Udland

Under ophedet debat blev Truss spurgt: - Hvorfor er du her stadig?

Storbritanniens premierminister er den mest upopulære nogensinde, og selv de konservative medlemmer vil hellere have Boris Johnson tilbage.

Det var en presset premierminister, der blev grillet af parlamentet i Storbritannien i dag.

- Jeg har gjort det klart, at jeg er ked af det, og at jeg har lavet fejl, startede Liz Truss med at sige.

Men det var også en premierminister, der derefter svarede for sig og slog fast, at hun er en fighter og ikke giver op - endnu.

Men selv om hun overlevede sin bare tredje spørgetime, venter der et afgørende møde og en afstemning senere onsdag.

Væk, væk, væk!

Det var ellers Labours leder, Keir Starmer, der stjal showet og fremstod mest som statsmand.

Alene den første joke gav et latterbrøl fra Labours egne medlemmer, som de konservative aldrig fik matchet.

- Jeg hører, der er en ny bog om premierministeren, der er ude til jul. Jeg skal bare spørge: Er det udgivelsesdatoen eller titlen?, sagde Keir Starmer og satte dermed den første lige venstre ind.

Derefter gik han i gang med at remse de forslag op fra hendes minibudget, der nu er sløjfet eller sparket ud i det høje græs, mens Storbritannien holder vejret og venter på regeringens endelige finanslov 31. oktober.

Ti brudte løfter, og efter hver af dem råbte Labours leder og hans parlamentarikere "væk!".

- Selv hendes finansminister er væk. Hvorfor er hun her stadig?, spurgte Keir Starmer til endnu et stort latterbrøl fra salen.

Mest upopulære nogensinde

Det samme spørger flere og flere briter sig om i de her dage.

Den økonomiske krise kradser allerede det sidste tapet ned af væggene i mange britiske hjem, og det er ikke længere kun fattige familier, der frygter for vinteren. Det kan man se aften efter aften i tv-kanalernes nyhedsprogrammer.

For selv om Liz Truss' økonomiske plan nu er stort set sløjfet, har den sat spor i den britiske økonomi.

Det økonomiske stormvejr, som regeringens planer forårsagede på de finansielle markeder, betyder for mange familier, at priserne på mad, husleje og boliglån stiger, mens den lovede støtte til deres energiregninger er skrumpet, og skattelettelserne er sløjfet.

Og det har sat dybe spor i opbakningen til den nye premierminister.

Liz Truss er den mest upopulære premierminister nogensinde, viser de senest tal fra You Gov. Selv et flertal af de konservative medlemmer, der valgte hende i løbet af sommeren, mener hun bør gå af. De ønsker Boris Johnson tilbage i stedet.

Skæbnedag i afgørende komité

Senere onsdag venter en afstemning om olieudvindingsmetoden fracking i det britiske underhus. Et emne, som splitter det konservative parti i en tid, hvor Liz Truss har behov for bred opbakning og at vise en samlet front.

Men endnu mere afgørende venter der hende et møde i det konservative partis magtfulde 1922-komité.

Det ventes, at Liz Truss' fremtid er på dagsordenen, og de seneste dage har flere medier som for eksempel The Guardian erfaret, at op mod 100 konservative parlamentsmedlemmer er klar til at bakke op om et mistillidsvotum.

Der skal kun 54 stemmer til at udløse en afstemning, og den grænse er ifølge The Guardian og flere andre medier medier for længst nået. Så hvad nu? Det afgør 1922-komitéen, der mødes klokken 17.00 dansk tid.

Men Lone Theils, der er forfatter og tidligere korrespondent i Storbritannien, mener ikke, at Liz Truss har mange liv tilbage.

- I mange år var det gængs konservativ retorik at sige, at de ryddede op efter Labours uansvarlige økonomiske politik. Men de konservative har haft magten i 12 år, og nu har hun smadret en stor del af tiltroen til britisk økonomi, siger Lone Theils og fortsætter:

- Jeg tror, der er problemer forude, og jeg ser hende ikke holde til næste valg i 2024 på nogen måde, siger hun til TV 2.