Sunak bliver ny premierminister - udfordrer trak sig

Den 42-årige rigmand Rishi Sunak er dermed de facto også Storbritanniens nye premierminister.

Kun én kandidat er tilbage i kapløbet om at blive ny konservativ leder og dermed de facto premierminister i Storbritannien: Rishi Sunak.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Den 42-årige tidligere finansministers eneste modkandidat til posten, 49-årige Penny Mordaunt, har nemlig trukket sit kandidatur mandag eftermiddag og udtaler ifølge nyhedsbureauet, at Rishi Sunak nu i stedet har hendes fulde opbakning.

- Jeg er stolt af den kampagne, vi har ført, og taknemmelig for alle dem i vores parti, som har givet mig sin støtte. Vi skylder alle vores land, hinanden og Rishi at arbejde sammen for nationens bedste. Der ligger meget arbejde forude, skriver Mordaunt på Twitter.

Kort efter nyheden om Mordaunts tilbagetrækning holdt Rishi Sunak sin vindertale til den konservative 1922-komité i Underhuset. Her lød det fra den nye formand ifølge Reuters, at hans førsteprioritet nu bliver økonomisk stabilitet i Storbritannien.

Stod i spidsen for britisk coronaøkonomi

Allerede på forhånd var Rishi Sunak bookmakernes favorit til at overtage formands- og premierministerposten.

Og Sunak er heller ikke noget ukendt ansigt hverken i eller uden for Storbritannien.

Først og fremmest blev han kendt som Storbritanniens "kriseminister", da han som finansminister stod i spidsen for den britiske økonomi under coronakrisen.

Derudover skabte han overskrifter, da han under den tidligere premierminister Boris Johnson i juli meldte sin afgang i protest over den måde, landet blev regeret på.

Men han var også på stemmesedlen, da det konservative bagland hen over sommeren skulle vælge ny formand efter netop Boris Johnsons skandaleombruste afgang.

Dengang måtte han se sig slået af udenrigsminister Liz Truss, som den dag i dag står tilbage i historiebøgerne som den kortest siddende premierminister i britisk historie. 44 dage blev det til.

Et stort konservativt arbejde venter

Denne gang lykkedes det dog Rishi Sunak at komme til tops i Det Konservative Parti.

Men som Penny Mordaunt også skriver i sit tweet, ligger der et stort arbejde og venter forude – i hvert fald hvis Sunak skal lykkes med at holde partiets Labour-konkurrenter fra døren.

Da analyseinstituttet YouGov i midten af oktober spurgte briterne, hvem de ville stemme på, hvis der var valg i morgen, svarede kun 23 procent Det Konservative Parti.

Da Boris Johnson i 2019 kom til magten, var det med opbakning fra 43,6 procent af befolkningen.

Samtidig med de konservatives nedtur i meningsmålingerne har oppositionspartiet Labour klatret sig opad fra 32 til 51 procent af stemmerne i samme periode.

Rishi Sunak og hans hustru bor i London og har en formue på 730 millioner britiske pund. Det svarer til omkring 6,2 milliarder danske kroner. Britiske medier har derfor af flere omgange spekuleret i, om rigmanden Sunak i virkeligheden er for rig til at stå i spidsen for det britiske folk.

Først tirsdag kan Rishi Sunak officielt kalde sig for premierminister, for det kræver først et besøg hos kong Charles.