Analytiker om nye billeder af ødelagt gasledning: - Det ser virkelig voldsomt ud

Ud fra billeder af Nord Stream-ledningen kan det tyde på, at en sprængning har løftet rørledningen op fra havbunden, siger ekspert.

Nord Stream-gasledningen er blevet ramt af en voldsom eksplosion.

Det er militæranalytiker ved Københavns Universitet Jens Wenzel Kristoffersen ikke i tvivl om, efter at han har set videooptagelserne af den iturevne rørledning.

- Det er ikke noget, man gør med et hobbynytårsknald. Det har været en kraftig eksplosion, for ellers kan man ikke deformere det så kraftigt, som det er sket dernede, siger han til TV 2.

Videooptagelserne er blevet optaget af den svenske avis Expressen med et undervandskamera cirka 80 meter under havets overflade.

Løftet af sprængningen

På billeder fra Expressen kan man se et af de overrevne Nord Stream-rør og iturevne stålstykker på havbunden. Video: Sasha Nuno Vestmark NIelsen

På billederne kan man se, at en af gasledningerne er revet næsten helt over, og mindst 50 meter af ledningen ser ud til at mangle.

Desuden bærer havbunden præg af at have slået revner.

- Hvis det er den samme rørledning, der har ligget begravet på havbunden, så ser det ud, som om den er løftet op af sprængningen, og det er deformeret ret så kraftigt, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Også Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chefanalytiker i Forsvarets Efterretningstjeneste, vurderer ud fra de svenske optagelser, at eksplosionen har været voldsom.

Pilen peger pĂĄ Rusland

Ifølge Jacob Kaarsbo tyder det på, at eksplosionen er sket ude fra og ikke inde fra rørledningen. Han har også et bud på, hvem der står bag:

- Alle indicier peger på, at det er Rusland. Det er gennemført med en voldsomhed, som ikke alle bare kan gennemføre. Men ligegyldigt hvad vi finder frem til, vil det blive benægtet.

Kort efter at billederne er blevet delt, har Københavns Politi, PET og Forsvaret bekræftet, at skaderne på både Nord Stream 1 og 2 er forårsaget af eksplosioner.

Ifølge militæranalytiker Jens Wenzel Kristoffersen har danske, svenske og muligvis også tyske myndigheder allerede været nede på havbunden og lave tilsvarende optagelser som Expressen.

- Man vil formentlig stadig holde kortene tæt på hånden, siger Jens Wenzel Kristoffersen.

Virkelig voldsomt

Militæranalytikeren siger videre, at selvom det tyder på, at eksplosionen har været kraftig, så mangler der stadig et stykke bevismateriale, der kan stadfæste, hvad der præcis er sket.

En måde at blive klogere på det på er at se tilsvarende billeder fra de andre tre lækagesteder.

- Men pĂĄ de her billeder ser det virkelig voldsomt, understreger han.

26. september blev der konstateret en gaslækage på Nord Stream 2. Kort efter lød det, at Nord Stream 1 også var ramt.

Forholdsvis hurtigt i undersøgelserne stod det klart for myndigheder i flere lande, at der havde været flere eksplosioner ved gasforbindelserne. Det er denne oplysning, der tirsdag bliver bekræftet af Københavns Politi, Forsvaret og PET.

Danmark har sammen med flere andre lande sagt, at der var tale om sabotage. Hvem der står bag – eller mistænkes for at stå bag – har ingen lande peget ud.

Ifølge Københavns Politi er det for tidligt at sige, hvornår efterforskningen er færdig.