Udland

Søn af Putin-allieret anholdt for at flyve med drone i Norge

Manden er den syvende russer, der er blevet pågrebet i Norge de sidste uger og den fjerde på blot en uge.

Norsk politi har anholdt og sigtet en 47-årig russisk statsborger for at have fløjet en drone i norsk territorium på Svalbard.

Det skriver flere norske medier.

Den 47-årige blev anholdt 17. oktober i byen Hammerfest i det nordlige Norge. Han har erkendt at have fløjet en drone på Svalbard.

I forbindelse med anholdelsen har politiet beslaglagt droner og elektronik, der er til teknisk gennemgang. Indholdet fra dronerne "har stor betydning for sagen", skriver politiadvokat Anja Mikkelsen Indbjør i en mail til Aftenposten.

Søn af Putin-allieret

Manden har både russisk og britisk statsborgerskab. Ifølge Aftenposten rejste han med sit russiske pas, der blev fundet under en ransagning af hans båd.

Den 47-årige er ifølge norske medier søn af en forretningsmand, der er en nær ven og allieret af den russiske præsident, Vladimir Putin, og som blev sat på den amerikanske sanktionsliste efter Ruslands annektering af Krim.

Den anholdte mand, hvis identitet Aftenbladet kender, har talt med flere medier efter invasionen af ​​Ukraine. Her er han ifølge mediet blandt andet citeret for at sige, at han aldrig har stemt på Putin, og at han er imod invasionen af ​​Ukraine.

Manden har udtalt i retten, at han burde blive anset som britisk statsborger, og at han bor i Italien. Han har sejlet i området omkring Svalbard i syv måneder, skriver The Barents Observer.

Manden bliver varetægtsfængslet i foreløbigt to uger.

Syvende russer anholdt på to uger

Det er ikke forbudt for hverken russere eller andre at filme eller at tage fotos ved lufthavne i Norge. Men siden krigen i Ukraine brød ud i februar, har det været forbudt for russere at flyve luftfartøj eller droner i Norge.

Manden er den syvende russer, der er blevet pågrebet i Norge de sidste uger og den fjerde på blot en uge.

Lørdag blev en 51-årig russisk statsborger anholdt, efter at han blev set fotografere ved Tromsø Lufthavn.

Manden havde en del fotoudstyr, herunder en drone. Politiet har blandt andet set billeder af lufthavnen i Kirkenes og billeder af forsvarets Bell-helikopter på mandens udstyr.

Selv har han forklaret, at han rejste igennem grænseovergangen Storskog og var på vej til Svalbard, da han blev anholdt.

Flere droneobservationer

Kort tid efter nyheden om den nylige anholdelse af den 47-årige russiske statsborger, oplyser de norske myndigheder, at der er set en klar øgning i droneobservationer de sidste par måneder.

Især omkring olie- og gasværker, siger assisterende chef i Politiets Sikkerhetstjeneste, der er det norske politis efterretningstjeneste, på et pressemøde.