Flere demonstranter skudt under mindeceremoni for ung iransk kvinde

Demonstranterne markerede, at det onsdag var 40 dage siden, at en 22-årig kvinde døde i det iranske moralpolitis varetægt.

Iranske sikkerhedsstyrker og demonstranter stødte onsdag sammen i byen Saqez. Det var hjembyen for den unge kvinde Mahsa Amini, hvis død har startet et voldsomt oprør mod det iranske præstestyre og landets omstridte sharialov.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge øjenvidner skød sikkerhedsstyrkerne med skarpt og tåregas mod demonstranterne, og flere personer blev ifølge menneskerettighedsgruppen Hengaw såret af skud.

- Sikkerhedsstyrker har skudt med tĂĄregas og ĂĄbnet ild mod folk pĂĄ pladsen Zindan i byen Saqez, skriver organisationen pĂĄ Twitter.

Organisationen oplyser videre, at flere end 50 personer blev såret af skud efter protester i en række iranske byer.

Tusindvis deltog i mindeceremoni

Demonstranterne markerede, at det onsdag var 40 dage siden, at Mahsa Amini døde, mens hun befandt sig i det iranske moralpolitis varetægt.

Det iranske nyhedsbureau ISNA bekræfter, at der onsdag var sammenstød mellem demonstranter og sikkerhedsstyrker i Saqez.

- Et begrænset antal af dem, der var til stede ved Mahsa Aminis mindeceremoni, stødte sammen med politiet i udkanten af Saqez, skriver ISNA ifølge Reuters.

Aktivistgruppen 1500tasvir lagde onsdag en video pĂĄ Twitter, der viser tusindvis af iranere ved byens gravplads.

Ifølge Reuters råbte de mange demonstranter på præstestyrets fald, mens andre krævede "død over Khamenei" – Irans åndelige shiamuslimske leder.

- Kvinde, liv, frihed, lyder et andet råb, der er brugt igen og igen under de landsdækkende protester mod den 22-årige iransk-kurdiske kvindes død.

Døde i politiets varetægt

Mahsa Amini blev i september tilbageholdt af det religiøse sædelighedspoliti i Teheran, formentlig fordi hendes hovedtørklæde dækkede for lidt af hendes hår. Hun døde et par dage efter.

I henhold til Irans sharialove skal kvinder dække deres hår til og bære lange, løsthængende klæder. Hvis påbuddene ikke efterleves, kan det føre til offentlig ydmygelse, bøder og anholdelse.

Ifølge Mahsa Aminis familie døde den unge kvinde, fordi hun blev udsat for vold i politiets varetægt.

Det afviser myndighederne, som siger, at hun ikke led nogen overlast. Politiets forklaring er, at hun var blevet taget med pĂĄ stationen for at blive "opdraget".

Under de mange protester rundt om i verden har muslimske kvinder brændt deres hovedtørklæder og klippet deres hår.