Kaos i partitoppen skaber "usikkerhed i befolkningen", siger eksperter

De britiske konservative har haft fire premierministre på seks år.

Torsdag meldte Liz Truss ud, at hun trak sig fra posten som Storbritanniens premierminister.

Med den fjerde premierminister ind og ud af Downing Street 10 på kun seks år er der nu sået stor utryghed i den britiske befolkning. Sådan lyder det fra eksperter, TV 2 har talt med.

De peger på, at når partiet skifter formand, kan der især opstå usikkerhed omkring den politiske retning.

- Det skaber usikkerhed, fordi forskellige personer siger forskellige ting hele tiden, fortæller Nils Arne Sørensen, der er lektor på Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse på Syddansk Universitet.

De politiske løfter er vigtige for befolkningen, og det er dem, der har fældet Truss, tilføjer lektoren:

- Storbritannien har en enorm statsgæld og energikrise, og derfor lovede Truss en hjælpepakke, men den havde de jo ikke råd til.

Der er en stor usikkerhed for rigtigt mange briter

Nils Arne Sørensen, lektor på Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse på Syddansk Universitet.

Flere kriser bekymrer briterne

Truss er ikke den første til at forlade posten i utide. Det samme har flere andre af partiets formænd gjort gennem de senere år. Når man så lægger energikrise og økonomisk krise til, får det panderynkerne frem hos den britiske befolkning.

Nils Arne Sørensen peger på, at splittelsen, de skiftende ministre og skiftende politiske linjer i Det Konservative Parti gør, at befolkningen ikke kan vide sig sikker på, hvornår den får den fornødne hjælp i forhold til de stigende renter og den energikrise, der lige nu buldrer afsted.

- Bare den seneste uge har forskellige ministre i Liz Truss' regering sagt helt forskellige ting om, hvorvidt man skulle lade de offentlige overførselsindkomster følge inflationen eller ej, og det skaber selvfølgelig en enorm usikkerhed, fortæller Nils Arne Sørensen og fortsætter:

- Hvis du sidder og er almindelig brite, så tænker du ”hvad sker der?”.

Fordi partiet er i krise, risikerer de at trække hele landet og hele landets økonomi ind i den

Lone Theils, tidligere korrespondent

Urolige markeder

Under Liz Truss blev finansministeren allerede efter 38 dage på posten fyret. Og Truss er altså nu selv trådt af, fordi "hun ikke havde det britiske folk med sig", efter at hun var tæt på at "destabilisere den britiske økonomi", lød det torsdag fra Lone Theils, der er forfatter og tidligere korrespondent i London.

Hun mener, den økonomiske usikkerhed har tråde tilbage til flere skiftende premierministre og ministre.

- Det er klart, at når man har så mange skiftende både premierministre og finansministre, bliver markederne urolige, fortæller Lone Theils.

De, der styrer markedet, bliver usikre på, hvad den politiske retning er, hvad der sker om en uge, og om man kan stole på det, der bliver vedtaget, eller om der kommer en ny regering inden længe, lyder det fra forfatteren.

Nedgang siden Theresa May

Lone Theils peger på, at det allerede gik galt, tilbage da James Cameron var premierminister og gik til valg på, at briterne skulle stemme om, hvorvidt de skulle lade sig skille fra EU.

Under forhandlingerne til Brexit, da Theresa May havde overtaget posten som premierminister, kunne hun ikke forhandle en aftale om at forlade EU hjem. Derfor afgik også hun.

Det bliver svært for de konservative at give en fornemmelse af, at der er stabilitet og styr på alting

Nils Arne Sørensen, lektor på Institut for Historie, Kultur og Samfundsbeskrivelse på Syddansk Universitet

Herefter kom Boris Johnson i 2019 ind som både formand for partiet og som landets premierminister og lovede at levere bedre end May. Det formåede han dog ikke, lyder det fra Lone Theils.

På trods af det mener Nils Arne Sørensen, at Boris Johnson alligevel stod stabilt, efter at han skabte flertal og vandt parlamentsvalget i 2019. Men kun lige indtil en anden krise ramte, nemlig covid-19. Her opførte Johnson sig ikke, som hans egne regler foreskrev, men holdt i stedet fester, selvom samfundet var lukket ned.

Det fik ministre til at vende ham ryggen:

- Det mest markante under Boris Johnson var, da Sunak, hans finansminister, gik af. Det var sandsynligvis der, hvor det begyndte at tippe, siger Nils Arne Sørensen.

Han uddyber med, at det "svækkede Johnson voldsomt". Og Johnson blev dermed skubbet ud, og ind kom Liz Truss i september efter en lang intern formandsvalgkamp.

Men det er ikke kun på premierministerposten, udskiftningen har været stor. Det er også på eksempelvis posten som finansminister, som har været besat af hele fem forskellige mennesker under May, Johnson og Truss.

Fra partikrise til samfundskrise

Torsdag afgik den fjerde premierminister på kun seks år, og det kan risikere at smitte af på det britiske samfund, mener Lone Theils.

- Fordi partiet er i krise, og fordi det er regeringspartiet, så risikerer de at trække hele landet og hele landets økonomi ind i den krise. Og det er den fornemmelse, folk sidder med nu, fortæller Lone Theils.

Det samme mener Nils Arne Sørensen. Han ser, at Det Konservative Parti går en udfordrende fremtid i møde:

- Det bliver svært for de konservative at give en fornemmelse af, at der er stabilitet og styr på alting, inden for det næste år, som de har at gøre godt med inden næste valg, fortæller Nils Arne Sørensen.