NATO indleder atomøvelse over Europa – langt farligere situation end normalt, advarer ekspert
Både Vesten og Rusland gennemfører i de kommende uger rutinemæssige atomøvelser. Men i år sker det i et helt andet trusselsbillede.
Mandag indleder NATO en stor militærøvelse i Europa.
Der er tale om den vestlige forsvarsalliances årlige atomøvelse Steadfast Noon, som har til formål at træne brugen af atombomber på det europæiske kontinent.
Øvelsen er planlagt til at vare frem til 30. oktober og vil derfor ske sideløbende med Ruslands årlige atomøvelse Grom, der normalt afvikles i slutningen af oktober.
Det sker vel at mærke på et tidspunkt, hvor spændingerne mellem Vesten og Rusland er på et historisk højt niveau som følge af Ruslands krig i Ukraine.
NATO understreger dog, at den vestlige øvelse "ikke har relation til nogen aktuelle verdensbegivenheder".
Faktisk gjorde NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, det tidligere på ugen klart, at det var nødvendigt at gennemføre øvelsen til trods for den anspændte situation.
- Nu er det rigtige tidspunkt til at stå fast og tydeligt vise, at NATO er der til at beskytte og forsvare alle allierede. Det ville sende et meget forkert signal, hvis vi pludselig nu aflyste en rutinemæssig, længe planlagt øvelse på grund af krigen i Ukraine, sagde han.
Men en dansk ekspert advarer om, at de kommende ugers atomøvelser er langt farligere end normalt.
- Når de vestlige og russiske øvelser sker samtidigt og på et tidspunkt, hvor man mere end nogensinde før taler om en reel risiko for brugen af atomvåben, skaber det en farlig situation, som bestemt ikke er ønskværdig, siger professor Ole Wæver fra Københavns Universitet, der er en af de mest erfarne danske forskere inden for sikkerhedspolitik og atomar afskrækkelse.
Øvelse forhøjer risiko
Ole Wæver understreger, at situationen omkring atomvåben altid vil være bekymrende.
For selvom udgangspunktet er, at ingen rigtigt vinder på at tage atomvåben i brug, kan en kæde af gensidige forventninger og tolkninger af, hvad den anden part tænker, risikere at udløse en ond spiral, som ender med, at man forsøger at komme modparten i forkøbet.
- Her vil der være en forhøjet risiko i en øvelsessituation, fordi en øvelse giver mulighed for at igangsætte et angreb hurtigere end normalt, fordi flyene allerede er i luften, forklarer Ole Wæver.
Samtidig påpeger han, at der mellem parterne kan opstå frygt for, at man i virkeligheden gør klar til krig under dække af en øvelse.
Det var netop det, som Rusland gjorde i tiden op til invasionen af Ukraine i februar. Her havde russerne i månedsvis opmarcheret tropper og militært udstyr nær den ukrainske grænse under påskud af, at det var en øvelse.
- Jeg er ikke sådan for alvor bekymret, men mistilliden er klart forstørret under de her øvelser. Derfor er det ekstremt vigtigt, at begge parter sørger for at skabe synlighed og gennemsigtighed nok til, at man gensidigt stoler på, at det kun er en øvelse fra den anden part, mener Ole Wæver.
Han påpeger, at atomøvelserne finder sted i kølvandet på en periode, hvor den russiske præsident, Vladimir Putin, igen flere gange har advaret om, at Rusland kan tage sine atomvåben i spil.
Rusland menes i sit våbenarsenal at være i besiddelse af cirka halvdelen af verdens 13.000 atomsprænghoveder, anslår Arms Control Association.
Efter et møde i NATO's Nuclear Planning Group torsdag fastslog generalsekretær Jens Stoltenberg, at det vil få "alvorlige konsekvenser", hvis Rusland anvender nogen former for atomvåben mod Ukraine.
Han ville dog ikke gå i detaljer om Vestens mulige modsvar.
NATO's dilemma
På pressemødet understregede Stoltenberg, at NATO vil holde et vågent øje med russernes øvelse.
- Vi vil overvåge det, som vi altid gør. Og selvfølgelig vil vi være på vagt, ikke mindst i lyset af de tilslørede atomtrusler og den farlige retorik, som vi har set fra russisk side, sagde han ifølge Reuters.
Den vestlige alliances egen øvelse vil foregå i Belgien, som er vært for årets øvelse, og over Nordsøen og Storbritannien.
Den omfatter 14 lande og op mod 60 fly af forskellige typer, herunder en række nyere kampfly samt overvågningsfly og tankfly, oplyser NATO selv.
Derudover deltager også amerikanske bombefly af typen B-52, som er et strategisk langdistance bombefly udviklet og produceret af Boeing.
Flyene vil dog ikke flyve med sprængklare bomber under øvelsen, understreger NATO.
Professor Ole Wæver hæfter sig ved, at øvelserne i år er blevet italesat langt tydeligere end normalt fra den vestlige alliances side.
- NATO har det dilemma, at man dybest set ikke vil have, at det kommer til at handle om atomvåben og gerne vil tale så lidt om dem som muligt, men omvendt er det nødvendigt at signalere, at der er en troværdig afskrækkelse fra Vestens side, forklarer han.