Russisk rigmand sigtet for at flyve med drone i Norge

Vladimir Yakunin er en del af det såkaldte Ozero-kollektiv, der består af personer med tæt tilknytning til Putin.

Den 47-årige russiske mand, som mandag blev anholdt for at have fløjet en drone i norsk territorium på Svalbard, er søn af Vladimir Yakunin, som er en del af Ruslands præsident, Vladimir Putins, nærmeste inderkreds.

Det skriver det norske medie VG.

Anholdelserne kan være et udtryk for, at Rusland tager flere chancer

Norges statsminister, Jonas Gahr Støre

Det er den 47-årige Andrey Yakunins advokater, som selv har valgt at identificere den sigtede i sagen.

Andrey Yakunins presseteam siger, at han var på ferie med en hobbydrone, da han blev pågrebet af norsk politi i byen Hammerfest i det nordlige Norge. Teamet afviser desuden enhver forbindelse mellem Andrey Yakunin og den russiske præsident.

Varetægtsfængslet i to uger

Det er ikke forbudt for russere eller andre at filme eller at tage fotos ved lufthavne i Norge. Men siden krigen i Ukraine brød ud i februar, har det været forbudt for russere at flyve luftfartøj eller droner i Norge.

Andrey Yakunin er den syvende russer, der er pågrebet i Norge de sidste uger og den fjerde på blot en uge. Han er foreløbigt varetægtsfængslet i to uger.

Med anholdelserne er krigen i Ukraine gået ind i en ny og mere alvorlig fase, siger Norges statsminister, Jonas Gahr Støre, på et pressemøde i Oslo torsdag morgen.

- Anholdelserne kan være et udtryk for, at Rusland tager flere chancer, og vi skal ikke blive overraskede, hvis der kommer flere anholdelser af den art, siger den norske statsminister.

Far med tætte Putin-bånd

74-årige Vladimir Yakunin har i årtier været en af Putins nære allierede og var en af de første, som blev ramt af Vestens sanktioner efter Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014.

Vladimir Yakunin er en kendt forretningsmand i Rusland, hvor han i en årrække var direktør i Russian Railways. Han er en del af det såkaldte Ozero-kollektiv, der består af personer med tæt tilknytning til Vladimir Putin.

- Han er en del af Putins absolut nærmeste kreds, siger Aage Borchgrevink, seniorrådgiver i den norske menneskerettighedsorganisation Helsingforskomiteen, til VG.

Han fortæller videre, at Yakunin senior har tilknytning til en af de største hvidvaskningsskandaler i nyere europæisk tid.

- Da han var chef for Russian Railways, koblede graverjournalister ham til tyveri af flere milliarder dollars, der blev taget ud af firmaet og hvidvasket gennem en operation i Moldova. Så han kædes sammen med alvorlig økonomisk kriminalitet, siger Aage Borchgrevink til VG.

Mangemillionær med dobbelt statsborgerskab

Den sigtede 47-årige Andrey Yakunin har både russisk og britisk statsborgerskab. Han er bosat i Italien, og ifølge advokatteamet ernærer han sig som investor.

Andrey Yakunin har tidligere udtalt til italienske medier, at han er imod den russiske invasion i Ukraine, og at han tager afstand fra Putin.

Ifølge Aage Borchgrevink giver det god mening, at Yakunin junior offentligt tager afstand fra krigen i Ukraine og Putin. Det gør ham mindre udsat i forhold til at blive ramt af Vestens sanktioner, der i stor stil har ramt en lang række russiske rigmænd, som er erklærede Putin-støtter.

The Times skriver, at Andrey Yakunin ejer en række kostbare ejendomme i London blandt andet en villa til 35 millioner pund, hvilket svarer til 298 millioner danske kroner.

Kærlighed til Norge – og droner

Og så er hans store hobby at flyve med droner – især i Norge. Yakunin har delt flere billeder på sociale medier, hvor han flyver med drone på Svalbard.

Så sent som i september skrev det norske medie Nordlys, at det blandt andet er kærligheden til den nordnorske vinter og skiløb, der lokker den 47-årige rigmand.

- At denne kærlighed driver ham til at flyve med drone på Svalbard, lyder så idiotisk, at det måske er sandt. I udgangspunktet tror jeg dog, at han er interesseret i andre ting, siger Aage Borchgrevink fra Helsingforskomiteen til VG.

Andrey Yakunin har sejlet i området omkring Svalbard i syv måneder, skriver The Barents Observer.