Udland

Kinas leder sætter sig solidt på magten ved partikongres – én hændelse sætter gang i spekulationer

Xi Jinping bliver endnu mere magtfuld, når han søndag præsenterer sit nye hold.

Der har været mange spekulationer forud for denne uges partikongres i Beijing, hvor Kinas nye ledelse skal udpeges.

Men de færreste havde regnet med, at fire ud af syv medlemmer af Politbureauets Stående Komité er skiftet ud, når partiets generalsekretær Xi Jinping søndag præsenterer sit nye hold for den kinesiske befolkning og verdenspressen.

Men det er ikke desto mindre tilfældet, for efter et afsluttende møde lørdag, blev listen over medlemmerne af kommunistpartiets nye Centralkomité med 205 medlemmer præsenteret. Der manglede fire navne - blandt andre Li Keqiang, som er premierminister.

Det betyder, at han er færdig i toppen af kinesisk politik til trods for, at han kun er 67 år.

Aldersgrænsen er normalt 68 år, og derfor er der tale om en tidlig pension, som kan skyldes uenigheder med Xi Jinping.

Uenighed om corona-strategi

Li Keqiang har i det seneste år gentagne gange advaret om de alvorlige økonomiske konsekvenser af Kinas hårde corona-restriktioner, mens Xi Jinping igen og igen har understreget, at det er den rigtige strategi for Kina.

Xi Jinping er 69 år og har siddet på magten siden 2012. Men han fik i 2018 ændret Kinas forfatning, så han kan fortsætte endnu en periode, selvom der er tradition for at sidde højst 10 år på magten.

Xi Jinping bliver vurderet som den mest magtfulde leder siden formand Mao.

Den store udskiftning i toppen af partiet bliver læst som et tegn på, at han ønsker at sætte sit eget hold af yngre ledere, som kan hjælpe ham med at nå sine mål i den næste periode på fem år og måske endnu længere.

Xi Jinping har nemlig en ”kinesisk drøm” om at ”genrejse Kina” til tidligere tiders storhed.

Drama på første række

Kinesisk politik er indbegrebet af uigennemsigtighed, og det er meget sjældent, at offentligheden oplever de magtkampe, der foregår i Kinas kommunistiske parti.

Men på partikongressens sidste dag udspillede der sig pludselig et lille drama på første række.

Kinas tidligere leder 79-årige Hu Jintao blev pludselig eskorteret ud, netop som pressen var inviteret indenfor. Videooptagelser viser, at han strittede imod og virkede lettere forvirret, da han forsøgte at gribe fat i Xi Jinpings papirer på bordet.

Det satte for alvor gang i rygtebørsen. Var det endnu en korruptionssag og endnu et eksempel på udrensning af politiske Xi Jinpings modstandere? Eller fik Hu Jintao pludselig et ildebefindende og havde brug for hjælp til at komme ud?

En modvillig Hu Jintao blev lørdag ført væk fra partikongres, mens han klappede premierminister på skulderen. Video: Anne Fuglsang Borg

Det store spørgsmål er, hvorfor det skulle ske for rullende kameraer? Det er ikke sikkert, at offentligheden nogensinde får svar på de spørgsmål.

Den officielle forklaring kom lørdag aften, og her beretter det statslige nyhedsbureau, Xinhua, at Hu Jintaus lidt aparte exit fra kongressen skyldtes helbredsproblemer.

Den aldrende statsmand blev blot eskorteret af sine ansatte til et tilstødende lokale "for at hvile", lyder det.

Kinesiske internetbrugere får dog fortsat intet ud af søge på Hu Jintaos navn på internettet, som er underlagt censur.

Ingen tronfølger kørt i stilling

Det er almindeligt, at tidligere og ofte aldrende ledere deltager i vigtige politiske begivenheder i Kina og stadig har en del indflydelse. Normalt præsenterer Kinas øverste leder sin efterfølger, men Xi Jinping har endnu ikke kørt en tronfølger i stilling.

Medlemmerne af den nye centralkomité mødes for første gang søndag i plenum, hvor de officielt skal godkende Kinas nye ledelse.

Derefter vil Xi Jinping præsentere medlemmerne af Politbureauets Stående Komité, og det vil samtidig stå klart, om han opnår en ny titel som ”formand” eller ”folkets leder”, som der også har været spekulationer om.

Det er kun Kinas øverste ledelse, som bliver udpeget og præsenteret i denne weekend, mens alle de vigtige poster inden for stats- og regeringsapparatet bliver udnævnt i forbindelse med det årlige møde i Kinas parlament til marts.