Udland

Tidligere russisk diplomat: Putin vil ofre op til 20 millioner russere for at vinde

Den tidligere russiske FN-diplomat Boris Bondarev advarer også om, at selv hvis Putin må gå, kan hans afløser blive en militær høg.

Den russiske præsident Vladimir Putin troede han kunne vinde krigen mod Ukraine på nogle uger.

Nu, hvor det ikke er lykkedes, er han nødsaget til at vinde for enhver pris, og han er parat til at ofre op til 10 eller 20 millioner russiske liv i kampen for sejr.

Sådan siger den tidligere russiske FN-diplomat, Boris Bondarev i et interview med Sky News.

- Han har allerede ofret hundredetusinder af sine landsmænd. Han er parat til at ofre op til 10- 20 millioner russiske liv for at vinde. For ham er det et spørgsmål om politisk overlevelse. Hvis han taber, er han færdig, siger Boris Bondarev.

Efter en 20 år lang karriere som diplomat i det russiske udenrigsministerium forlod han sit job ved den russiske FN-mission i Geneve i maj i år i protest mod krigen i Ukraine.

Tav om fiaskoer

Niels Bo Poulsen, Chef for Institut for Strategi og Krigsstudier, Forsvarsakademiet, siger, at han deler den tidligere diplomats indtryk af, at Vladimir Putin ikke havde regnet med, at krigen mod Ukraine ville tage lang tid at vinde.

- Det flugter meget godt med vores indtryk af, at denne her krig ikke har været særlig godt planlagt fra russisk side, siger Niels Bo Poulsen.

I et indlæg i magasinet Foreign Affair kommer Boris Bondarev selv med en mulig forklaring på, at Vladimir Putin ikke har været ordentligt forberedt på krigen.

Opmuntret til ikke at viderebringe sandheden

Russiske diplomater er i årevis blevet opmuntret til at viderebringe de nyheder, det russiske styre håbede var sande - og ikke den faktiske sandhed, forklarer Bondarev.

- Ambassadører overalt fattede budskabet, og de konkurrerede om at sende de mest sindssyge opdateringer, skriver han.

Niels Bo Poulsen siger, at den kultur i det russiske diplomati har medvirket til at give Putin et falsk billede af det russiske militærs styrke.

- Vi har set en nul-fejls kultur, hvor fiaskoer er blevet søgt skjult, siger Niels Bo Poulsen.

Tabstal kan udløse kup

Ifølge Boris Bondarev kan store tabstal i krigen udløse det første militærkup i Rusland siden Nikita Krutshjov i 1964 blev afsat som Sovjetunionens premierminister.

- Hvis Putin bliver sparket ud, vil Ruslands fremtid være meget usikker. Det er meget sandsynligt at hans efterfølger vil fortsætte krigen, især når man tager i betragtning at Putins nærmeste rådgivere er fra sikkerhedstjenesten, skriver Boris Bondarev.

Han tegner et endnu mere dystert billede af Rusland uden Putin.

- Hvis landet går i stykker, vil det skubbe dem ud over kanten. Russerne vil muligvis samle sig bag en endnu mere krigerisk leder end Putin, hvilket kan medføre borgerkrig eller mere aggression eller begge dele.

Derfor opfordrer han også til, at man fra vestlig side forbereder sig på at støtte Rusland i fremtiden.

- Udefrakommende analytikere nyder muligvis at se Rusland i stor, indenrigspolitisk krise. Men de bør tænke sig om en ekstra gang, før de ønsker at se Rusland implodere, og ikke kun fordi det ville efterlade Ruslands enorme atomarsenal på usikre hænder, skriver han.

Vil kunne beholde magten i lang tid

Men Niels Bo Poulsen vurderer, at Vladimir Putin vil kunne beholde magten i Rusland i ganske lang tid.

- Jeg tror, vi kommer til at se et langstrakt forløb. Selv om Putin skulle stå med ryggen mod muren, vil han blandt andet kunne læne sig mod Kina, siger Niels Bo Poulsen.

Han siger, at Putins dilemma er, at han ikke længere bare kan sætte punktum for krigen uden videre og indlede fredsforhandlinger.

- Efter annekteringen af de fire regioner i Ukraine, er der ikke nogen af de parter, han skal forhandle en eventuel fred med, der har tillid til den proces, siger Niels Bo Poulsen.