Russiske styrker forbereder sig på at kæmpe under radioaktiv forurening

Russiske beskyldninger om såkaldte "dirty bombs" er et tegn på et helt særligt mønster, og det bekymrer i NATO.

Rusland har forberedt dets styrker på at kæmpe under forhold med radioaktiv forurening.

Det oplyser det russiske forsvarsministerium mandag ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Rusland beskylder andre for at gøre det, de selv har i sinde at gøre

Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO

Meldingen kommer efter, at diskussionen om brugen af såkaldte dirty bombs er blusset op mellem Rusland, Ukraine og NATO.

Rusland har nemlig beskyldt ukrainerne for at planlægge detoneringen af en sådan bombe, der foruden at være en konventionel bombe også indeholder radioaktive stoffer.

Ukraine har dog på det kraftigste afvist, at det skulle være tilfældet – det samme har både USA og NATO.

Bekymring i NATO

Beskyldningerne, om at Ukraine skulle bruge dirty bombs, begyndte at florere efter en telefonsamtale mellem den britiske forsvarsminister, Ben Wallace, og Ruslands forsvarsminister, Sergej Sjojgu, søndag.

I samtalen skulle Sjojgu have meddelt briterne, at Ukraine provokerer russerne ved at true med at bruge en "dirty bomb", dog uden at fremlægge beviser for sin påstand.

Hvad er en "dirty bomb"?

  • En såkaldt dirty bomb er en konventionel bombe baseret på almindeligt sprængstof, men kan samtidig indeholde radioaktivt, biologisk eller kemisk materiale.
  • Det kræver avanceret teknologi at udvikle en dirty bomb.
  • En dirty bomb er meget mindre ødelæggende end eksempelvis en atombombe eller en brintbombe. 
  • Kun personer, der befinder i umiddelbar nærhed af en eksploderet dirty bomb, vil blive udsat for stråling, der er kraftig nok til at være skadelig.
  • Der er aldrig nogen, der har detoneret en dirty bomb. Der er dog mistanke om, at nogle ekstremister har prøvet at bygge en.

Kilde: Ritzau og AFP 

Siden har en række vestlige lande med NATO i spidsen slået alarm.

Det skyldes, at beskyldningerne ifølge forsvarsalliancens generalsekretær, Jens Stoltenberg, kan bruges over for den russiske befolkning for at forsvare en yderligere eskalering af krigen.

Desuden er beskyldningerne "absurde", siger Stoltenberg i et interview med Politico.

- Det, der gør os bekymrede, er, at det her er en del af et mønster, som vi før har set fra russernes side. I Syrien, men også i begyndelsen af krigen, eller lige før krigen begyndte i februar. Og det er, at Rusland beskylder andre for at gøre det, de selv har i sinde at gøre, siger generalsekretæren.

Også USA har afvist Ruslands beskyldninger som "helt gennemskueligt falske", og også amerikanerne advarer mod, at de er et udtryk for, at der kan være en yderligere eskalering på vej i Ukraine.

- Truslen er der

Selv har ukrainerne afvist beskyldningerne, og landets præsident, Volodymyr Zelenskyj, har i stedet anklaget russerne for at planlægge selvsamme angreb med den særligt grusomme bombe.

Men det er ikke engang en "seriøs samtale" at have, hvis man spørger den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov ifølge Reuters.

Og Lavrov er ikke den eneste russer, der fra officiel side har understreget beskyldningerne. Også talsmanden for det russiske styre i Kreml, Dmitry Peskov insisterer på, at der er tale om en reel trussel fra ukrainerne.

- Den manglende tillid til informationen fra Rusland betyder ikke, at truslen fra en dirty bomb ikke er der. Truslen er der, og nu har forsvarsministeren givet oplysningerne videre til sine samtalepartnere, har han ifølge Sky News udtalt.

- Så er det op til dem, om de stoler på det eller ej.

Bare retorik

Ifølge Anders Puck Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, er der intet, der tyder på, at hverken Rusland eller Ukraine vil gøre brug af dirty bombs.

Han kalder de russiske beskyldninger for "en del af Ruslands kommunikationskampagne om at stemple Ukraine som terrorister".

Militæranalytikeren erkender, at der har været flere eksempler på, at Rusland beskylder Ukraine for at gøre noget og så selv udfører handlingen.

- Men der er lige så mange eksempler på, at de beskylder andre lande for noget, som de ikke selv gør bagefter, siger han.

Anders Puck Nielsen har svært ved at se, hvad Rusland ville få ud af at gøre brug af bomben. Derfor mener han også, at der er stor sandsynlighed for, at det "bare er noget, de siger".

- Men beskyldningen kan de få noget ud af. Den sender nogle signaler til den russiske befolkning om, at krigen er nødvendig og retfærdig, siger han.

Bøvlet krigsførelse

Det russiske forsvarsministerium har ikke nærmere forklaret, hvordan landets styrker er blevet forberedt på at skulle kæmpe under radioaktiv forurening.

Anders Puck Nielsen fortæller, at en sådan forberedelse indeholder "en hel masse beskyttelsesudstyr". Det inkluderer både dragter og masker, der skal beskytte kroppen mod forureningen.

- Det er virkelig besværligt. Alt er svært, når man har sådan noget udstyr på, siger han.

Han påpeger, at det ikke er unormalt at træne soldater i at bruge den type udstyr – men det er meget bøvlet krigsførelse.

- Så går alting meget langsomt. Men det samme ville jo gøre sig gældende for ukrainerne, som russerne skal kæmpe mod i området, understreger han.