, siger TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster:

-Først og fremmest kommer det an på, hvad man finder ud af om gerningsmanden. Om historien er, at det blot er en syg mand, eller om det er en syg mand, der er blevet opildnet af radikale, politiske kræfter.

-Hvis demokraterne vil, kan de godt bruge historien i deres fortælling om, at det amerikanske demokrati er i fare, fordi Det Republikanske Parti er blevet så radikaliseret.

-Men det er også risikabelt, for det kan komme til at lyde, som om demokraterne på en usmagelig måde udnytter en syg mands gerning til at fremme deres egen politik.

-Mit bud er, at demokraterne ikke vil bruge det voldelige overfald særligt meget. De vælgere, der direkte kobler overfaldet til den nationale politik, er nok dem, der i forvejen tilhører enten den ene eller den anden fløj.

Nancy Pelosi, der som leder af Repræsentanternes Hus er den tredjehøjest rangerende politiker i USA, har et stort sikkerhedsapparat omkring sig. Men det følger med hende, når hun rejser til Washington, og så er der ingen skærpet sikkerhed omkring ægtemanden hjemme i San Francisco, skriver The New York Times.

- Nancy Pelosi selv er under massiv beskyttelse. Men dette overfald vil helt sikkert rejse spørgsmålet om, hvordan man passer på toppolitikernes familier, siger Jesper Steinmetz.

Han fortæller, at netop Nancy Pelosi kan være særligt udsat, fordi republikanerne har gjort hende til hovedfjenden.

- I tv-reklamer bliver hun portrætteret som fanden selv eller som nazist. Nu har demokraterne været ude at sige, at republikanerne bliver nødt til at overveje deres retorik, forklarer Jesper Steinmetz.

Ofret fik kraniebrud

Paul Pelosi er stadig indlagt på hospitalet, hvor han er blevet opereret for kraniebrud. En talsmand for Nancy Pelosis kontor siger dog, at han forventes at komme sig fuldstændigt.

Den 42-årige mand er også indlagt på hospitalet, sigtet for drabsforsøg.

Politiet i San Francisco vil dog ikke oplyse, om indlæggelsen skyldes mentale problemer, eller om gerningsmanden kom fysisk til skade under anholdelsen.

Til gengæld har politiet offentliggjort en detaljeret og dramatisk gennemgang af forløbet, lige fra da den 42-årige mand trængte ind i millionvillaen i San Francisco tidligt fredag morgen gennem en bagdør, til han blev anholdt.

Da det gik op for gerningsmanden, at Nancy Pelosi ikke var hjemme, gjorde han det klart, at han ville binde den 82-årige ægtemand og sætte sig til at vente på, at Nancy Pelosi kom hjem.

Tændt mobil fik tilkaldt politiet

Det lykkedes imidlertid Paul Pelosi diskret at ringe til alarmcentralen på sin mobil og lade mobilen være tændt.

Det betød, at en ansat på alarmcentralen kunne lytte med på den løbende samtale mellem gerningsmanden og Paul Pelosi, fortalte politichefen i San Francisco, William Scott, på et pressemøde fredag.

Og medarbejderen ”tænkte hurtigt”, tilføjede William Scott:

- Vedkommende var i stand til at læse mellem linjerne i det, der blev sagt, og sendte en politipatrulje til adressen.

Video: TV 2 Danmark

Da betjentene bankede på hoveddøren, åbnede den – og betjentene kunne udefra se begge mænd med en hånd på den samme hammer.

- Mens betjentene stadig befandt sig udenfor, gav de begge mænd besked på at slippe hammeren. Hr. DePape hev øjeblikkeligt hammeren fra Hr. Pelosi og angreb ham voldsomt med den, fortæller politichef William Scott.

Derefter blev gerningsmanden overmandet, og både offer og gerningsmand blev sendt på hospitalet.

Kritik af vold i politik

Siden er det strømmet ind med sympatierklæringer fra både demokratiske og republikanske politikere til ofret og hans familie. Samtidig er der beklagelser af, at det politiske miljø i USA er blevet stadig mere forrået.

- Nok er nok. Alle samvittighedsfulde mennesker må klart og tydeligt tage afstand fra volden i vores politiske system, uanset hvad deres politiske overbevisning i øvrigt er, sagde USA's præsident, Joe Biden, da han fredag var på besøg i Philadelphia.

Video: TV 2 Danmark

Tidligere præsident Barack Obama anklagede både det politiske system og de sociale medier for at puste til ilden:

- Det er politik, hvor valgte politikere eller folk, der gerne vil vælges for egen vindings skyld, forsøger at skabe splittelse og gøre folk vrede eller bange for hinanden. Og det bliver forstærket døgnet rundt på sociale medier, der ofte anser ballade og konflikter for mere profitable end at fortælle sandheden, sagde Barack Obama.