Anholdt for spionage i Norge trækker tråde til russisk efterretningstjeneste

Ifølge det graverjournalistiske netværk Bellingcat har den anholdte tidligere haft adresse på en russisk efterretningstjenestes sovesal.

Fredag blev en mand, der ifølge den norske efterretningstjeneste PST er russisk spion, anholdt i Norge.

PST mener, at han er en såkaldt sovende spion, der kan have tilegnet sig oplysninger, som kan misbruges af Rusland.

Ifølge de norske myndigheder har han udgivet sig for at være en brasiliansk akademiker. Han blev pågrebet på vej til sit arbejde som gæsteforsker ved universitetet i Tromsø, hvor han blandt andet har forsket i Norden og hybride trusler.

Her gik han under navnet José Assis Giammaria. Men ifølge efterretningstjenesten hedder han i virkeligheden Mikhail Valerievich Mikushin, skriver NRK.

Og meget tyder på, at han kan være officer i den russiske efterretningstjeneste GRU.

Sigtet for ulovligt efterretningsarbejde

Ifølge NRK oplyser PST, at den formodede spion fredag valgte at svare på engelsk i retten – også selvom en portugisisk tolk var til stede.

Manden er nu sigtet efter den norske straffelovs paragraf 121. Den dækker over ulovlige efterretninger, der kan skade grundlæggende nationale interesser.

Han er også mistænkt for ulovlig efterretning, der kan skade andre staters sikkerhedsinteresser.

- Det er en foreløbig sigtelse. Efterforskningen er i den allerførste fase, siger politiadvokat i PST Thomas Blom til NRK.

Men det er ikke kun den norske efterretningstjeneste, der har set nærmere på manden, der fortsat holder fast i, at han hedder José.

"Solide beviser" for, at han er GRU-officer

Det anerkendte graverjournalistiske netværk Bellingcat har i samarbejde med det norske medie VG undersøgt den anholdte.

De mener at have fundet frem til, at han er officer i den russisk efterretningstjeneste GRU, skriver en række norske medier.

- Vi mener, at vi har solide beviser for, at han er en GRU-officer, der rejser rundt i verden med en brasiliansk identitet, siger Christo Grozev, der driver mediet Bellingcat, til NRK.

Ifølge Grozev har historien ligheder med andre spioner, netværket mener at have afsløret.

Hvad er Bellingcat?

Bellingcat er et uafhængigt internationalt netværk af blandt andet  graverjournalister og efterforskere, der bruger offentligt tilgængelige informationer og sociale medier til at undersøge og faktatjekke en lang række emner.

Netværket blev grundlagt i 2014 af den britiske journalist Eliot Higgins ved hjælp af en såkaldt crowdfunding-kampagne.

Bellingcat har en række store afsløringer bag sig – blandt andet i forbindelse med giftangrebet på en tidligere russisk spion og hans datter i den britiske by Salisbury i 2018 og nedskydningen af Malaysia Airlines Flight 17 i 2014.

- Flot arbejde, Norge

Bellingcat har blandt andet fundet frem til billedet på Mikushins kørekort.

Det billede har gravernetværket kørt gennem Microsofts ansigtsgenkendelsesprogram Azure, der ved hjælp af en form for kunstig intelligens kan vurdere, om to ansigter tilhører den samme person.

- Og værsgo. Microsoft Azur (og vores øjne) bekræfter, at det er den samme person. Mikhail til venstre og José til højre, skriver Christo Grozev i en længere tråd på Twitter.

Men arbejdet stoppede ikke der. Bellingcat har også tjekket Mikushins registrerede adresser i Rusland.

Her har de fundet ham registreret i et boligkompleks, der ifølge netværket er reserveret til GRU-officerer.

- Bingo! Han var registreret på adressen for GRU-akademiets sovesal, hvilket betyder, at han er intet mindre end en oberst. Flot arbejde, Norge, I har fanget jer en oberst fra GRU, vurderer Bellingcat-chefen på Twitter.