Over 150 skibe i kø kan puste til katastrofe – nu sår Rusland tvivl om vigtig aftale
Over 150 skibe med korn hober sig op i Sortehavet ud for Tyrkiets kyst. Ukrainerne beskylder nu russerne for at stå bag kornblokaden.
Både russisk og ukrainsk korn er i disse dage endt i en kæmpe trafikprop i Sortehavet.
Den seneste melding fra FN lyder, at over 150 skibe venter på at komme enten til eller fra Ukraine.
Den præcise årsag til kornblokaden er stadig ukendt, men ukrainerne beskylder russerne for med vilje at forlænge inspektionerne af skibene ved Tyrkiets kyst.
- Det er en kunstig kø. Den er kun opstået, fordi Rusland bevidst forsinker skibenes udpassage, sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, i en tale mandag, hvor han netop beskyldte Putin for at være hjernen bag.
Kornmangel medfører hungersnød
Rusland og Ukraine indgik tidligere på året en aftale om, at korn fra begge lande skulle have mulighed for at blive transporteret på sikker vis uden forstyrrelser.
Det er på trods af den igangværende krig og de mange uoverensstemmelser landene imellem.
Tyrkiets præsident, Recep Erdogan, agerede ved de daværende forhandlinger i juli mægler sammen med FN, og den endelige kornaftale skulle være med til at sikre, at en række ulande bevægede sig væk fra grænsen til hungersnød.
Netop kornmangel og hungersnød er noget, som Martin Selsøe Sørensen, der er tidligere TV 2-korrespondent i Tyrkiet, vurderer, der gør den nuværende situation omkring Sortehavet kritisk.
- Landene er dybt afhængige af at få de her leverancer i gang for at begynde at afhjælpe den sultkatastrofe, som stadigvæk raserer på den del af det afrikanske kontinent, fortæller Martin Selsøe Sørensen om særligt landene Somalia, Somaliland, Etiopien og Kenya.
Ulande afhængige af hvede
I en række af landene på Afrikas Horn taler man om den værste hungersnød i 40 år, og Martin Selsøe Sørensen beskriver, at landene lige nu står på tærsklen til en decideret sultkatastrofe.
Ukraine og Rusland står for en stor del af de afrikanske ulandes hvedeimport.
- Derfor har det været FN’s store interesse at få hul på den her ukrainske korneksport, siger Martin Selsøe Sørensen til TV 2.
Meldingen fra FN lyder, at der lige nu bliver arbejdet på at formindske forsinkelserne, så kornet kan komme videre fra Istanbul ved Tyrkiet.
- Forsinkelserne kan forårsage store forstyrrelser i forsyningskæden og havneaktiviteten, sagde FN-talsmand Ismini Palla mandag ifølge Reuters.
Russerne betvivler fremtidig aftale
Kornblokaden får nu Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, til at kaste tvivl over, hvordan fremtiden ser ud for kornaftalen indgået mellem Ukraine og Rusland. Det skriver CNN.
- Der venter meget arbejde, før aftalen kan blive fornyet næste måned, udtaler Sergej Lavrov, der blandt andet ønsker klarlagt, hvor det russiske korn havner henne.
Derudover bliver det fra russisk side stærkt kritiseret, at man ikke mener, at aftalen, der blandt andet tillader en eksport af landets korn og gødning, ikke bliver overholdt fra alle parter.
Den gamle kornaftale udløber i november. Som den ser ud lige nu, er det pålagt, at al korneksport passerer et center i Istanbul, hvorfra kornet bliver distribueret videre ud på verdensmarkedet. Blandt andet til de sulthærgede afrikanske lande.