Ukrainsk by hårdt ramt af angreb – Rasmus Tantholdt måtte søge dækning under indslag

TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Simon Borg fik angrebene at opleve på tætteste hold fredag morgen.

Om aftenen sidder 61-årige Mitsyk Volodomyr alene i skæret fra en patroleumslampe.

Hans kone er rejst, men han er blevet tilbage i byen Mykolajiv i det sydlige Ukraine, hvor de størstedelen af tiden er uden strøm og vand.

I store dele af Ukraine har russerne optrappet angrebene på landets civile infrastruktur og energiforsyning. Men på trods af angrebene er flere borgere blevet.

Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, der befinder sig i byen.

- Situationen er meget, meget svær og den bliver kun sværere hen over vinteren, fortæller Rasmus Tantholdt.

Har indført rationering

Vandforsyningen røg allerede i april. Ifølge den lokale regering, skyldes det, at russerne har saboteret en vandledning, der ligger ved siden af Kherson-regionen.

Regeringen har valgt at indføre rationering på strøm og vand. De melder ud til borgerne, hvornår på dagen de har strøm - så det eksempelvis kun er fra klokken 14 til 18.

Indbyggerne står i lange køer ved tankbiler, som de er dybt afhængige af forsyner hele byen med vand. Video: Sasha Nuno Vestmark NIelsen

Indbyggerne står i lange køer ved tankbiler, som, de er dybt afhængige af, forsyner hele byen med vand. Det skal også bruges for, at der kan komme strøm.

- Der er kun saltvand i vandrørene, og når du hverken har vand i hanen eller strøm, så kan folk ikke opvarme deres huse, fortæller Rasmus Tantholdt.

Frygter for vinteren

Mitsyk Volodymyr valgte at blive for at passe sine gæs, som han ikke føler, han kan forlade.

Lige nu går det. Men han gruer for vinteren, hvor temperaturerne hurtigt kan blive minusgrader.

- Han har bygget sin egen brændeovn til at klare sig igennem vinteren, men han er ikke sikker på at kunne skaffe brænde, forklarer Rasmus Tantholdt.

Der er stadig angreb, og de oplever det her hver dag.

Rasmus Tantholdt, TV 2s korrespondent

Byen er under angreb

Mitsyk Volodymyrs hus er revnet, efter der har været nedslag fra raketter i området.

Rasmus Tantholdt og TV 2-fotograf Simon Borg fik også selv angrebene at opleve på tætteste hold fredag morgen.

Her måtte han og fotografen søge i dækning, da de var ved at lave et indslag om russiske angreb på Ukraines energiforsyning.

- Som man kan høre, er der altså stadig masser af angreb her. Okay, vi skal søge i dækning, lød det fra Tantholdt, inden han sammen med fotografen og nogle ukrainske mænd løb ned af en trappeopsats for at gemme sig.

Natten til fredag skete der også et luftangreb. Omkring klokken 02 kunne Rasmus Tantholdt og Simon Borg høre et angreb, som viste sig at være s-300-missiler, der ødelagde en tre-etagers bygning i nærheden.

- Vi var der i 24 timer, men så forestil dig folk, der har boet der siden krigens begyndelse. Der er stadig angreb, og de oplever det her hver dag.