Rigmand med plettet ry får magten i Storbritannien

Rishi Sunak er ny konservativ formand og bliver den yngste premierminister i Storbritanniens nyere historie.

I 2020 blev han i diverse tabloidaviser kåret til den mest sexede mand i det britiske parlament.

Under coronakrisen blev han populær i den britiske befolkning som finansministeren med de store hjælpepakker. Og i lang tid var han favorit til at overtage posten som premierminister efter skandaleramte Boris Johnson.

Men glansbilledet krakelerede i foråret for den velhavende eksbankmand, 42-årige Rishi Sunak - eller "Dishi Rishi" som han kaldes med henvisning til sit udseende - der mandag er valgt som ny formand for Det Konservative Parti og dermed bliver Storbritanniens næste premierminister.

Hustru udnyttede smuthul

Blandt andet da detaljer om hustruens skatteforhold kom frem i pressen. Det viste sig, at hustruen, Akshata Murty, i årevis havde nydt godt af en skattefinte.

Den betød, at skatten på hendes internationale indtægt kunne betales i udlandet, hvor skattetrykket er lavere.

Det skabte opsigt, fordi hustruen trods 15 år i Storbritannien havde valgt at udnytte et smuthul i skattelovgivningen for folk fra tidligere britiske kolonier.

Hun havde ikke gjort noget ulovligt. Men hun havde erklæret sig for ikkehjemmehørende i Storbritannien. Dermed betalte hustruen skat af sin udenlandske indkomst i Indien.

Trods kritikken forsvarede Rishi Sunak sin hustru til at begynde med. Men Akshata Murty endte dog med - via Twitter - at oplyse, at hun fremover vil betale al sin skat i Storbritannien.

Har rødder i Indien

Rishi Sunak er født i Southampton og er søn af forældre fra den østlige del af Afrika med rødder i Indien. Han mødte sin hustru i USA. Akshata Murty er datter af en af Indiens rigeste mænd.

Parret flyttede til Storbritannien, fik to døtre, og Rishi Sunak fortsatte sin karriere som finansmand, indtil han i 2015 blev valgt ind som medlem af Underhuset for Det Konservative Parti.

Rishi Sunak er en af de rigeste medlemmer af det britiske parlament. Men han har ikke offentligt udtalt sig om, hvor stor en formue familien råder over.

Men familiens skattesag ramte ham hårdt politisk. Og da Det Konservative Parti skulle vælge ny formand efter Boris Johnson tidligere i år, måtte han se partifællen Liz Truss løbe med posten.

Den yngstre premierminister

Torsdag i sidste uge meddelte hun dog sin afgang som premierminister efter blot 45 dage. Hun overtog stafetten efter Boris Johnson 6. september.

Mandag blev det officielt, at Rishi Sunak kan kalde sig konservativ formand og dermed snart kan kalde sig premierminister for Storbritannien. det skete, da modstanderen Penny Mordaunt trak sit kandidatur.

Det er første gang siden 1834, at Storbritannien har haft tre premierministre i løbet af et enkelt år.

Rishi Sunak bliver den første britiske premierminister, der er hindu. Han bliver den yngste premierminister i Storbritanniens nyere historie i en alder af 42 år.

Dermed slår han akkurat David Cameron, der var 43 år, da han satte sig på posten. Også Tony Blair var 43 år, da han rykkede ind i Downing Street 10.

BLÅ BOG: Rishi Sunak

42-årige Rishi Sunak slipper for at dyste mod nogen.

Hans eneste modkandidat til at blive ny formand for Det Konservative Parti i Storbritannien - Penny Mordaunt - trak sit kandidatur kort inden deadline mandag eftermiddag.

Dermed var det uden modstand, at den tidligere britiske finansminister Rishi Sunak blev udnævnt til partiformand og bliver ny premierminister i Storbritannien.

Sunak og hans hustru har en formue på 730 millioner britiske pund. Det svarer til omkring 6,2 milliarder danske kroner.

Læs mere om ham her:

Navn: Rishi Sunak.

Alder: 42 år, født 12. maj 1980.

Fødested: Southampton, England.

Søn af: Yashvir Sunak og Usha Sunak.

Nationalitet: Britisk.

Uddannelse: Har studeret filosofi, politik og økonomi ved Oxford University og har en MBA fra Stanford University.

Karriere:

* Erhvervserfaring: Arbejdede fra 2001 til 2004 som analytiker for Goldman Sachs og har været partner i to hedgefonde.

* Politisk:

- Valgt til parlamentet i 2015 for Richmond.

- Blev finansminister i Boris Johnsons regering og havde ansvaret for den økonomiske politik under coronapandemien. Fratrådte posten i juli i år.

Civilstand: Gift med Akshata Murty. Sammen har parret to døtre.

Bopæl: London, Storbritannien.

Kilder: BBC, Sky News, The Guardian.