Ukraine under nyt "massivt" angreb – russerne har en klar plan

Gennem de seneste uger har russerne bombet kritisk infrastruktur – målet er at gøre livet surt for ukrainerne, erkender russisk politiker.

Der har lørdag morgen lydt luftsirener over store dele af Ukraine, og Rusland har i morgentimerne udført en lang række luftangreb mod kritisk infrastruktur over hele landet.

Det bekræfter den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, på Twitter.

- Lørdag i Ukraine starter med en byge af russiske missiler rettet mod kritisk, civil infrastruktur. Vi har opsnappet en del af dem, andre ramte mål. Luftforsvar redder liv, skriver han.

Den ukrainske præsidents stabschef, Andriy Yermak, skriver på Telegram, at der på sociale medier har lydt meldinger om angreb hele morgenen. Han kalder angrebet "massivt".

Energianlæg i regionerne Odesa, Kirovohrad og Lutsk er ifølge Reuters blevet ramt, mens andre regioner rapporterer om problemer med elektricitet.

- Endnu et raketangreb fra terrorister, der kæmper mod civil infrastruktur og mennesker, skriver Andriy Yermak.

Russerne har en klar plan

Gennem de seneste uger har russerne netop bombet kritisk infrastruktur som elværker, vandværker og varmeforsyning – fra Lviv i vest over hovedstaden Kyiv til Kharkiv i øst.

Omkring en tredjedel af landets infrastruktur er blevet bombet af russerne de seneste to uger, og dermed er der et alvorligt pres pĂĄ Ukraines energiforsyning.

Ifølge TV 2s korrespondent i Ukraine, Anders Lomholt, har russerne en klar plan med at bombe den ukrainske infrastruktur.

- Den manglende forsyning af vand, varme og el rammer rigtig mange ukrainere i hele landet. De fryser, og det er mørkt. Byen Dnipro, hvor jeg befinder mig, er næsten mørklagt udover et par enkelte lygter hen over broen ved Dnepr-floden. Det er koldt, og snart rammer frostgraderne, fortæller Anders Lomholt.

Forleden erkendte politikeren Andrey Gurulyov, som er medlem af det russiske parlament Dumaen, pĂĄ russisk stats-tv, at det er en bevidst strategi at bombe ukrainsk infrastruktur, sĂĄ befolkningen kommer til at lide mest muligt.

Planlægger angreb på dæmning

Ifølge den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, planlægger Rusland også et angreb på dæmningen ved Kakhovka-vandkraftværket tæt på byen Kherson. De russiske styrker har, ifølge Zelenskyj, allerede placeret sprængstof på dæmningen og ”forberedt alt for at udføre det her terrorangreb".

- Dæmningen i det her kraftværk indeholder cirka 18 millioner kubikmeter vand. Hvis russiske terrorister sprænger dæmningen, vil det oversvømme flere end 80 byområder og byer, inklusive Kherson, sagde Zelenskyj torsdag i sin daglige videotale.

Også den amerikanske tænketank Institute for the Study of War (ISW), der dagligt analyserer krigen i Ukraine, advarer mod, at Rusland planlægger en såkaldt false flag-operation ved Kakhovka-vandværket.

Begrebet false flag dækker over en operation begået med det formål at skjule, hvem der står bag angrebet, så man i stedet kan skyde skylden på en anden part – i det her tilfælde Ukraine.

Ifølge ISW har Rusland planer om at ødelægge dæmningen og oversvømme Kherson for derefter at give Ukraine skylden for skaderne og tab af menneskeliv.

- Det russiske militær tror muligvis, at ødelæggelsen af dæmningen kan dække deres tilbagetog fra den højre bred af Dnepr-floden og forhindre eller forsinke ukrainske fremrykninger over floden, skriver tænketanken.

Slaget om byen Kherson

Onsdag meddelte lederen i russiskbesatte Kherson, Vladimir Soldo, ifølge nyhedsbureauet TASS, at Rusland vil evakuere mellem 50.000 og 60.000 civile fra Kherson-regionen.

Udmeldingen kommer efter en længere periode, hvor de ukrainske styrker har haft afgørende momentum på slagmarken i regionen.

Flere militæranalytikere har derfor vurderet, at de ukrainske styrker forbereder sig på at generobre byen Kherson, der var den første større by, russerne indtog i starten af marts.

Men ifølge militæranalytiker Anders Puck Nielsen fra Forsvarsakademiet kan slaget om Kherson by ligge flere uger ude i fremtiden, hvis det kommer.

- Det kommer an på, om det er det, ukrainerne vil. Vi får meget få efterretninger fra Kherson-området, men meget tyder på, at russerne trækker sig tilbage – stort set uden kamp, siger Anders Puck Nielsen til TV 2.

Han forudser, at det samme vil ske i Kherson by, hvor ukrainerne kan risikere at lide store tab, hvis de angriber de russiske styrker.

- Det ligner, at russerne har erkendt deres nederlag i og omkring Kherson, og så kan de ukrainske styrker lige så godt lade dem trække sig ud uden kamp, siger han.