Kaos i partitoppen skaber "usikkerhed i befolkningen", siger eksperter
De britiske konservative har haft fire premierministre pÄ seks Är.
Torsdag meldte Liz Truss ud, at hun trak sig fra posten som Storbritanniens premierminister.
Med den fjerde premierminister ind og ud af Downing Street 10 pÄ kun seks Är er der nu sÄet stor utryghed i den britiske befolkning. SÄdan lyder det fra eksperter, TV 2 har talt med.
De peger pÄ, at nÄr partiet skifter formand, kan der isÊr opstÄ usikkerhed omkring den politiske retning.
- Det skaber usikkerhed, fordi forskellige personer siger forskellige ting hele tiden, fortÊller Nils Arne SÞrensen, der er lektor pÄ Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse pÄ Syddansk Universitet.
De politiske lĂžfter er vigtige for befolkningen, og det er dem, der har fĂŠldet Truss, tilfĂžjer lektoren:
- Storbritannien har en enorm statsgÊld og energikrise, og derfor lovede Truss en hjÊlpepakke, men den havde de jo ikke rÄd til.
Flere kriser bekymrer briterne
Truss er ikke den fÞrste til at forlade posten i utide. Det samme har flere andre af partiets formÊnd gjort gennem de senere Är. NÄr man sÄ lÊgger energikrise og Þkonomisk krise til, fÄr det panderynkerne frem hos den britiske befolkning.
Nils Arne SÞrensen peger pÄ, at splittelsen, de skiftende ministre og skiftende politiske linjer i Det Konservative Parti gÞr, at befolkningen ikke kan vide sig sikker pÄ, hvornÄr den fÄr den fornÞdne hjÊlp i forhold til de stigende renter og den energikrise, der lige nu buldrer afsted.
- Bare den seneste uge har forskellige ministre i Liz Truss' regering sagt helt forskellige ting om, hvorvidt man skulle lade de offentlige overfĂžrselsindkomster fĂžlge inflationen eller ej, og det skaber selvfĂžlgelig en enorm usikkerhed, fortĂŠller Nils Arne SĂžrensen og fortsĂŠtter:
- Hvis du sidder og er almindelig brite, sĂ„ tĂŠnker du âhvad sker der?â.
Urolige markeder
Under Liz Truss blev finansministeren allerede efter 38 dage pÄ posten fyret. Og Truss er altsÄ nu selv trÄdt af, fordi "hun ikke havde det britiske folk med sig", efter at hun var tÊt pÄ at "destabilisere den britiske Þkonomi", lÞd det torsdag fra Lone Theils, der er forfatter og tidligere korrespondent i London.
Hun mener, den Þkonomiske usikkerhed har trÄde tilbage til flere skiftende premierministre og ministre.
- Det er klart, at nÄr man har sÄ mange skiftende bÄde premierministre og finansministre, bliver markederne urolige, fortÊller Lone Theils.
De, der styrer markedet, bliver usikre pÄ, hvad den politiske retning er, hvad der sker om en uge, og om man kan stole pÄ det, der bliver vedtaget, eller om der kommer en ny regering inden lÊnge, lyder det fra forfatteren.
Nedgang siden Theresa May
Lone Theils peger pÄ, at det allerede gik galt, tilbage da James Cameron var premierminister og gik til valg pÄ, at briterne skulle stemme om, hvorvidt de skulle lade sig skille fra EU.
Under forhandlingerne til Brexit, da Theresa May havde overtaget posten som premierminister, kunne hun ikke forhandle en aftale om at forlade EU hjem. Derfor afgik ogsÄ hun.
Herefter kom Boris Johnson i 2019 ind som bÄde formand for partiet og som landets premierminister og lovede at levere bedre end May. Det formÄede han dog ikke, lyder det fra Lone Theils.
PĂ„ trods af det mener Nils Arne SĂžrensen, at Boris Johnson alligevel stod stabilt, efter at han skabte flertal og vandt parlamentsvalget i 2019. Men kun lige indtil en anden krise ramte, nemlig covid-19. Her opfĂžrte Johnson sig ikke, som hans egne regler foreskrev, men holdt i stedet fester, selvom samfundet var lukket ned.
Det fik ministre til at vende ham ryggen:
- Det mest markante under Boris Johnson var, da Sunak, hans finansminister, gik af. Det var sandsynligvis der, hvor det begyndte at tippe, siger Nils Arne SĂžrensen.
Han uddyber med, at det "svĂŠkkede Johnson voldsomt". Og Johnson blev dermed skubbet ud, og ind kom Liz Truss i september efter en lang intern formandsvalgkamp.
Men det er ikke kun pÄ premierministerposten, udskiftningen har vÊret stor. Det er ogsÄ pÄ eksempelvis posten som finansminister, som har vÊret besat af hele fem forskellige mennesker under May, Johnson og Truss.
Fra partikrise til samfundskrise
Torsdag afgik den fjerde premierminister pÄ kun seks Är, og det kan risikere at smitte af pÄ det britiske samfund, mener Lone Theils.
- Fordi partiet er i krise, og fordi det er regeringspartiet, sÄ risikerer de at trÊkke hele landet og hele landets Þkonomi ind i den krise. Og det er den fornemmelse, folk sidder med nu, fortÊller Lone Theils.
Det samme mener Nils Arne SÞrensen. Han ser, at Det Konservative Parti gÄr en udfordrende fremtid i mÞde:
- Det bliver svÊrt for de konservative at give en fornemmelse af, at der er stabilitet og styr pÄ alting, inden for det nÊste Är, som de har at gÞre godt med inden nÊste valg, fortÊller Nils Arne SÞrensen.